Connect with us

Lépten-nyomon

Megvárjuk a választásokat, és majd utána döntünk

Haraszti Miklós: A Fidesz el akarja csalni a következő választást is.

Published

on

Haraszti Miklós. Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Advanced Ads
Advanced Ads

Orbán Viktor a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról közölte: egyelőre úgy látja, hogy ezt az üzletet a választások előtt semmiképpen nem ésszerű nyélbe ütni tekintettel a magas inflációra és a nemzetközi pénzügyi helyzet bizonytalanságára.

“Tehát megvárjuk a választásokat, és majd utána döntünk erről”

mondta a miniszterelnök.

Ebben az egyetlen pökhendi mondatban minden benne van, amit Orbán kormányzásáról tudni lehet. A Fidesz elnökében föl sem merül, hogy nem ők nyerik a választást és már nem ők fognak dönteni a repülőtér visszavásárlásáról vagy vissza nem vásárlásáról.

„Nem érzem túlzásnak Márki-Zay Péter állítását, miszerint a Fidesz el akarja csalni a következő választást is!” – nyilatkozta a helyben.hu szerkesztőségének Haraszti Miklós, aki évekig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője volt. A szakértő szerint az ellenzék kormányfő-jelöltjének állítását bizonyítja, hogy az előző két ciklusban a választók többsége hiába szavazott Orbán Viktor távozására, a pártja mégis kétharmados többséget szerzett.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter már jelezte, hogy a Fidesz részéről szervezett választási csalásra kell számítanunk. Ön, mint tapasztalt választási megfigyelő osztja ezt a véleményt?

Igen a válaszom. Örvendetes, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt néven nevezi a veszélyt.

Vagyis csak az történik, ami az előző két ciklusban, tehát 2014-ben és ’18-ban is jeleztek a nemzetközi megfigyelők. A civilek odáig mentek, hogy a tömeges csalás lehetőségét is felvetették. Lehet ezt még fokozni?

Bizonyára, hisz Orbán Viktor kormánya 2011-óta folyamatosan módosítgatja a választási törvényt. Márpedig a törvényi feltételek állandó átigazítása a Fidesz javára a választás lényegét, az esélyek egyenlőségét rombolja, nevezhetjük ezért strukturális csalásnak. Az egyik legismertebb trükk a második forduló megszüntetése volt. Tíz évig eltartott, mire a különböző ideológiájú választókat képviselő pártok felismerték, hogy nem viselkedhetnek úgy, ahogyan a demokráciában szokás, tehát, hogy jelentős mértékben fel kell adniuk az egymás közti versenyüket. A strukturális csaláson kívül van még a hagyományos csalás, a „kézimunka” a leadott szavazatokkal, mindaz, ami a választás napján történik. Mindezek segítségével a Fidesz már 2014-ben ismét a parlamenti helyek 67 százalékához jutott, pedig csak 40 százalékot szerzett.

Így utólag már azt is látjuk, hogy ezeket a durva beavatkozásokat a magyar társadalom miért vette tudomásul egy szó nélkül?

Volt azért némi ellenállás. Amikor a Fidesz 2011 után először változtatott egyoldalúan a választási törvényen, akkor Karácsony Gergely kezdeményezésére a Lehet Más a Politika képviselői – Schiffer András kivételével – odaláncolták magukat a parlament elé. De az ellenzék végülis belesodródott a választásokba. Így a Fidesz annak ellenére szerzett újra kétharmados többséget, hogy 2014-ben és 2018-ban már a választók többsége a Fidesz távozására szavazott.

Forrás: Helyben.hu / hodpress.hu

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

 • Tobol Kosztanaj – Ferencváros, BL-selejtező

  szerda, 6 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

TOP