Connect with us

Lépten-nyomon

Mészáros Lőrinc bankjai hitelezik a Tiborcz ingatlanbirodalmat

A BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd érkezett a Mészáros-művektől.

Published

on

A Relax Hotel pályaszállás. Forrás: Sielok.hu
Hirdetések

A Válaszonline.hu derítette ki, hogy a Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó pénzintézetek (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) szinte számolatlanul öntik a kölcsönpénzt a Tiborcz-cégeknek.

A cégbírósági, földhivatali, hitelbiztosítéki nyilvántartásokban szereplő adatok alapján a BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd érkezett a Mészáros-művektől.

A csavar ott van a dologban, hogy a Mészáros Lőrinc kezében lévő bankok olyan projektekhez adnak hitelt a Tiborcz-cégnek, amelyben Orbán Viktor veje éppen Mészáros Lőrinc másik cégétől vesz értékes szállodákat.

A Mészáros Lőrinc turisztikai divíziójaként jegyzett Hunguest Zrt. váratlanul megszabadult három hegyvidéki egységtől: egy mátraházai „lifestyle” szállótól és két ausztriai síhoteltől. Melyek aztán a Tiborcz István birtokolta BDPST Group portfoliójába, azaz a miniszterelnök családi zónájába kerültek.

Hirdetések

Hogy is van ez? A jobb kezemben van egy értékes hotel, a bal kezemben meg egy bank. Jön Tiborcz, hogy megvenné a jobb kezemből a hotelt, de nincs elég pénze rá. Erre én gálánsan adok neki a bal kezemből pénzt, ami a tranzakció után átkerül a jobb kezembe. Hát, ezt a trükkköt még Rodolfo is megirígyelné.

A BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd érkezett a Mészáros-művektől

„A BDPST Group stratégiai célja, hogy a magyarországi és nemzetközi piacon egy egyedi, megkülönböztető szállodaportfolióval jelen lévő, fontos piaci szereplő legyen. Ezt a célt szolgálják az elmúlt időszakban bejelentett akvizíciók, így a spanyolországi Los Alcazaresben megvásárolt tengerparti hotel, a két ausztriai síszálloda, valamint a Budapest belvárosában megvásárolt D8 hotel és a korábban az Iberostar által üzemeltetett butikszálloda is. A cégcsoport itthon és külföldön egyaránt keresi a további terjeszkedési lehetőségeket. Az ingatlanpiaci akvizícióinak finanszírozását – a szektorban megszokott gyakorlatnak megfelelően –saját forrásból, illetve banki finanszírozásból biztosítja, a finanszírozás részletei azonban üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tudunk további részleteket közölni.”

Világos beszéd, üzleti titok, hogy miért éppen a Mészáros-féle bankok finanszírozzák a Tiborcz szállodaipari terjeszkedését.

A lényeg tehát annyi, hogy ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot. Vagyis a megszerzett vagyon mindenképp ugyanabban a körben marad. A felcsútiban.

Forrás: Válaszonline.hu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements