Connect with us

Lépten-nyomon

Kiszámítható nyugdíjat és jobb egészségügyi ellátást ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak

Olyan nyugdíjkorrekciós programot kell bevezetni, ami megakadályozza az alacsonyabb nyugdíjú idősek elszegényedést.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Kiszámítható, svájci indexálású nyugdíjat, jobb egészségügyi ellátást, tanulási lehetőséget és kulturális szolgáltatásokat ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak kormányváltás esetére.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Pest megye 9-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt szerdai – a DK-val és az MSZP-vel közösen tartott – online sajtótájékoztatón azt mondta: a nyugdíjasok a magyar társadalom egyik legveszélyeztetettebb rétege, akiket a Fidesz-kormány folyamatosan becsapott az elmúlt években.

A Fidesznek a nyugdíjasok csak az országgyűlési választások előtt fontosak, ezt példázza a 13. havi nyugdíj kifizetése most, februárban. Ezzel azonban nem lehet kárpótolni az elmúlt 12 évet – vélekedett az ellenzéki politikus.

Márki-Zay Péter vezetésével egy szolidáris, összetartó, igazságos társadalmat építünk – fogalmazott Schmuck Erzsébet. Azt ígérte, kormányváltás esetén a biztos megélhetés mellett “hozzáférhető és megfelelő ápolást, egészségügyi ellátást” és az aktív időskor megéléséhez szükséges kulturális és közösségi szolgáltatásokat, időskori tanulási lehetőséget fognak biztosítani.

Konczer Erik, a DK elnökhelyettese, a Komárom 1-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt arról beszélt: nemcsak meg akarják őrizni a 13. havi nyugdíjat a kormányváltás után, hanem további intézkedéseket is hoznának a nyugdíjasok érdekében. 

Meglátása szerint biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét és olyan nyugdíjkorrekciós programot kell bevezetni, ami megakadályozza az alacsonyabb nyugdíjú idősek elszegényedést; továbbá a nyugdíjak svájci indexálásának visszavezetésével biztosítani kell, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági növekedésből.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arról beszélt: az ellenzéki pártok vállalták, hogy az otthonápolást munkaviszonyként fogják elismerni és díját a minimálbér szintjére emelik.

Emellett növelni fogják a bentlakásos idősotthonok férőhelyeit, bővítik a házi segítségnyújtás szolgáltatásait, valamint a falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatásokat. 

Korózs Lajos azt is mondta, szeretnének új nyugdíjas érdekképviseleti rendszert kialakítani a mostani helyett. A Márki-Zay Péter vezette új kormány egyetlen döntést sem fog meghozni úgy, hogy ne kérné ki az idősek véleményét – mondta. 

Az MSZP-s politikus az idősek digitális tudását bővítő programokat is ígért kormányváltás esetére, jelezve, hogy a digitális tudás a családtagokkal való kapcsolattartás, az internetes online rendelések és a mindennapi élet intézésének is fontos eszköze.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sampdoria – Fiorentina

  hétfő, 16 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Juventus – Lazio

  hétfő, 16 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Newcastle United – Arsenal

  hétfő, 16 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

TOP