Connect with us

Lépten-nyomon

Bekopog a kormányablakon a jövő, figyelem, önt is érinti, nem is kicsit

A kormányablakoknál bevetik az AI-t a sorállás ellen, a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésért.

Published

on

kormányablak
Hirdetések

Ígéretes újítás indul napokon belül a kormányablakok egy részénél. Az érintőképernyős önkiszolgáló ügyintézési pontok (KIOSK) egy hónapon belül üzembe lesznek állítva, és segíthetik a gyors és automatizált ügyintézést az ország kormányablakaiban és okmányirodáiban.

Mesterséges intelligenciával a jövőbe

A KIOSK eszköz a tervek szerint hidat képez majd a személyes és elektronikus ügyintézési tér között, hiszen sorbanállás és ügyintézői beavatkozás nélkül első ütemben már 12 ügytípus lesz intézhető – idézte közleményükben Hajzer Károlyt, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkárát a tárca.

Ügyintézés 0-24-ben

Idén 9 helyen lesz elérhető ilyen érintőképernyős oszlop, az ügytipusok között pedig szerepelni fog már a kezdetektől a személyi igazolvány, a vezetői engedély valamint az útlevél igénylése is – mondta a Trend fm-nek Hajzer Károly, aki hozzátette, hogy a KIOSK alkalmazására kisebb építészeti átalakításokat is eszközölnek majd, azért, hogy az ügyintézést lehetővé tévő oszlopok védett helyen legyenek, és ezzel együtt az iroda nyitvatartási idején túl 0-24 órában rendelkezésre álljanak az ügyfelek részére. Ezen kívül a jövőben nem csak a kormányhivatalokban szeretnék ezeket az oszlopokat telepíteni, hanem más helyekre is, mint például a postáknál.

Uzsák Katalin a területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkár azt is hozzátette a projekt sajtóeseményén, hogy 2022 végére mintegy 301kormányablakán és 6 okmányirodájában válik elérhetővé a KIOSK rendszer használata, ami pedig olyan mindennapi rutinná válik az ügyfelek számára, mint egy bankautomata használata.

Hirdetések

A fejlesztés forrása 2,31 milliárd forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A mesterséges intelligencia fogalma

A mesterséges intelligencia (MI) a gépek emberhez hasonló képességeit jelenti, mint például az érvelés, a tanulás, a tervezés és a kreativitás. Lehetővé teszi a technika számára, hogy érzékelje környezetét, foglalkozzon azzal, amit észlel, problémákat oldjon meg, és konkrét cél elérése érdekében tervezze meg lépéseit. A számítógép nemcsak adatokat fogad (már előkészített vagy összegyűjtött adatokat érzékelőin, például kameráján keresztül), hanem fel is dolgozza azokat és reagál rájuk. (europa.eu)

(Respublika friss!)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements