Connect with us

Jut eszembe

Kőszeg Ferenc szerint Magyarország tagságát az Európai Unióban és a NATO-ban is fel kellene függeszteni

A NATO-Ukrajna kapcsolat megmerevedése elsősorban annak a következménye, hogy Magyarország a NATO-n belül útját állja a NATO és Ukrajna stratégiailag fontos együttműködése kialakításának.

Published

on

Kőszeg Ferenc. Fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc
Advanced Ads
Advanced Ads
61 / 100

Az ismert jogvédő Kőszeg Ferenc, aki 1989-ban a Magyar Helsinki Bizottság egyik megalapítója, majd első elnöke volt németül írt egy levelet Ursula van der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Arról szól, hogy Putyin emberének nincs helye sem a NATO-ban, sem az Európai Unióban.

Levél Ursula von der Leyen asszonynak, az Európai Bizottság elnökének! Tisztelt Elnök asszony!

A NATO bukaresti csúcstalálkozójának zárónyilatkozata kimondta: a szövetség ajtaja nyitva áll Ukrajna és Grúzia előtt. Ez a csúcstalálkozó 2008-ban volt. A felvétel reménye akkor a 2009-es év felé mutatott: 2009 januárjában került sor a NATO jubíleumi csúcstalálkozójára. Azóta tizenhárom év telt el; a 2022-es év kezdetén Ukrajna tagsága a NATO-ban valamint az Európai Unióban távolabb van, mint 2008-ban volt. Ha Ukrajna 2022-ben tagja lett volna a NATO-nak és az Európai Uniónak, ha csak a partnerség magasabb szintjére került volna, Oroszország nem merészelt volna egy, a felvételre készülő NATO-országot megtámadni.

A NATO-Ukrajna kapcsolat megmerevedése elsősorban annak a következménye, hogy Magyarország a NATO-n belül útját állja a NATO és Ukrajna stratégiailag fontos együttműködése kialakításának. Okként a magyar kormány az ukrán oktatási törvényre (2017) hivatkozik, amely tovább szűkítette a kisebbségek nyelvének oktatását az iskolákban. A törvény a népes orosz kisebbség ellen irányult, de kétségtelenül negatívan érintette a csekély létszámú magyar kisebbséget is.

A védelmi szövetség tizenegy tagállama közös levelet fogalmazott meg, amelyben arra szólították fel az illetékeseket, hogy Magyarország a kétoldalú konfliktust ne tegye a NATO ügyévé. Az Európai Unió múlt év decemberi csúcstalálkozóján Orbán útját állta, hogy Ukrajna csatlakozzon a kiber-hadviselés elhárítására létrehozott kooperatív NATO központhoz, annak ellenére, hogy köztudott, Oroszország gyakran intéz hakkertámadásokat Ukrajna, de más országok ellen is. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány nem a magyar kisebbség érdekében akadályozza Ukrajna védelmét, hanem azért, mert Orbán Viktor, a NATO és az Európai Unió egyik tagállamának miniszterelnöke, valójában Putyin oldalán áll.

Nem sokkal a decemberi EU-csúcs után, március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepén Orbán igazolta ezt a feltételezést. Ünnepi beszédében a háborúról, mint két ország háborújáról beszélt, és megfeledkezett arról, hogy ezúttal ismét egy nagyhatalom próbálja elnyomni egy kisebb ország függetlenségi törekvését.

Orbán Viktor nem hagyhatta volna ezt említés nélkül, hiszen a magyar történelemben kétszer is, 1849-ben és 1956-ban, megtörtént, hogy Oroszország hatalmas hadsereggel verte le Magyarország szabadságharcát.

Az Európai Unió vezetőiről Orbán mindig mint „brüsszeli bürokratákról” beszél. Magyarország nem engedi, hogy bevonják ebbe a háborúba, nyilván akkor sem engedné, ha a NATO részese lenne egy háborúnak. Magyarországon keresztül fegyvert a NATO-országok sem szállíthatnak Ukrajnába. Ahogy Orbán hatóságai a menedékkérőkkel bántak, azt mutatja, hogy Orbán az Európai Unió szabályait sem veszi komolyan.

Orbán vezetése alatt Magyarország nem szövetségese a NATO-nak, és nem tagja az Európai Uniónak

Az a véleményem, hogy amíg Orbán kormányozza az országot, Magyarország tagságát mindkét szervezetben – a NATO-ban és az Európai Unióban – fel kellene függeszteni. Természetesen tudom, hogy Ön, mint az Európai Bizottság elnöke nem dönthet erről, és azt is tudom, hogy a tagi viszony felfüggesztése hosszú folyamat. Mégis el kellett mondanom a véleményemet, mert tudom, hogy sokan gondolkodnak hasonlóképpen, és ők is szívesen kinyilvánítanák a gondolataikat és az érzéseiket. Ezt a levelet azért Önnek írtam, mert az a benyomásom, hogy Ön tisztességes és megfontolt politikus. Természetesen nem tudhatom, hogy lesz-e módja elolvasni az emailemet, de nagyon remélem, lesz rá módja; és nagyon remélem, hogy az írásom csak megerősíti a benyomásait Orbán úrról, akit Ön amúgy is jól ismer.

Budapest, 2022. március 29.

Tisztelettel: Kőszeg Ferenc

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP