Connect with us

Jut eszembe

Monor okos város

A projekt részeként a Kis-Tó park futóköre is napelemes kandelábereket kapott.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
69 / 100

Okos város projekt valósult meg Monoron az MVM Optimum és a város önkormányzatának együttműködésével, a fejlesztés részeként okosvilágítási rendszert építettek ki és okospadokat helyeztek a település utcáira, tereire – közölte az MVM Optimum Zrt.

A közlemény szerint a társaság LED-es fényforrásokat szerelt fel, illetve a lámpaoszlopokat olyan környezeti szenzorokkal is ellátta, amelyek alkalmasak a légnyomás figyelésére, a levegő minőségének, hőmérsékletének, páratartalmának mérésére is. A 2772 darab új lámpaoszlop a környezeti fény erősségét is mérni tudja és forgalomszámlálásra is képes. 

A projektben szükség volt a közvilágítás bővítésére 9 helyszínen, ehhez az MVM Csoport több mint 800 méter közvilágítási szabadvezetéket épített és csaknem 400 méter földkábelt fektetett le a városban. 

A rendszer a környezeti fényerősség és az adott útszakaszra jellemző forgalom intenzitása alapján automatikusan szabályozza a fényforrások bekapcsolását és a működési fény erősségét, meghibásodásnál pedig azonnal jelzi a hiba típusát és helyét az üzemeltetőnek.

A telepített rendszer nagymértékben hozzájárul az energiahatékonyság javításához, hiszen a napelemes tápellátás révén a lámpák intelligens vezérlése a nappali időszakban a lehető legtöbb elektromos energiát nyeri ki és azt a lehető leghatékonyabban tárolja a szolár akkumulátorban. A rendszer működését automatikus munkapont-beállítással (MPPT) működő töltésszabályozással optimalizáljuk. A nappal eltárolt energia az éjszakai időszakban is hatékonyan, takarékosan felhasználható.

A városban kihelyezett 6 darab okospad USB porttal van ellátva, publikus WiFi hálózat érhető el a padok közvetlen közelében és egy részükön kerékpártároló is található. 

A projekt részeként a Kis-Tó park futóköre is napelemes kandelábereket kapott

A futókörön elhelyezett új kandeláberek szolár/LED technológiával, intelligens töltésvezérlő automatikával, túltöltés- és mélykisülés-védelemmel, munkapont-(optimumpont-)beállítással és a távolról felügyelhető, NB-IoT vezérlő egységekkel vannak felszerelve. A komplett kandeláber fő részegységei között található maga a fénytest (LED), a vezérlő elektronika, amely a LED-ek tápellátását, fényerejük szabályozását végzi, valamint az oszlop, amely hordozza a fénytestet, a vezérlő elektronikát, a napelemet és az akkumulátort.

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP