Connect with us

Kilátó

London távozásra kéri az Ukrajnában tartózkodó briteket

A NATO-szövetségeseknek teljesen egyértelművé kell tenniük, hogy súlyos gazdasági szankciócsomag áll bevezetésre készen arra az esetre, ha Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
62 / 100

A brit külügyminisztérium pénteken arra szólította fel az Ukrajnában tartózkodó brit állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

A brit külügyi tárca péntek este közzétett felhívása úgy fogalmaz, hogy a britek lehetőleg addig utazzanak el Ukrajnából, amíg ezt kereskedelmi utaztató vállalatok szolgáltatásainak igénybevételével még megtehetik.

A londoni külügyminisztérium felhívja az Ukrajnában maradó britek figyelmét arra is, hogy nem számíthatnak konzuli támogatásra vagy segítségre az evakuáláshoz abban az esetben, ha az orosz fegyveres erők behatolnak Ukrajnába.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a nap folyamán telefonos egyeztetésen vett részt az amerikai, az olasz, a lengyel, a román, a francia és a német kormány, valamint az Európai Tanács, az Európai Bizottság és a NATO vezetőivel az ukrajnai helyzetről.

A londoni kormányfői hivatal beszámolója szerint a többoldalú megbeszélésen Johnson hangsúlyozta: a NATO-szövetségeseknek teljesen egyértelművé kell tenniük, hogy súlyos gazdasági szankciócsomag áll bevezetésre készen arra az esetre, ha Oroszország “arra a pusztító, romboló hatású döntésre jut”, hogy inváziót indít Ukrajna ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tudnia kell, hogy e súlyos büntetőintézkedések rendkívüli károkat okoznának az orosz gazdaságnak – mondta a brit kormányfő a pénteki telefonos egyeztetésen.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson hangsúlyozta azt is, hogy a szövetségeseknek folytatniuk kell a NATO keleti határainak megerősítését célzó erőfeszítéseket.

A londoni kormányfői hivatal közölte: a megbeszélésen a vezetők egyetértettek abban is, hogy ha Putyin elnök a válság megszüntetése felé tesz lépéseket, akkor a szankciók helyett “más előrevezető út is kínálkozik”.

A telefonos egyeztetés résztvevői elkötelezték magukat arra, hogy a következő napokban megkétszerezik diplomáciai erőfeszítéseiket – áll a Downing Street péntek esti beszámolójában.

Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel tárgyalt, és a megbeszélés után közölte: Sojgu és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök egyaránt arról biztosította őt, hogy Moszkva nem szándékozik megtámadni Ukrajnát.

Wallace úgy fogalmazott: Sojgu és Geraszimov egyaránt nagyon tapasztalt, “ezért ha ők azt mondják nekem, hogy nem fognak behatolni Ukrajnába, azt mi komolyan vesszük, de ugyanakkor figyelni fogjuk a lépéseket is, amelyek ezeket a szavakat kísérik majd”.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP