Connect with us

Lépten-nyomon

Kétszáz autós tüntetett a pedagógusokért

A részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a sztrájkban.

Published

on

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én. A háttérben Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (b-j). Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde, valamivel több mint 20 ezren vettek részt a hétfői figyelmeztető sztrájkban. MTI/Soós Lajos
Advanced Ads
Advanced Ads
66 / 100

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkját támogatandó autós demonstrációt tartott a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) hétfőn Budapesten.

A tüntetésen részt vevő mintegy kétszáz személygépkocsi a Hősök terén gyülekezett, majd délután 2 órától végighajtottak a Hősök tere – Andrássy út – Károly körút – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő utca – Bem rakpart – Margit híd – Szent István körút – Váci út – Lehel út – Dózsa György út útvonalon, végül a járművek visszaérkeztek a Hősök terére.

Mivel a szervezők kérése ellenére a rendőrség nem biztosított felvezetést a demonstrálók számára, a tüntetők nem konvojban haladtak, hanem szétszakadva, ugyanis mindenkinek be kellett tartania a KRESZ vonatkozó szabályait. 

Az MTI tudósítója nem tapasztalt különösebb fennakadást a tüntetés idején a forgalomban, a szokásos budapesti délutáni csúcsnak megfelelően haladtak a járművek.

A demonstrációban részt vevő autók egy részén a nemzeti színű zászlók mellett szakszervezeti zászlók voltak, a többi között a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a Vasas szakszervezet, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete lobogói.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a demonstrációt megelőzőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az érdekképviselet a pedagógusok melletti szolidaritás kinyilvánításán túl a bértárgyalások eredménytelenségére is fel kívánja hívni a figyelmet. Ugyanis sok helyen a cégek rendkívül alacsony bérajánlással indították a tárgyalásokat, ami a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan – közölték.

A részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a sztrájkban

Az eddig részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógusvett részt a hétfői országos figyelmeztető pedagógussztrájkban, amely “a demokrácia ünnepe az oktatásban” – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hétfőn Budapesten.

Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “büszkék lehetünk a pedagógusokra, mert példát mutattak”.     

“Akármekkora energiát nyomott bele a kormány, hogy megakadályozza a sztrájkot, mégiscsak megvalósult”

– hangoztatta.
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja (j) közös sajtótájékoztatót tart a Hosök terén. Fotó: MTI/Soós Lajos

A PSZ elnöke azt mondta: a résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy nagy baj van az oktatásban, mert ha így folytatódik, akkor nem lesz tanár, aki tanítsa a gyerekeket, “a gyerekeinknek nem lesz jövőjük, ennek a társadalomnak nem lesz holnapja”. 

Szabó Zsuzsa jelezte, hogy a hétfői figyelmeztető sztrájk után az általános munkabeszüntetést március 16-ra tervezik, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a követeléseikről.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja arról beszélt, hogy a kormányzat elképesztő nyomást gyakorolt a pedagógusokra és a szülőkre egyaránt. Azt mondta, voltak olyan intézmények, ahova egész delegáció vonult ki a tankerületi központtól “megfenyegetni őket” és “megfigyelők” arra próbálták meg rávenni a sztrájkoló tanárokat, hogy menjenek tanítani és sztrájkolókat osztottak be tanulókat felügyelni. 

Nagy Erzsébet köszönetet mondott azoknak a szülőknek, akik – mint fogalmazott –

“a fenyegetések és félretájékoztatások ellenére nem küldték be a gyerekeiket az óvodákba és iskolákba”.

Arra reagálva, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint jogellenes a sztrájk, mert arról nem született jogerős bírósági végzés, a PDSZ választmányi tagja azt mondta: a kormány a sztrájk végéig, hétfő délelőtt 10 óráig nem adott be fellebbezést a bíróságra az első fokú ítélet ellen. 

Úgy fogalmazott, a kormány ahelyett, hogy megegyezett volna a pedagógusokkal, “veszélyeztette a sztrájk megvalósítását és fenyegette a dolgozókat”.

Szabó Zsuzsa és Nagy Erzsébet felolvasta a hétfői sztrájkot támogató szervezetek – köztük több érdekvédelmi és szakszervezet – listáját.

Nagy Erzsébet az M1 Híradó kérdésére nem nevezte meg azt az intézményt, ahol megfenyegették a tanárokat. Közölte: nincs okuk azt feltételezni, hogy az érintettek ne mondtak volna igazat, de – mint rámutatott – minden egyes ilyen ügyet meg fognak vizsgálni. Szerinte fenyegetettségérzetet kelthet, ha a munkáltatói jogkört gyakorló tankerületi központ munkatársai kivonulnak egy intézményhez a sztrájk alatt.

Nagy Erzsébetet a közmédia arról is megkérdezte, hogy miért buzdították annak a kék szalagnak a viselésére a sztrájkkal szimpatizáló pedagógusokat, amely szimbólumot az utóbbi időben a baloldal miniszterelnök-jelöltje használja. A PDSZ választmányi tagja erre úgy reagált: a nagyon régi anyagokban fordult elő a kék szalag, amikor még Márki-Zay Péter “talán nem is élt Magyarországon”.

A sztrájk szimbóluma a kockás szalag és a kockás ing

Szabó Zsuzsa ehhez hozzátette: pontosan azért a kockás szalag és a kockás ing lett a szimbólum, hogy a kezdeményezést ne keverjék össze a politikával.

“Nem kiszolgálói vagyunk a Márki-Zay-féle csapatnak, szakszervezetek vagyunk és a dolgozók érdekeit képviseljük”

– jelentette ki.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP