Connect with us

Lépten-nyomon

Mintegy 80 milliárd forintot kap a magyar kormánytól egy dél-koreai cég

A magyar hozzájárulás a teljes bekerülési költség mintegy 13 százaléka.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
63 / 100

209 millió eurót, azaz mai árfolyamon körülbelül 78 milliárd forintot biztosít állami támogatásként a magyar kormány az SK Innovation nevű dél-koreai cégnek, amely Iváncsán elektromos akkumulátorokat fog gyártani – írta meg az EUrológus.

A magyar hozzájárulás a teljes bekerülési költség mintegy 13 százaléka.

Szijjártó Péter külügyminiszter többször is megemlítette az iváncsai fejlesztést, azonban soha nem mondta meg, hogy a magyar állam pontosan mekkora összeget fizet a koreaiaknak.

Január végén az MTI tudósítása alapján, amely a kormány honlapján is elérhető, a külügyminiszter azt mondta, hogy „a pénzügyi támogatás mértékét a véglegesítés után nyilvánosságra hozzák”.

Most azonban Brüsszelből megérkezett a pontos szám, mivel az állami támogatást az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia. Ez megtörtént, a közlemény szerint „az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által az SK On Hungary részére nyújtandó 209 millió euró összegű támogatás összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal”.

Az is kiderült, hogy az új gyár 30 GWh éves kapacitással fog rendelkezni és várhatóan legalább 1900 közvetlen munkahelyet teremt. Az SK On Hungary a 2021 elején indított projektbe összesen 1,623 milliárd eurót, több mint 600 milliárd milliárd forintot ruház be – ebből biztosít 209 millió eurót, közel 78 milliárd forintot Magyarország.

Tekintettel arra, hogy Iváncsa a Közép-Dunántúl régióban található, amely fejlettségi szintje alapján regionális támogatásra jogosult terület, a brüsszeli testület jóváhagyta a 2021 decemberében beadott magyar kérelmet.

Ugyanakkor ellenmondás van abban, hogy a magyar kormány 2500 közvetlen munkahellyel számol, míg az Európai Bizottság értékelésében ennél hatszázzal kevesebb szerepel.

Ötven milliárd forint az iváncsai ipari park fejlesztésére

Az ipari park közúti fejlesztésére 1 milliárd 604 millió, a vasúti fejlesztésre pedig 1 milliárd 659 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a 2021-es költségvetés Gazdaság-újraindítási Alapjából. A fejlesztéseket a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi.

A kormány az állami tulajdonban levő ÉMI Nonprofit Kft. feladatává tette az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggő – a víziközmű infrastruktúrafejlesztéseket, illetve a közlekedésfejlesztéseket nem érintő – infrastruktúra-fejlesztések megvalósításához kapcsolódó műszaki ellenőrzési, minőségbiztosítási feladatok ellátását. Mindezért az ÉMI idén és a következő 3 évben, évi 96 millió forint juttatásban részesül. Ez összesen 384 millió forintot tesz ki.

Uniós támogatásból kívánja megvalósítani a kormány az ipari park villamos energia ellátását

Erre 10 milliárd 189 millió forint áll rendelkezésre. Ebből a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. része 4 milliárd 445 millió, míg az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-é 5 milliárd 744 millió forint.

Végül hazai forrásból valósul meg az ivó- és ipari víz ellátás, a szennyvízelvezetés és -tisztítás, a csapadékvíz elvezetés és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezések, egyéb kiegészítő elemek. Ennek a költsége 35 milliárd 885 millió forint.

15 millió forintot adományoz az SK Battery iváncsai civil szervezeteknek

Tavaly nyári hír, hogy támogatási szerződést kötött az SK Innovation három, Iváncsán működő civil szervezettel. A megállapodás értelmében a település ipari parkjában beruházó dél-koreai cég két év alatt összesen 15 millió forintot adományoz helyi közösségeknek.

A kedvezményezettek kiválasztása az önkormányzat ajánlása alapján történt, a község fejlesztési terveinek figyelembe vételével. A támogatásban részesülő szervezetek – az Iváncsáért Közalapítvány, a Gyermekeinkért Alapítvány és az Iváncsai Nagycsaládosok Egyesülete – az idei évben az összeg első felét, összesen 7,5 millió forintot fordíthatnak az általuk megjelölt célokra.

„Örömmel támogatjuk az Iváncsán működő szervezeteket, hiszen ezzel az itt élők megelégedésére, számukra fontos témákat karolhatunk fel. Az idei pénzadomány az első ilyen kezdeményezésünk, de a jövőben további értékteremtő programokat tervezünk indítani azzal a céllal, hogy Iváncsa, a helyi közösségek és cégünk együtt fejlődhessenek.” – mondta Han Sang Kyu, az SK Battery Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: HVG/napi.hu

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP