Connect with us

Jut eszembe

Napló Hungarikum 1. (Budapest, 2021. október 5. kedd.)

A ki-be tekintés művészete: Napló Hungarikum

Published

on

napló
Advanced Ads
Advanced Ads
Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Reményeim szerint hiánypótló munkába kezdek, amikor a mai napon Napló Hungarikum cím alatt gépbe ütögetem a sokágú magyar nemzeti politika bugyraiban folytatott mindennapi vagy minden kétnapi (esetleg többnapi) kutatómunkám dokumentálását.

Tájékoztató, miheztartás végett

Egyben tájékoztatom a nagyérdemű közönséget, hogy a birodalmi székesfővárosban Jaroslav Hasek szellemi nyomdokain haladva megalakult, ha tetszik, újjáalakult a Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártja, amely szervezet megformálja a Napló Hungarikum ideológiai bázisát. A taglétszám egyelőre szerény, mindössze egy fő, de a feleségem bizonyos feltételekkel hajlandó csatlakozni, azaz tagdíjat semmiképp nem fizet, és taggyűléseken sem vesz részt, sőt kizárja annak lehetőségét, hogy a párt fő politikai tevékenységében, a vendéglőkben kimért sör minőségének ellenőrzésében személyesen részt vállaljon. Sebaj. A feltételeket alakuló kongresszusunkon elfogadtuk, így a taglétszám fölöttébb gyorsan 100 százalékkal emelkedett, s ez kétségkívül a TKKMHP szervezet nagy sikere, tömegbefolyása növekedésének bizonysága.
Lássuk akkor most, mi lényeges történt Hungáriában a legutóbbi napokban.

1./ Történt tegnap valami?

Majdnem azt írtam: semmi. (Mint XVI. Lajos 1789. július 14-én.) Hanem hát valami csak történt, például példátlan lendületet vett az ellenzéki szövetség előválasztási kam-pánya. A korábban egy csapatba tömörült hat (vagy több) ellenzéki párt két döntős miniszterelnöki jelölt-jelölt egységet formáló kettősként összefogott a harmadik, a pillanatnyi győztes ellen, hogy az eredményhirdetés után majd ők ketten egy emberként harcoljanak Orbán Viktor és siserahada végtelenül pocsék kormányzata ellen. Szó, ami szó, ügyes taktika és valóban a nép érdekében megalkotott áldozatos terv, (merthogy állítólag Dobrevvel nem győzhet az ellenzék!) csak az kell, hogy nagy hirtelen átírják a korábban közösen megalkotott előválasztási szabályokat. Faktum, hogy a két legény csak a legjobb győzelmét szeretné előmozdítani, és pedig hogy ki lenne a leg-jobb, vagyis hogy ki az Orbánverő jelölt, azt majd ketten szépecskén eldöntik, ha kihirdették az előválasztás győztesét, (mindegy melyiküket vagy mindkettejüket), de azért az új kormányban majd számítanak Dobrev Klárára is.

A hír olvastán összehívtam a TKKMHP taggyűlését, hogy megvitassuk a fejleményeket és állást foglaljunk az ügyben, de a tagság fele az ebédfőzés elsődlegességére hivatkozva távol maradt a megbeszéléstől, s magam – pártelnökként – ez ügyben kénytelen voltam egyetértésemet kifejezni. S miközben szellemem élénkítése érdekében a sarki kifőzde remek kézműves sörét kóstolgattam, eszembe ötlött, hogy ezek a privát szövetségbe tömörült jámbor lelkek milyen furfangosan már kormányt alakítgatnak, programot írnak, stallaumokat osztogatnak, holott még az előválasztást sem nyerték meg, pláne nem a hivatalos nagy képviselő-választást, amely csak jövő tavasszal lesz, ha lesz. Ej-ej Gergő! Tőled nem ezt szoktuk meg! (Személyes naplóban megengedhető ez a bizalmaskodó hangnem?) MZP pedig talán kissé túl magasra hajt a maga húsz százalékával, s máris elfeledte, hogy csapattagnak kéne lennie, aki nem versenytársa, Dobrev Klára ellen vív háborút, hanem ellenfelével, Orbán Viktorral. Vajon ha befejeződik az előválasztás és győztest hirdetnek, MZP az ellenzék ellenzékeként képes lesz teljes szívvel és lélekkel mellé állni, s – ne adj‘ Isten! honn maradni a hódmezővásárhelyi polgármesteri székben? A taggyűlésen feltettem ezt a kérdést a jelen levő sörtársaknak, de a többség csak ingatta a fejét, sőt valaki azt mondta: ha a történelem kereke úgy fordul, hogy Dobrev Klára mégis nyer, szerinte már most kétséges, hogy MZP jövőre fölsorakozik mögé a nagy választási hadjáratban.
És mivel pártunk irodalomkedvelő párt is, üléseinket néha versmondással színesítjük a helyzethez illően. Most ide biggyesztem e sorokat Ady Endre tollából:
„Másképpen lesz holnap, másképpen lesz végre,
Új arcok, új szemek kacagnak az égre….
Vagy bolondok vagyunk s elveszünk egy szálig,
Vagy ez a mi hitünk valóságra válik….
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva….“
Korhoz illő sorok, nemde?
Csak így, privát, titkos naplómba írom a kérdést: Mondjátok fiúk! Észnél vagytok ti?

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC

  péntek, 30 szeptember  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Bayern München – Bayer Leverkusen

  péntek, 30 szeptember  20:30 DU. - 22:30 DU.

 • Athletic Bilbao – Almería

  péntek, 30 szeptember  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Kisvárda Master Good-Újpest FC

  szombat, 1 október  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • Debreceni VSC-Budapest Honvéd

  szombat, 1 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • Vasas FC-Zalaegerszeg

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Kecskeméti TE-Ferencvárosi TC

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Puskás Akadémia FC-MOL Fehérvár FC

  vasárnap, 2 október  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP