Connect with us

Lépten-nyomon

Kiszámítható nyugdíjat és jobb egészségügyi ellátást ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak

Olyan nyugdíjkorrekciós programot kell bevezetni, ami megakadályozza az alacsonyabb nyugdíjú idősek elszegényedést.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
56 / 100

Kiszámítható, svájci indexálású nyugdíjat, jobb egészségügyi ellátást, tanulási lehetőséget és kulturális szolgáltatásokat ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak kormányváltás esetére.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Pest megye 9-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt szerdai – a DK-val és az MSZP-vel közösen tartott – online sajtótájékoztatón azt mondta: a nyugdíjasok a magyar társadalom egyik legveszélyeztetettebb rétege, akiket a Fidesz-kormány folyamatosan becsapott az elmúlt években.

A Fidesznek a nyugdíjasok csak az országgyűlési választások előtt fontosak, ezt példázza a 13. havi nyugdíj kifizetése most, februárban. Ezzel azonban nem lehet kárpótolni az elmúlt 12 évet – vélekedett az ellenzéki politikus.

Márki-Zay Péter vezetésével egy szolidáris, összetartó, igazságos társadalmat építünk – fogalmazott Schmuck Erzsébet. Azt ígérte, kormányváltás esetén a biztos megélhetés mellett “hozzáférhető és megfelelő ápolást, egészségügyi ellátást” és az aktív időskor megéléséhez szükséges kulturális és közösségi szolgáltatásokat, időskori tanulási lehetőséget fognak biztosítani.

Konczer Erik, a DK elnökhelyettese, a Komárom 1-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt arról beszélt: nemcsak meg akarják őrizni a 13. havi nyugdíjat a kormányváltás után, hanem további intézkedéseket is hoznának a nyugdíjasok érdekében. 

Meglátása szerint biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét és olyan nyugdíjkorrekciós programot kell bevezetni, ami megakadályozza az alacsonyabb nyugdíjú idősek elszegényedést; továbbá a nyugdíjak svájci indexálásának visszavezetésével biztosítani kell, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági növekedésből.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arról beszélt: az ellenzéki pártok vállalták, hogy az otthonápolást munkaviszonyként fogják elismerni és díját a minimálbér szintjére emelik.

Emellett növelni fogják a bentlakásos idősotthonok férőhelyeit, bővítik a házi segítségnyújtás szolgáltatásait, valamint a falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatásokat. 

Korózs Lajos azt is mondta, szeretnének új nyugdíjas érdekképviseleti rendszert kialakítani a mostani helyett. A Márki-Zay Péter vezette új kormány egyetlen döntést sem fog meghozni úgy, hogy ne kérné ki az idősek véleményét – mondta. 

Az MSZP-s politikus az idősek digitális tudását bővítő programokat is ígért kormányváltás esetére, jelezve, hogy a digitális tudás a családtagokkal való kapcsolattartás, az internetes online rendelések és a mindennapi élet intézésének is fontos eszköze.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP