Connect with us

Jut eszembe

Jeles nap a kitörés napja?

A honlapon saját forgatókönyv is összerakható, majd kinyomtatható.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Nemzeti ünnepeket és nemzetközi emléknapokat összegyűjtő honlap indult, amely az adott eseményről szóló ünnepségek, megemlékezések megszervezéséhez nyújt segítséget – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, hogy a https://jelesnapok.oktatas.hu oldalon 48 jeles eseményhez kapcsolódó tartalom, köztük 288 forgatókönyv található, ezek a teljes ünnepség segédanyagát tartalmazza.

Ezek között van például a tanévnyitóhoz, a 48-as forradalom és szabadságharchoz, a karácsonyi ünnepséghez, a magyar költészet napjához, vagy a víz világnapjához kapcsolódó tartalom.

Az oldalon az eseményekkel kapcsolatban leírások, módszertani ajánlások, szövegek, videók, hanganyagok szerepelnek, és megismerhetők, milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá, milyen forrásokból érdemes tájékozódni – ismertette, hozzátéve: a honlapon saját forgatókönyv is összerakható, majd kinyomtatható.

A portált az Oktatási Hivatal (OH) hozta létre, kérdőívekkel felmérték, mely ünnepnapok érdeklik az embereket, majd kiadványokat szerkesztettek, valamint összegyűjtötték a különböző alkotásokat, és feltöltötték a honlapra. 

A honlap célja, hogy segítsék a pedagógusok munkáját, amikor ünnepségekre, emléknapokra készülnek – tette hozzá az államtitkár.


A Jeles Napoknak elég szegényes a kínálata, elég ha ránézünk decemberre és kiderül, hogy csak Szent Miklós napja és Szenteste jeles nap. Ennyi.

Jut eszembe a Jeles Napok OSZK oldalán decemberben minden napra jut több esemény is. Nézzük csak december 7-e Szent Ambrus és a Nemzetközi polgári repülés napja, Schwarz Dávid és Kepes Gyula születésnapja.

Februárban csak három esemény van, az első a Kitörés emléknapja.

“A legismertebb, és a közvéleményt máig megosztó megemlékezés az évente megrendezésre kerülő Kitörés emléktúra, ahol három különböző táv (25, 35, 60 km) közül választhatnak a résztvevők” – írják az oldalon.

Valami tévedés lehet, mert nem önmagában a gyalogtúra, hanem a tematikája, a kitörés napjára való emlékezés a kritika tárgya.

Az oldal igazi kuriózuma, hogy a Források között feltüntetett linkek nem kattinthatóak. Ez igazán egyedi megoldás!

A pedagógusoknak szóló “módszer ajánlások” között szerepel az 1-4. általános iskolásoknak “Játékos megemlékezés a kitörés napjáról”.

Ebben olyan részfeladatok vannak, mint “Puzzle kirákása a szabadban”, “A főnök parancsára”, “Adj király katonát”, “Húzzunk kötelet”.

Tapasztaljuk meg az élelemhiányt

“Vigyünk magunkkal a külső helyszínre a gyerekek számánál kevesebb élelmet. (Fele annyi kiflit, almát). Üljünk körbe, tegyük ki szalvétára, terítőre a kör közepére az ennivalót. Mondjuk el, hogy ez az osztály kapta tízóraira. Hallgassuk meg a gyerekek spontán megnyilatkozásait erről. Jó, ha maguk jönnek rá, hogy bizony, nem jut egy egész mindenkinek, a szokásostól eltérően kell elosztani az élelmiszert. Kérjünk javaslatokat az elosztás módjára. A gyerekek a mi segítségünkkel osszák el az ételt. Beszéljünk arról, hogy a háborús időkben sokan éheztek, nehezen éltek.”

Persze, ha az OSZK Jeles Napokat nézzük, akkor kiderül, hogy február 11-én van Szilárd Leó születésnapja és a Betegek világnapja is.


Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt: a honlap az iskolák által feltárt igényekre reagál, de a létrehozáskor az is a célok között szerepelt, hogy jogtiszta szerzői műveket – filmeket, képeket, hanganyagokat – bocsássanak rendelkezésre, amellyel a pedagógusok színesebbé tehetik a tanórákat.

A portál emellett segítség lehet a szülőknek, amikor a gyermeküknek szeretnének mesélni egy-egy eseményről, valamint a polgármestereknek, helyi közösségeknek, szervezeteknek is, ha valamelyik eseményt ők is meg szeretnék ünnepelni – fűzte hozzá.

Az elnök szerint a portál segít a diákoknak jobban elsajátítani az ismereteket, mert életre szóló élményt szereznek, amikor interaktívan részt vesznek például egy megemlékezésben.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP