Connect with us

Kilátó

Miért éppen Obnyinszk?

A hivatalos programok után Szijjártó Péter ellátogatott egy iskolába, ahol tartottak egy Teqball bemutatót.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Ez az orosz város Moszkvától 100 kilométerre fekszik délnyugatra, a Protva folyó partján Kaluga megyében. A települést 1946-ban alapították. Itt volt a világ első polgári célú, energiatermelő és a villamosenergia-hálózatra kötött atomerőműve, melyet 1954. június 26-án helyeztek üzembe. Az erőmű egyetlen reaktorát 2002-ben állították le.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön repülőgépre pattant és meg sem állt Obnyinszkig. A külügyér magával vitte az országos tisztifőorvos Müller Cecíliát, a Paks2 beruházásért felelős Süli János minisztert és Farkas Sándort, az agrárminisztérium államtitkárát. Sőt, tagja volt a delegációnak Ferencz Orsolya, a magyar űrpogramért felelős kormánybiztos is.

Ez ám a vegyes fogat!

A külügyér hajnalban futott egy kellemeset az orosz télben, majd hivatalons találkozóján kitütentte az orosz egészségügyi minisztert, aki éppen arra járt…

“Egy évvel ezelőtt november elsején egy borzasztó hosszúnak tűnő karanténban voltam otthon, Magyarországon. Egyszer csak jött az értesítés, hogy Murasko miniszter úr készen áll velem telefonon tárgyalni, mégpedig az orosz vakcinák esetleges, Magyarország által történő megvásárlásáról” – így kezdi beszámolóját a külügyminiszter.

A külgazdasági és külügyminiszter megköszönte Mihail Muraskónak, hogy olyan időszakban segített Magyarországnak a Szputyik V beszerzésében, amikor vakcinából még hiány volt. 

Az már akkor is világos volt, hogy a vakcina fog életet menteni

Az is világos volt, hogy akinek először lesz vakcinája, az előbb és több emberéletet tud megmenteni – jelentette ki Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a magyar oltási kampány sikere azon múlt, “hogy az elején tudunk gyorsan oltani. És azért tudtunk gyorsan oltani, mert több vakcinánk volt, mint másoknak”

A miniszter elmondta, hogy nyugati kollégái négyszemközt mind elismerik az orosz oltóanyag minőségét. 

Müller Cecíli, Mihail Murasko, orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó Péter

Szijjártó Péter Müller Cecília tisztifőorvossal a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át az orosz egészségügyi tárca vezetőjének.

A magyar-oroszkormányközi gazdasági bizottság 14. ülését követő sajtótájékoztatóján Szijjártó bejelentette, hogy Magyarország két életbevágó fontosságú megállapodást kötött idén Oroszországgal: “vettünk vakcinát és vásároltunk gázt”

A távlatokról szólva elmondta, hogy a WizzAir légitársaság december 13-tól heti két járatot üzemeltet majd Moszkva és Debrecen között, és márciustól Budapest és Jekatyerinburg között is járni fog

Szijjártó közölte közölte, hogy egy orosz kozmetikai vállalat 18 milliárd forint értékű gyárat fog létesíteni Alsózsolcán 260 új munkahelyet teremtve. A jövő év végén megkezdődhet a Szputnyik V vakcina gyártása Magyarországon, hétfőtől pedig megkezdődik az emlékeztető oltásként sikeresen alkalmazott Szputnyik Light vakcina hazai engedélyeztetéséről szóló eljárás. 

A hivatalos programok után Szijjártó Péter ellátogatott egy iskolába, ahol tartottak egy Teqball bemutatót, majd a külügyminiszter magyar szaloncukrot és csokimikulást osztogatott a diákoknak.

Figyelemre méltó, hogy Szijjártó Péter évek óta a Gattyán György érdekeltségébe tartozó Teqball száguldó nagykövete. A magyar milliárdos a napokban jelentette be, hogy ha kell 106 egyéni országgyűlési képviselő-jelöltet állít és ő maga is jelentkezik miniszterelnök-jelöltnek.

Már csak egy kérdés maradt: Cui prodest?

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP