Connect with us

Jut eszembe

Mint egy püspök

Published

on

Püspök
Hirdetések

Apám – ha véletlenül jó jegyet kaptam az iskolában – nagyon megdicsért, azt mondta: „jól van fiam, okos vagy, mint egy püspök.“ Egy ideig nem nagyon értettem ezt az elismerést, mert amikor én jártam elemi iskolába, a püspököket nemigen emlegették semmilyen összefüggésben.

A püspökök hivatalból különleges lények

Utóbb azonban számomra is világossá vált, hogy a püspökök (érsekek, bíborosok), mint a hívő emberek rangos lelki gondozói, hivatalból különleges lények, és ha az egyház(ak) társadalmi tekintélyével felvértezetten a nyilvánosság előtt szólnak, arra figyelni kell. No persze (többnyire) a püspök is emberből van, beszélhet jót-rosszat, hihetőt és hihetetlent, okosat és ostobát. Balog Zoltán ex-miniszter püspök úr a Magyarországi Református Egyház zsinatának megnyitóján beszélt – no hadd ne minősítsem másként! – vad dolgokat

A püspök úr szerint a pandémia nem Isten büntetése,

még csak nem is Isten üzenete, ugyanakkor érdemes „az ige fényében megvizsgálni” ! Merthogy ilyen, az egész világot érintő válság legutóbb az őstörtnetben volt, Bábel tornya vagy az özönvíz idején. (A miniszter szavai szerint tehát a spanyolnátha vagy a pestisjárvány nem említhető egy lapon a koronavírussal.Telex)
A püspök úr jónak látná ószövetségi szövegek alapján értelmezni a világjárványt:

„A határokat nem tisztelő embert figyelmezteti a járvány, aki azt gondolja, hogy büntetlenül át lehet lépni a teremtési rendben gyökerező határokat, lehet röpködni a világban, át lehet lépni a tudományok, a nemzet, a család határait.“

Állítja

Szégyenszemre rémesen járatlan vagyok az ószövetségi szövegek körében, így aztán most csak találgatni tudok, hogy mire is gondolt a püspök úr. Vajon melyek lehetnek „a teremtési rendben gyökerező határok“? Megvolt a Teremtés hat nap alatt, az Úr rendet adott a világnak, s ezen büntetlenül nem változtathat az ember, mert íme, jön a pandémia és most éppen megnézhetjük magunkat? Így gondolja, püspök úr? Vagy a mondottakat nem kell feltétlenül szó szerint értelmezni, a tiltott határátlépéseknek csak valamiféle sprirituális értelmezése helyes? Ha a járványnak nincs köze a református Istenhez, ugyan milyen meggondolásból észszerű dolog “ a teremtési rendben gyökerező határokat“ emlegetni? Értsük úgy: hívő, adózó polgár! Add meg az egyháznak, ami Istené, add meg a kormánynak, ami a kormányé! – és a járvány eltűnik. Vagy a szózat valójában csak az LMBTQ közösségeknek szóló figyelmeztetés, hogy aki fiúnak született, ne avatkozzon Isten dolgába, és maradjon fiú; aki pedig leányként jött a világra, az ne faragtasson magának férfiúi ékitményt hitehagyott orvosokkal!? A röpködés, mint ártalom említése pedig végképp nem világos. Térjünk vissza a lovas kocsihoz?
Püspök úr – tisztelettel! Talán még az is lehet, hogy volt értelme annak, amit mondott, de mondandója egyszerű, földi halandó, ráadásul nem hívő számára teljességgel értelmezhetetlen. Vagy inkább fölöttébb gyanús!

Hirdetések

Rómától Lutheren át Kálvin Jánosig

Ez a szöveg az a fajta, magának kizárólagosságot adó egyházi hang, amely annyi kárt okozott a történelem során a gyarapodó-fejlődő szabad emberi gondolkodásnak, amikor rettentő makacsul ragaszkodott „a teremtési rendben gyökerező határok“ átlépésének tilalmához, amely határokat természetesen mindig valamely egyház szabta meg a maga módján, – Rómától Lutheren át Kálvin Jánosig, és amely tilalmaknak és rendnek soha, semmiféle köze nem volt „a teremtéshez“. Nem lesz ez így jó, püspök úr!

(Respublika friss!)

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Noé bárkája vagy luxusjachtok - Egy balogiáda margójára - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements