Connect with us

Lépten-nyomon

Mi lesz veled Paks2?

Mennyire veszélyes egy törésvonal?

Published

on

Paks2
Hirdetések

Országos Atomenergia Hivatal egyelőre nem adta ki a létesítési engedélyt a Paks2-re – írta meg a Városi Kurír Jávor Benedekre hivatkozva. 

Újra a startvonalon a Paks2 projekt

A Paks2 projekt nem kapta meg törvényi határidőre a létesítési engedélyt. Az engedélykérelmet 2020. június 30-án nyújtották be, az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésre az elbírálásra, ami 3 hónappal volt meghosszabbítható. Ez a határidő ma lejárt. Az OAH a létesítési engedélyt nem adta ki. Helyette további hiánypótlást írt elő – olvasható a volt Európai Parlamenti képviselő,  jelenleg Budapest főváros brüsszeli irodájának vezetője közösségi oldalán. Jávor, mint afféle elkötelezett zöld politikus, már a kezdetektől harcol az újabb paksi blokk megépítése ellen.

Időről időre úgy látszik, hogy az ellenzők kerekednek felül, ám végül mindig a paksi lobbi győzelmével halad tovább az “atom meghajtású úthenger”. A mostani győzelem is alighanem priuszi lesz, hiszen a hiánypótlás elkészül és akkor megjön az engedély is, amit a politikai nyomás alatt álló szervezet nem tud megtagadni.

Mennyire veszélyes egy törésvonal?

A kérdésben Holoda Attila, Paks2 egyik nagy ismerője is elmondta véleményét, ami annyiban foglalható össze, hogy az a bizonyos techtonikus  törésvonal, aminek lére miatt egyesek elhibázottnak és veszélyesnek tartják a terveket, már a Paks1 tervezése és megépültekor is ott volt, problémára pedig, amit szélsőséges esetben okozhat, alaposan felkészültek a magyar szakemberek, tehát annak jelentőségét erősen eltúlozták.

Hirdetések

Amennyiben azonban késik a hiánypótlás, az akár évekkel is visszavetheti az építkezést, és akkor szinte biztosan nem épül meg a beruházás, a Paks1 licencének lejártáig.

Pals2

Az igazi gond -tesszük hozzá mi- sokkal inkább az atomhulladék kezelése lehet. Nem véletlen talán, hogy már ma, október 1-én is ott áll a lobbikamion Pécs egyik legforgalmasabb szupermarketje előtt.

A tervek szerint, akárhol is épül meg a tároló, mindössze ötven évig figyelik csak meg a helyszínt, miután a tárolót feltöltötték és lezárták. Így pedig fennáll a veszélye, hogy ha valami baj történik, későn veszik észre azt és akkor a legnagyobb tragédia is bekövetkezhet.

(Respublika)

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Varga Judit miniszterasszony figyelmébe - Mao elvtárs hosszú árnyéka - Respublika

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements