Connect with us

Kilátó

Meghalt a megkéselt brit parlamenti képviselő

Belehalt sérüléseibe Sir David Amess, a kormányzó brit Konzervatív Párt megkéselt alsóházi képviselője, akit péntek délután ért késes támadás délkelet-angliai választókerületi irodájában.

Published

on

megkéselt
Sir David Amess. Fotó: UK Parliament
Hirdetések

Belehalt sérüléseibe Sir David Amess, a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője, akit péntek délután  megkéseltek  délkelet-angliai választókerületi irodájában.

A 69 esztendős, ötgyermekes Sir David Amess éppen képviselői fogadóórát tartott a délkelet-angliai Leigh-on-Sea kisvárosban lévő választókörzeti irodájában, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta.

Az Essex megyei rendőrség péntek délutáni tájékoztatása szerint a 25 éves feltételezett elkövetőt röviddel a támadás után, gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. A helyszínen megtalálták a támadáshoz használt kést is.

A rendőrség közölte, hogy más gyanúsítottat nem keres az ügyben.

Hirdetések

Sir David Amess volt az a brit politikus, aki a Budapesten a második világháború alatt zsidókat mentő Raoul Wallenberg emléke előtt tisztelegve már a nyolcvanas években felszólalt és azt szorgalmazta, hogy a svéd diplomata poszthumusz kapjon tiszteletbeli brit állampolgárságot. Amess kezdeményezésére készült el Philip Jackson Wallenberg szobra, amelyet a Great Cumberland téren állítottak fel. A szobrot II. Erzsébet királynő leplezte le.

Sir David Amessnek és feleségének Julia Anroldnak négy lánya és egy fia van. Az ifjabb David Amesst 2005-ben börtönbüntetésre ítélték, miután egy éjszakai klubban áldozatát fejbe verte egy pezsgősüveggel. A legidősebb lány Katie Amess színésznő, ő nyilvánosan kritizálta édesapja véleményét, aki nem támogatta az azonos neműek házasságát, míg lánya ebben a témában is készített egy filmet. A Misérable Lesbians rövidfilm egyenlő jogokat követelt az azonos nemű pároknak is.

Öt éven belül ez a második olyan halálos végű támadás, amelyet brit parlamenti képviselő ellen követtek el.

Jo Coxot, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott – a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

A Cox választókerületében élő személy pszichiátriai kezelés alatt állt, és kapcsolatban állt különböző észak-amerikai neonáci csoportosulásokkal. A következő napon a West Yorkshire-i Rendőrség nyilatkozatban megerősítette, hogy célzott támadásra került sor, amelynek motivációja mögött a merénylő politikai meggyőződése húzódott meg.

Forrás: BBC/MTI

(Respublika friss!)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements