Connect with us

Kilátó

Morawiecki: Putyin politikai célja a NATO szétverése

“Itt az ideje, hogy főként Nyugat-Európa felébredjen a geopolitikai szundikálásból”

Published

on

Boris Johnson és Mateusz Morawiecki. Fotó: PAP / Leszek Szymański
Advanced Ads
Advanced Ads
61 / 100

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai célja a NATO szétverése, ezért fontos az egység határozott felmutatása a szövetségesek részéről – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, a Boris Johnson brit miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten.

A brit kormányfő egynapos varsói látogatása során Morawieckivel, valamint Andrzej Duda elnökkel tárgyalt. A két kormányfő találkozott a Lengyelországba telepített brit katonák képviselőivel is.

Mateusz Morawiecki a közös sajtóértekezleten megköszönte, hogy London a királyi tengerészgyalogság 350 katonájával megnövelte lengyelországi kontingensét. Az erősítést szállító repülőgép csütörtökön landolt Varsóban.

A lengyel kormányfő “hamis alternatívának” nevezte azt, hogy Moszkva szerint a béke, illetve a területi egységét megőrző, szuverén Ukrajna kizárja egymást.

“Valójában a mérleg egyik oldalán a szuverenitás és Európa biztonsága található, a másikon pedig a destabilizáció, amivel ma a Kreml próbálkozik”

– jelentette ki.

Megítélése szerint a régió békéje csak az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése, a NATO-egység határozott felmutatása révén tartható fenn. 

A lengyel kormányfő a “külső támadóval való konfrontáció” mellett a Nyugat előtt álló kihívásnak minősítette a “saját hibás elképzelésekkel való szembenézést” is.

“Itt az ideje, hogy főként Nyugat-Európa felébredjen a geopolitikai szundikálásból”

– fogalmazott.

Ebben az összefüggésben kijelentette: Johnson és ő más európai politikusoknál korábban tudatosították, hogy “Putyin agresszív lépései” veszélyes eseményeket idézhetnek elő.

Fontosnak nevezte a “hídépítést” is Oroszország felé, de ennek alapfeltétele, mint aláhúzta, a béke. Az orosz agresszió egyik lehetséges eszközének nevezte az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezetéket, és ismét felszólította Berlint a projekt leállítására. Felhívta Németországot, mielőbb tegye nyilvánvalóvá, hogy nem fogja megengedni a gázvezetéket zsarolásra használni – mondta. Az orosz “birodalmi politika” lehetséges eszközei között említette a migrációt és a kibertámadásokat is.

Boris Johnson hangsúlyozta: Lengyelország kulcsszerepet tölt be az európai biztonságban, és az Egyesült Királyság mindig kész segítséget nyújtani neki veszély esetén, amint a lengyelek is megteszik ezt a maguk részéről a briteknek.

“Diplomáciai úton fáradhatatlanul törekszünk az ukrán határokon fennálló feszültség enyhítésére”

– jelentette ki Johnson, emlékeztetve egyúttal az esetleges ukrajnai orosz invázió esetén életbe lépő szankciócsomagra.

Varsó és London nem fogad el egy olyan világot, amelyben egy nagy ország zaklathatja vagy megtámadhatja a szomszédját – hangsúlyozta. A NATO tagjaként az Egyesült Királyság és Lengyelország “semmilyen kompromisszumot nem fogad el az alapértékeket illetően” – jelentette ki a brit kormányfő Ukrajna szuverenitásának megőrzésére utalva.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP