Connect with us

Jut eszembe

Márki-Zay Péter mandátumát az ismeretlen befutó Végh Noémi kapja, 7 újonc a DK frakciójában

A fővárosban az Egységben Magyarországért jelöltjei 17-1 arányú győzelmet arattak, ami nem simán kétharmad (66%), hanem több, mint 94 százalékos siker!

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
74 / 100

Az Egységben Magyarországért pártjai úgy határoztak, hogy a Márki-Zay Péter által fel nem vett listás mandátumot a jobbikos Végh Noémi kapja. Az előválasztáson a Szilágyi György (Jobbik) javára visszalépő Gergely Bálint (Momentum) azonban már új utakat keres.

A hat ellenzéki párt által aláírt közlemény szerint konszenzusos döntés született: a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az LMP egyhangú döntéseket hozott a megüresedett listás mandátumok betöltéséről.

Ennek keretében úgy határoztak, hogy Márki-Zay Péter országgyűlési képviselői mandátumának megüresedése után a mandátumot a hatpárti szövetség országgyűlési választási listáján a mandátumot nem szerzettek közül sorban következő első jelölt, Végh Noémi, a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusa veheti át.

Karácsony Gergely országgyűlési képviselői mandátumát a Párbeszéd Magyarországért politikusa Szabó Rebeka töltheti be. Dobrev Klára országgyűlési képviselői mandátumát pedig az LMP-s Bakos Bernadett kaphatja meg – írták.

Korábban a Zuglóban egyéni választókerületben győztes Hadházy Ákos egykori párttársát Szél Bernadettet ajánlotta MZP mandátuma átvételére. Szél, aki 2018-ban még az LMP miniszterelnök-jelöltje volt idén Budakeszin (Pest megye 2. számú OEVK) maradt alul a külügyi államtitkárral Menczer Tamással szemben. Igaz Szél Bernadett csak 1378 vokssal kapott kevesebbet, mint a fideszes politikus.

Az országosan ismert Szél Bernadett 33 432 szavazatot gyűjtött ebben a választókerületben, ami jóval több annál, mint amennyivel Oláh Lajos (20 561), Jámbor András (21 462), Csárdi Antal (21 778), vagy Kunhalmi Ágnes (25 246) nyert egyéni körzetben, Budapesten.

Mint tudjuk a fővárosban az Egységben Magyarországért jelöltjei 17-1 arányú győzelmet arattak, ami nem simán kétharmad (66%), hanem több, mint 94 százalékos siker!!!

A kormánypárti jelöltek közül egyedül Dunai Mónika tudott nyerni a a XVII. kerületben, Buapest 14. számú OEVK-jában. Érdekesség, hogy ebben a választókerületben a momentumos Gergely Bálint visszalépett a jobbikos Szilágyi György javára. Annak ellenére, hogy egy XVII. kerületi Facebook-csoport nem reprezentatív online felmérésén Gergely Bálint lett a legtámogatottabb ellenzéki jelölt.

Gergely Bálint

Gergely Bálint az előválasztás előtt az Indexnek elmondta, hogy a visszalépését megelőzően a Momentum vezetése kikérte a véleményét, de alapvetően az ilyen személyi döntések a pártok tárgyalóasztalánál születnek. Arra a kérdésre, mit érzett akkor, amikor a pártja a visszalépését kérte, azt mondta: a győzelemre készült, de az egyéni ambícióival szemben prioritást élvez az ország érdeke.

A 14. számú OEVK-ban a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választáson is megkapta a DK támogatását a szocialista Lukoczki Károly, a Gyurcsány Ferenc vezette párt most inkább a jobbikos Szilágyi György mögé állt be.

Dunai Mónika mindössze 381 szavazattal nyert Szilágyi György előtt

Gergely Bálint végül visszalépése ellenére csak a 136. helyet kapta meg az országos listán.

Azt már sosem tudjuk meg, hogy a Momentumos jelölt Szilágyi Györgynél jobb vagy rosszabb eredményt ért volna el.

Az már érdekesebb kimutatása, hogy az egyes ellenzéki pártok egyéni jelöltjei jobban vagy rosszabbul teljesítettek, mint a közös, országos pártlistás eredmény. Ebből a szempontból 29 jobbikos jelöltből 18 teljesített jobba, míg 32 DK-s jelöltből csak tízen. Az MSZP-nél megoszlik a dolog, hiszen 18 jelöltből 8 rosszabbul, míg 10 jobban teljesített.

Tehát a jobbikos jelöltek 62%-a, a Momentumosok 60%-a, az MSZP-sek 55%-a, míg a DK-sok mindössze 31% szerepelt jobban, mint az országos lista.

Gergely Bálint friss elemzése szerint “az április 3-ai eredmények fényében jobb kicsit megállni és átgondolni a saját cselekedeteinket és helyzetünket is. Nagyon rossz irány, hogy sokan egyből a sárdobálást kezdik el és a régi, berögzült ellenzéki szerepbe kezdenek visszasüppedni, amikor látjuk hova vezet ez az út.”

A Momentum Mozgalom frakciója

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnöke

“Az ellenzéki oldalon útkeresés helyett sokkal inkább azok a régi politikai reflexek tűnnek érvényesülni, amelyek a mostani bukáshoz is vezettek. Ezen változtatnunk kell, ha nem akarunk beletörődni a Fidesz örökkévalóságába.”

Hét pontban a jövőről

1. A rendszeren kívül kell a rendszer alternatíváját megteremtenünk.
2. A céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzeléseinkről kell beszélnünk.
3. Nem építhetjük a politikánkat egy szűk keménymagnak szóló radikális akciókra.
4. Nem lehet jobbról előzni a Fideszt, helyette az emberek megélhetési problémáival kell foglalkoznunk.
5. A nyugati identitáspolitikát nem engedhetjük beszivárogni a magyar ellenzéki politikába.
6. A magyar vidék mindennapjaiban kell jelen lennünk.
7. Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon.

Bakos Bernadett, Szabó Rebeka, Végh Noémi

Végh Noémi, Szabó Rebeka ls Bakos Bernadett

A három “pót” mandátumhoz jutott politikus közül Szabó Rebeka érdeme, hogy Monoron beszállt a visszalépő Gér Mihály helyére, ám feleannyi voksot kapott, mint Pogácsás Tibor. Bakos Bernadett az LMP szakpolitikusa, ám Végh Noémiről csak nagyon keveset lehet tudni. A jobbikos politikus igazi outsidernek tűni, aki még a kampányban is láthatatlan volt

Önmagában bravúr érdemi politikai munka nélkül így országgyűlési mandátumhoz jutni, de lássuk be ez ismét egy elvtelen kommromisszum végeredménye.

Szél Bernadett a “belét is kidolgozta” és “állva halt meg”, míg Végh Noémi nem csinált semmit, de a hat párt mégis parlamenti mandátumhoz juttatta. Reméljük hamarosan legalább egy önéletrajzot kiad újdonsült országgyűlési képviselőjéről a Jobbik!

Hét újonc lesz a Demokratikus Koalíció frakciójában

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az országgyűlési választás hivatalos lezárulását követően azonnal bejelentette: 15 fős frakciója lesz a DK-nak a következő Országgyűlésben. 

Most már biztosan tudható, kik lesznek a DK-frakció tagjai:

 • az egyéniben nyertes Arató Gergely, Barkóczi Balázs, dr. Oláh Lajos és Varju László,
 • listáról a párt erős emberei: Gyurcsány Ferenc pártelnök, Sebián-Petrovszki László pártigazgató, dr. Vadai Ágnes, Gréczi Zsolt és Kálmán Olga,
 • dr. Komáromi Zoltán egészségpolitikus,
 • Gy. Németh Erzsébet, aki a főpolgármester-helyettesi székből érkezik Budapest hangjának az Országgyűlésbe,
 • dr. Dávid Ferenc, a VOSZ korábbi főtitkára és a DK gazdasági szakértője, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke, Hegedüs Andrea és Varga Zoltán, akik a miskolci és debreceni önkormányzati képviselői székből érkeznek.
Barkóczi Balázs

Az egyéni választókerületben újoncként győztes Barkóczi Balázs a párt szóvívője. Osztálytársaival és gimnáziumi barátaival az iskolaévek alatt alapította meg a máig aktív Malacka és a TAhO zenekart. 2004-ben magyar szakos bölcsész és tanári diplomát, 2007-ben politológusi diplomát szerzett. PhD tanulmányait 2012-ben summa cum laude abszolválta a Miskolci Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskoláján.

Sebián-Petrovszki László pártigazgató 1998-ban, a tavaszi választási vereség után lépett be a Magyar Szocialista Párt békéscsabai szervezetébe. A miniszterelnök 2009. július 15-ével kinevezte szakállamtitkárrá, és e tisztséget 2010. május 29-ig, a Bajnai-kormány távozásáig töltötte be. 2009 nyarán, a szakállamtitkári kinevezését követően leadott vagyonnyilatkozatában szerepeltette, hogy férfival él élettársi kapcsolatban, párja a Bery néven ismert énekes, Sugár Bertalan.

Kálmán Olga újságíró, ismert televíziós műsorvezető. A DK 2019-ben őt indította a budapesti főpolgármesteri előválasztáson melyen végül alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben. A Demokratikus Koalíció 2020. március 1-jén tartott tisztújító kongresszusán a párt egyik elnökségi tagjává választották. Az ellenzéki előválasztáson Budapesti 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében alulmaradt Tordai Bencével (Párbeszéd) szemben.

dr. Komáromi Zoltán az egyik legismertebb egészségpolitikus, öt évig volt a Hegyvidéken önkormányzati képviselő.

dr. Dávid Ferenc, a VOSZ korábbi főtitkára Demján Sándor munkatársa volt. 2006. és 2019. között a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának volt tagja. 2019 novemberétől a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője.

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség konföderációs vezetéséről mondott le a DK kedvéért.

Hegedüs Andrea pedagógus tősgyökeres miskolci, aki már 30 éve áll a katedrán. 2002-ben, 2006-ban és 2019-ben is önkormányzati képviselőnek válaszották.

Forrás: eurometer.hu / MTI / Városi Kurír / wikipedia

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP