Connect with us

Kilátó

Lelőttek két rendőrt egy közúti ellenőrzésen Németországban

Az eddigi adatok szerint hajnali 4 óra 20 perc körül forgalomellenőrzés közben halálos lövést kapott két rendőr.

Published

on

Fotó: Sebastian Gollnow/dpa
Advanced Ads
Advanced Ads

Elfogtak két gyanúsítottat a Németországban hétfő hajnalban történt kettős rendőrgyilkosság ügyében. A kettős rendőrgyilkosság az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban történt a Kaiserslautern melletti Kusel járásban.

Az eddigi adatok szerint hajnali 4 óra 20 perc körül forgalomellenőrzés közben halálos lövést kapott két rendőr, akik rutin járőrszolgálatot teljesítettek az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban, a Kaiserslautern melletti Kusel járásban.

A 24 éves rendőrnő és 29 éves kollégája a helyszínen életét vesztette, de még tudták jelenteni rádión, hogy lövöldözés történt.

Az áldozatok civil autóval járőröztek, de egyenruhát viseltek

A 22-es számú járási úton Mayweilerhof és Ulmet település térségében megállítottak egy gyanús járművet. Első rádióüzenetükben bejelentették, hogy egy vad tetemére bukkantak a csomagtartóban, ezért alaposabb ellenőrzést kezdenek. A második – és utolsó – rádióüzenet egy segélykiáltás volt. “Lőnek ránk!” – mondta az egyik rendőr, mielőtt megszakadt a rádiókapcsolat.

A helyszínre erősítést küldtek, de a bajba jutott kollégákon már nem lehetett segíteni. A Bild című lap információi szerint a 24 éves áldozat – aki még a gyakornoki idejét töltötte – már halott volt, amikor az erősítés megérkezett, 29 éves társa röviddel később halt meg.

Fotó: THILO SCHMUELGEN/REUTERS

A nőnek nem volt esélye védekezni, ezt jelzi, hogy a fegyvere még a tokjában volt, amikor megtalálták. Fejlövéssel végeztek vele.

Idősebb kollégájának még sikerült elővennie szolgálati fegyverét. Kiürítette a teljes tárat, de végül őt is lelőtték.

Az eset országszerte megdöbbenést váltott ki

“Az indítéktól függetlenül ez a cselekmény kivégzésre emlékeztet, és azt mutatja, hogy a rendőrök minden nap az életüket kockáztatják a biztonságunkért” – írta a Twitteren Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, hozzátéve, hogy mindent megtesznek az elkövetők elfogásáért.

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak mások mellett Malu Dreyer tartományi kormányfő, aki elrendelte, hogy a gyász jeleként eresszék félárbocra a zászlót valamennyi közintézménynél, és tűzzenek ki gyászszalagot minden rendőrautóra Rajna-vidék-Pfalzban.

A négymillió lakosú tartományban a kuseli esettel együtt 16 rendőrt öltek meg szolgálat közben a második világháború óta. Ezzel kapcsolatban a rendőri szervek egyik legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Német Rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt elmondta, hogy a rendőrök elleni támadások több mint 80 százaléka nem terrorista merényletek, labdarúgó mérkőzések vagy tüntetések, hanem a mindennapi járőrözés közben, látszólag ártalmatlan helyzetekben történik.

Fotó: Simon Mario Avenia

Minden védelem, képzés és oktatás ellenére vannak olyan helyzetek, amelyekben nem lehet elkerülni az incidenst, “egyszerűen azért, mert az elkövetők mindenre elszántak” – mondta Rainer Wendt

Délután elfogtak két gyanúsítottat

A nyilvános körözéssel keresett Andreas Johannes Schmittet a bűncselekmény helyszínétől nagyjából 35 kilométerre fekvő Sulzbachban találták meg késő délután. Elfogása fegyverhasználat nélkül sikerült – jelentette a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaság. 

A 38 éves férfire kora délután adtak ki körözést, nevét és fényképét is nyilvánosságra hozták, kézre kerítéséhez a lakosság segítségét kérték. 

Elfogása után őrizetbe vettek egy másik férfit is, ugyancsak Sulzbachban – jelentette a Bild című lap.

A két sikeres művelet után nem állítják le a rendőrségi helikopterekkel, kutyákkal és különleges egységek bevetésével folytatott hajtóvadászatot, mert mert nem zárható ki, hogy vannak még bűntársaik.

A Bild szerint azért terelődött Andreas Johannes Schmittre a gyanú, mert a nevére kiállított iratokat találtak a rendőrgyilkosság helyszínén. Schmitt vadhúskereskedést és pékséget üzemeltet a helyszíntől mintegy 50 kilométerre fekvő Neunkirchenben. A másik gyanúsítottról csak annyit tudni, hogy 32 éves.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Mosonmagyaróvári KC – Alba Fehérvár KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • NEKA – Telekom Veszprém, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DVSC Schaeffler – Győri Audi ETO KC, női kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencvárosi TC – Sport36-Komló, férfi kézilabda NB I

  péntek, 20 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP