Connect with us

Jut eszembe

Jeles nap a kitörés napja?

A honlapon saját forgatókönyv is összerakható, majd kinyomtatható.

Published

on

Advanced Ads

Nemzeti ünnepeket és nemzetközi emléknapokat összegyűjtő honlap indult, amely az adott eseményről szóló ünnepségek, megemlékezések megszervezéséhez nyújt segítséget – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, hogy a https://jelesnapok.oktatas.hu oldalon 48 jeles eseményhez kapcsolódó tartalom, köztük 288 forgatókönyv található, ezek a teljes ünnepség segédanyagát tartalmazza.

Ezek között van például a tanévnyitóhoz, a 48-as forradalom és szabadságharchoz, a karácsonyi ünnepséghez, a magyar költészet napjához, vagy a víz világnapjához kapcsolódó tartalom.

Az oldalon az eseményekkel kapcsolatban leírások, módszertani ajánlások, szövegek, videók, hanganyagok szerepelnek, és megismerhetők, milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá, milyen forrásokból érdemes tájékozódni – ismertette, hozzátéve: a honlapon saját forgatókönyv is összerakható, majd kinyomtatható.

A portált az Oktatási Hivatal (OH) hozta létre, kérdőívekkel felmérték, mely ünnepnapok érdeklik az embereket, majd kiadványokat szerkesztettek, valamint összegyűjtötték a különböző alkotásokat, és feltöltötték a honlapra. 

A honlap célja, hogy segítsék a pedagógusok munkáját, amikor ünnepségekre, emléknapokra készülnek – tette hozzá az államtitkár.


A Jeles Napoknak elég szegényes a kínálata, elég ha ránézünk decemberre és kiderül, hogy csak Szent Miklós napja és Szenteste jeles nap. Ennyi.

Jut eszembe a Jeles Napok OSZK oldalán decemberben minden napra jut több esemény is. Nézzük csak december 7-e Szent Ambrus és a Nemzetközi polgári repülés napja, Schwarz Dávid és Kepes Gyula születésnapja.

Februárban csak három esemény van, az első a Kitörés emléknapja.

“A legismertebb, és a közvéleményt máig megosztó megemlékezés az évente megrendezésre kerülő Kitörés emléktúra, ahol három különböző táv (25, 35, 60 km) közül választhatnak a résztvevők” – írják az oldalon.

Valami tévedés lehet, mert nem önmagában a gyalogtúra, hanem a tematikája, a kitörés napjára való emlékezés a kritika tárgya.

Az oldal igazi kuriózuma, hogy a Források között feltüntetett linkek nem kattinthatóak. Ez igazán egyedi megoldás!

A pedagógusoknak szóló “módszer ajánlások” között szerepel az 1-4. általános iskolásoknak “Játékos megemlékezés a kitörés napjáról”.

Ebben olyan részfeladatok vannak, mint “Puzzle kirákása a szabadban”, “A főnök parancsára”, “Adj király katonát”, “Húzzunk kötelet”.

Tapasztaljuk meg az élelemhiányt

“Vigyünk magunkkal a külső helyszínre a gyerekek számánál kevesebb élelmet. (Fele annyi kiflit, almát). Üljünk körbe, tegyük ki szalvétára, terítőre a kör közepére az ennivalót. Mondjuk el, hogy ez az osztály kapta tízóraira. Hallgassuk meg a gyerekek spontán megnyilatkozásait erről. Jó, ha maguk jönnek rá, hogy bizony, nem jut egy egész mindenkinek, a szokásostól eltérően kell elosztani az élelmiszert. Kérjünk javaslatokat az elosztás módjára. A gyerekek a mi segítségünkkel osszák el az ételt. Beszéljünk arról, hogy a háborús időkben sokan éheztek, nehezen éltek.”

Persze, ha az OSZK Jeles Napokat nézzük, akkor kiderül, hogy február 11-én van Szilárd Leó születésnapja és a Betegek világnapja is.


Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt: a honlap az iskolák által feltárt igényekre reagál, de a létrehozáskor az is a célok között szerepelt, hogy jogtiszta szerzői műveket – filmeket, képeket, hanganyagokat – bocsássanak rendelkezésre, amellyel a pedagógusok színesebbé tehetik a tanórákat.

A portál emellett segítség lehet a szülőknek, amikor a gyermeküknek szeretnének mesélni egy-egy eseményről, valamint a polgármestereknek, helyi közösségeknek, szervezeteknek is, ha valamelyik eseményt ők is meg szeretnék ünnepelni – fűzte hozzá.

Az elnök szerint a portál segít a diákoknak jobban elsajátítani az ismereteket, mert életre szóló élményt szereznek, amikor interaktívan részt vesznek például egy megemlékezésben.

(MTI)

Continue Reading
Click to comment

Facebook

TOP