Connect with us

Jut eszembe

Lázár visszatér az országos politikába!

“Nem mondom, hogy nagy kedvem van hozzá.”

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Lázár János szerdán a Hódmezővásárhely és Szeged között megvalósított vasútvillamosról tartott nyilvános kérdezz-feleleket a facebookon.

Természetesen a kérdezők más témában is megnyilvánultak. Így került elő például az oltatlanok kérdése, amire Lázár azzal riposzttolt, hogy “mindenkinek jogában áll hülyének lenni”.

Persze a Fidesz országgyűlési képviselője oda-odaszúrt Márki-Zay Péternek is, akinek jó egészséget kívánt, ám megjegyezte, hogy jelenleg bár papíron van polgármestere a városnak, de ő most úgy döntött, hogy beszáll az országos politikába. Lázár szerint így majd lehetőség nyílik arra, hogy a város ismét egy jó polgármestert válasszon magának.

Ebben persze benne van az a paradoxon is, hogy erre akkor kerülhet sor, ha az ellenzék megnyeri az országgyűlési választásokat. Erre azonban Lázár nem sok esélyt lát, ez esetben viszont Hódmezővásárhelynek nem kell új polgármestert választania.

Az egykor a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyórás “fórum” végén egy hozzászóló kérdésére árulta el magát.

“Van, aki azt írja, hogy vissza kell térni a frontvonalba a választásokig” – Itt mosolyogja el magát Lázár. “Én is úgy gondolom nincs más választásom” – Lázár magában kuncog. “Nem mondom, hogy nagy kedvem van hozzá.”

Ez már világos beszéd és válasz arra, hogy sokan nem számolnak Lázár Jánossal, hiszen őt egy bukott fideszes politikusnak látják. Holott Lázár inkább önszántából választotta a “vidéki száműzetést”, mintsem valóban menesztették volna.

Erre jó bizonyíték az is, hogy a kormányzat megszavazta neki a TramTrain mintegy 72 milliárdos bekerülési költségét, ami nagyjából háromszorosa a tervezettnek. Igaz, Lázár azzal védekezik, hogy az első ötlet és tervek óta 15 év telt el és minden háromszor annyiba kerül, mint akkor.

Lázár választókerületében, szinte minden faluba ömlenek a fejlesztési milliók, míg Makó több, mint 20 milliárdot kapott a Hagymatikum gyógy- és élményfürdő beruházásra. A munkák már gőzerővel zajlanak.

Választási villamos

Ráadásul a vasútvillamos amolyan Lázár ajándéka a térségnek, hiszen a hétfőn hajnalban induló TramTraint az érintettek április 15-ig ingyen használhatják majd. Azt követően Szeged és Hódmezővásárhely között egy útra szóló jegy mindössze 465 forint lesz. Lázár János azt ígéri, hogy a bérlet (amivel Szeged összes villamosát is lehet majd használni) olcsóbb lesz, mint a két város között váltható vasúti, vagy buszbérlet.

Lázár János a Hagyamtikum és a TramTrain gründolása mellett kormánybiztosa a határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal kialakításának is, valamint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok is az ő hatáskörébe tartozik.

Azonban Lázár 2018-as “visszavonulásakor” gyanítható volt, hogy ő lehet a Fidesz titkos fegyvere. Erre utal az is, hogy Orbán Viktor többször is megfordult Hódmezővásrhelyen, volt, hogy egy éjszakára meg is szállt Lázárnál egy szerb út alkalmával.

Új műsorhoz új férfi kell

A szlogen persze ezúttal nem igaz, hiszen az új műsor részben a régi, míg az új férfi is részben régi. A Városi Kurír már május elején megírta azt az elképzelhető fideszes forgatókönyvet, miszerint a 2022-es választásokra aktiválják Lázár jánost.

Könnyen elképzelhető, hogy Orbán és Lázár már 2018-ban számolt azzal a lehetőséggel, hogy megkopik a Fidesz népszerűsége és szükség lesz egy új seprűre.

Amikor az ellenzék választási programja éppen arról szól, hogy korrupcióval vádolja a 11 éve kormányzó pártokat, akkor Lázár János félig-meddig, mint tisztakezű politikus léphet fel a porondra. A hódmezővásárhelyi korifeus könnyen mondhatja, hogy bezzeg az ő idejében minden EU-s támogatás jól lett hasznosítva és átlátható módon került felhasználásra. Lázár már korábban is felszólalt a korrupciós ügyekben érintett Boldog István, Mengyi Roland és Simonka György ügyében is.

“Simonka Györggyel az én problémám nem az, hogy itt van, hanem hogy ide került, mármint hogy közénk került”

– mondta Lázár János a Telexnek Mezőhegyesen.

Szóval Lázár könnyen mondhatja majd a választási kampányban, hogy ő a tiszta kezű fideszes és még azt is megígérheti a választóinak, hogy mindenkit el fog számoltatni, aki belenyúlt a közösbe. Ahogyan annó Pokorni Zoltán élesen fogalmazott: “annak, aki először belenyúl a kasszába le lesz vágva a keze”, ígérte a Fidesz egykori elnöke.

A tények makacs dolgok. Áder János köztársasági elnök mandátuma 2022. május elején lejár, azt a Fidesz, illetve a pártelnök még nem erősített meg, de úgy tudjuk, hogy a kormányzópártok arra készülnek, hogy még márciusban megválasztják az új köztársasági elnököt.

Bár felmerült már Trócsányi László neve, könnyen elképzelhető, hogy Orbán Viktor saját magát választatja meg a fideszes többséggel. Amennyiben így lenne a új köztársasági elnök máris felkérhetné Lázár Jánost kormányalakításra, aki egyben megkapná a fidesz miniszterelnök-jelöltséget is a 2022-es kampányban.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor két hódmezővásárhelyi politikus, volt és jelenlegi polgármester, Lázár János és Márki-Zay Péter csaphatna össze a miniszterelnöki posztért.

Egy biztos: ettől függetlenül már létrejött kettejük párharca, hiszen a Csongrád-Csanád megyei 4-es országgyűlési választókerületben MZP lesz Lázár János kihívója 2022-ben.

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sopron Basket-Salamanca, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Spar Girona – DVTK Hun-Therm, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock

  csütörtök, 8 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Horvátország – Brazília

  péntek, 9 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Corona Brașov – SC Csíkszereda

  péntek, 9 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:00 DU. - 19:30 DU.

 • DVTK Jegesmedvék – DEAC

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Budapest JAHC – UTE

  péntek, 9 december  18:40 DU. - 20:40 DU.

 • A-Híd-VasasPlaket - FTC-Telekom, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 21:30 DU.

 • Hollandia – Argentína

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – CSM București, női kézilabda BL

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Marokkó – Portugália

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Férfi vízilabda Magyar Kupa, döntő

  szombat, 10 december  18:45 DU. - 20:15 DU.

 • Anglia – Franciaország

  szombat, 10 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Békéscsaba 1921 Előre – PÉcsi MFC, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • Szentlőrinc – Gyirmót FC Győr, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • CS Rapid București – Győri Audi ETO KC, női kézilabda BL

  vasárnap, 11 december  14:00 DU. - 16:00 DU.

 • Diósgyőri VTK – BFC Siófok, NB II

  vasárnap, 11 december  15:45 DU. - 17:45 DU.

 • SC Csíkszereda – Gyergyói HK

  vasárnap, 11 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DVTK Jegesmedvék

  vasárnap, 11 december  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • Szeged-Csanád Grosics Akadémia – MTK Budapest, NB II

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • UTE – FTC-Telekom

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák

  vasárnap, 11 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP