Connect with us

Kilátó

Korčok: Tudni akarunk arról, mit csinál nálunk a magyar kormány

Szijjártó Péter magyar és Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a két ország számára kényes témákról egyeztetett Pozsonyban.

Published

on

Szijjártó Péter és Ivan Korčok. Fotó: Somogyi Tibor
Advanced Ads
Advanced Ads

Szijjártó Péter magyar és Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a két ország számára kényes témákról egyeztetett Pozsonyban. A szlovák fél azt kéri, a magyar kormány időben tájékoztassa a dél-szlovákiai aktivitásairól, így az ingatlanvásárlásokról vagy a támogatások osztásáról.

„Arra kértük Magyarországot, hogy kormányprogramjának azon pontjait, amelyek Szlovákiában valósulnak meg, vagy érintik az országot, úgy hajtsák végre, ahogy az a nemzetközi kapcsolatokban szokásos. Ez azt jelenti a két ország közti egyeztetést és jóváhagyást követően kerüljön ezekre sor”

– monda Korčok a két miniszter közös sajtótájékoztatóján kedden.

A szlovák tárcavezető szerint el kell kerülni, hogy a magyar kormány egyes szlovákiai aktivitásairól a szlovák fél a sajtóból értesüljön. Példaként azt említette, amikor a magyar kabinet Kassa központjában lévő műemléképületeket vásárolt meg, köztük a Csáky-Dessewffy-palotát is.

„Azzal kapcsolatban is kapok kérdéseket, hogy a magyar kormány egy olyan alap létrehozását hagyta jóvá, amelyből a közép- és kelet-európai országokban vásárolnának fel mezőgazdasági területeket” – tette hozzá a szlovák külügyminiszter, de a Budapest által finanszírozott templomfelújításokat is ide sorolta.

Az iskolákra és kultúrára adott magyarországi támogatásokkal kapcsolatban pedig arról beszélt, ezt a témakört egy 2004-es államközi egyezmény szabályozza.

„Azt kértem, térjünk vissza ehhez az egyezményhez, mert a szlovák oldalon úgy érezzük, a támogatások gyakorlati megvalósítása eltér attól, amiben 2004-ben megegyeztünk”

– mondta Korčok.

Szijjártó a szlovákiai ingatlanvásárlások okát, annak ellenére, hogy arra az újságírók nyíltan rákérdeztek, nem árulta el. A magyar külügyminiszter egyértelműen kijelentette, hogy folytatni fogják a szlovákiai szereplők támogatását is.

„Mindezt oly módon, hogy tiszteletben tartjuk az európai uniós szabályokat. Teljes transzparenciát biztosítunk, a szlovák fél által kért információkat rendelkezésre bocsátjuk”

– mondta a magyar tárcavezető.

Egy olyan keretrendszert akarnak létrehozni, amelyet a szlovák-magyar vegyesbizottság felügyelne majd. Szijjártó szerint ugyanígy fog működni az oktatási és kulturális támogatások ellenőrzése, amelyet a kisebbségi vegyesbizottság felügyel majd. A magyar külügy vezetője ígéretet tett arra, hogy a Budapest által finanszírozott szlovákiai templomfelújításokról is tájékoztatja a pozsonyi partnerét.

A transzparencia

A magyarországi támogatásokra vonatkozó elvárásokkal kapcsolatban a szlovák külügynél az Új Szó aziránt érdeklődött, Pozsony feltételként támasztja-e, hogy ezeket a támogatásokat a nyilvánosság számára is átlátható módon ítéljék oda és fizessék ki. Ahogy azt ugyanis a lap feltárta, egy-egy magyarországi támogatási program keretében több tízmillió eurót osztanak szét anélkül, hogy nyilvános lenne, ki döntött a támogatásokról és pontosan mire költik a pénzt a kedvezményezettek. A szlovák külügyminisztérium a válaszában azt írja, a magyar és a szlovák fél a közeljövőben fogja kialakítani, milyen kötelező érvényű rendszer vonatkozzon a támogatásokra. „A kialakított rendszer transzparens lesz” – írja a szlovák tárca.

29 milliárd forint gurult át a magyar szlovák határon

Szijjártó Péter a találkozó utáni sajtótájékoztatón felsorolta, milyen élénk gazdasági kapcsolatok fűzik egymáshoz Szlovákiát és Magyarországot. Arról beszélt, hogy október végén átadják a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi utat. A miniszter a határon átmenő forgalom szempontjából hangsúlyozta ennek az infrastruktúra-fejlesztésnek a fontosságát. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szakasz elkészültével lényegében autópálya köti majd össze Kassát Pozsonnyal, de ez az út Budapesten keresztül vezet. „A jövő hét közepétől Neszmélynél már járni fog a komp a Dunán” – tette hozzá, de a visegrádi gyorsvasút megvalósítása irányába tett első lépésekről is beszélt.

Arra is kitért, hogy hozzávetőlegesen 3800 szlovákiai vállalkozónak összesen 21 milliárd forintnyi (64,4 millió euró) támogatást utaltak, 8 milliárd forintot (22,4 millió euró) pedig a szlovákiai templomok felújítására költöttek.

Forrás: Új Szó

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Mosonmagyaróvári KC – Alba Fehérvár KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • NEKA – Telekom Veszprém, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DVSC Schaeffler – Győri Audi ETO KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencvárosi TC – Sport36-Komló, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP