Connect with us

Jut eszembe

MZP és az új hátország – Belestünk a “látvány-pékség” kirakatán

Márki Zay Péter eddig legalábbis a “látvány-pékség” erejéig igyekezett távoltartani magát a pártoktól, ám mint reálpolitikus, jól tudja, hogy a kormányzáshoz nem elég a civil szféra támogatása, ezért már egy ideje -eddig a háttérben, most nyilvánosan is- párt-gründoláson dolgozik.

Published

on

"látvány-pékség"
Advanced Ads
Advanced Ads

Márki Zay Péter eddig legalábbis a “látvány-pékség” erejéig igyekezett távoltartani magát a pártoktól, ám mint reálpolitikus, jól tudja, hogy a kormányzáshoz nem elég a civil szféra támogatása, ezért már egy ideje -eddig a háttérben, most nyilvánosan is- párt-gründoláson dolgozik.

A gond csak, az…

Az ellenzék miniszterelnök jelöltje nem először keveredik önellentmondásba, amikor így fogalmaz a Telex kérdésére:

„Miniszterelnök-jelöltként mindenképp szeretnék pártfüggetlen maradni a választásokig, de fontosnak tartom, hogy a szellemi hazámnak tekinthető konzervatív, jobbközép, európai néppártnak is legyen képviselete a parlamentben”

Hogy is van ez? Már megint valamiféle kvázi függetlenség, vagy éppen ellenkezőleg, kvázi függőség?  Márki-Zay Péter fenti mondata, ami ha akarom, azt jelenti, hogy: gőzerővel szervezek egy pártot, de ti csak higgyétek el, hogy semmi közöm a pártpolitikához, ha akarom azt jelenti, nem kell törődni a dologgal, a párt csak hatalomtechnikai eszköz lesz a kezemben a parlamenti politizálás közben.

Még rosszabb az a dolog akusztikája, ha ezt is figyelembe vesszük: a párt vezetőjét a tagság választja majd, de az biztos, hogy az első időszakban nem Márki-Zay Péter lesz az, mert ő csak a jövő áprilisi választás után csatlakozik a formációhoz.

Ettől a ponttól kezdve egy nem éppen friss politikai útvonal képe rajzolódik ki, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, kik MZP útitársai.

Velük építkezik (többek között) az ellenzék miniszterelnökjelöltje

“Kikből áll össze ez az új formáció? Ha csak az Új Kezdet és az Új Világ Néppárt összeolvad, az önmagában még nem jelent komoly politikai erőt. A két jobbközép pártnak kevés igazán ismert arca van, nincs komoly hálózata, erőforrása, és kevés helyen vannak jelen.” (Telex)

Jöjjenek a Fideszből kiábrándultak, a kérdés csak az, hogy valóban elégséges lehet-e egy új politikai karrierhez, hogy valaki egyszer félrelépett, majd belátta a hibáját nem lenne-e sokkal fontosabb az alkalmasság, az új gondolatok, az innovációs készség.

Néhány név kommentár nélkül:

Pálinkás József, Szent-Iványi István, Jeszenczky Gáza, Bod Péter Ákos, Herényi Károly stb.

Persze Márki-Zay Péter mint pragmatikus politikust, nyilván az is sarkalja a pártalapításra hogy legutóbbi brüsszeli útja végeztével biankó meghívást kapott a még nem is létező pártja Donald Tusk pártelnöktől az Európai Néppártba.

Ennyit mutat a látvány-pékség hátsó szobája.

Forrás: Városi Kurír

drMáriás és MZP

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP