Connect with us

Múzsa

Kern András a Fővárosi Törvényszéken lép bíróság elé

Magyarországon először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben.

Published

on

törvényszék
Kern András, Kerekes József és a Játékszín igazgatója Bank Tamás. Fotó: Juhász G. Tamás
Hirdetések

A Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében játssza Agatha Christie A vád tanúja című krimijét vasárnap a Játékszín. A produkció főbb szerepeiben Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla látható.

Egy különleges helyszín

A Fővárosi Törvényszék patinás helyisége bíróságon játszódó filmekből, többek közt A tanú jeleneteiből, és televíziós híradásokból lehet ismerős a közönségnek. Emblematikus tárgyalások, többek között az ’56-osok pere, de nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények tárgyalásának helyszíne is volt az esküdtszéki terem.

Mint a Játékszín igazgatója felidézi, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével a darab 2019-es bemutatója előtt sajtóeseményt tarthattak a helyszínen.

“Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben. Nemcsak a darab témája, de a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe”

– fogalmaz Bank Tamás.

Hirdetések

Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják, a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

Az október 17-i előadás egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a “tárgyaláson” – hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint összesen 105 fő lehet ott a közönség soraiban.

Simon Kornél, az előadás rendezője még a 2019-es premier előtt elmondta, hogy voltaképp a film tárgyalótermi jeleneteibe szeretett bele. Kern András a védőügyvédet alakítja: Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

Az előadás főbb szerepeit játszó Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Bélamellett a további karaktereket Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János és Várnai Péteralakítja.

A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

Forrás: Játékszín/MTI

Egy kis háttér

A vád tanúja Billy Wilder 1957-ben bemutatott filmdrámája, mely Agatha Christie a színdarabja alapján készült. A főszerepeket Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton,  az ő szerepét játssza most Kern András parádésan,  és Elsa Lanchester alakította. Az izgalmas végkifejletű történetet nagy titoktartás mellett forgatták, hogy a cselekmény ne derülhessen ki.[ A film kiváló recenziókat kapott, a kritikusok dicsérték.Az Amerikai Filmakadémia hat kategóriában jelölte Oscar-díjra, melyek közül azonban egyet sem nyert el. Elsa Lanchester alakítását a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjjal jutalmazták. Wilder alkotását az Amerikai Filmintézet (AFI) beválasztotta a tíz legjobb tárgyalótermi dráma közé.

Ez sem mindennapos

Post Mortem menni Hollywood

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Kern András és a Játékszín a bíróságon - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements