Connect with us

Jut eszembe

Napló Hungarikum 2. Budapest, 2021. október. 6. – „Száz vasutat! Ezeret! Csináljatok…!“

A vasút menti Magyarország

Published

on

napló
Advanced Ads
Advanced Ads

A naplóírásban leginkább az a jó, hogy akkor írhatom, amikor kedvem szottyan, és a napló nem beszél vissza. Itt nincs demokrácia, említésre érdemes témaként az szerepel, amiről én úgy vélem, hogy érdekes és fontos. De mert a Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártja soraiban azért szabad a vélemény-nyilvánítás, hitvesem, a párt másik törzstagja megkért: Fekete-Győr András további pályafutásának esélyeiről most ne írjak, várjuk meg a bizalmi szavazás eredményét. (Merthogy szegény eszemadta az előválasztás első fordulójában – ellentétben pártjával – alig kapott támogatást a választóktól, ezért aztán pártelnökként bizalmi szavazást kért maga ellen, mint a román kormány.) Akkor elöljáróban ennyi.

1. / „Száz vasutat! Ezeret! Csináljatok…!“

Kedd este az ATV Egyenes Beszéd c. csevegéséből jutott tudomásomra, hogy nálunk készül a világ legjobb és egyben legköltségesebb körvasút-szakasza, a budapesti Déli Körvasút hat kilométere. (Honnan tudom, hogy ez a legjobb? Onnan, hogy ez a legdágább.) A kivitelezés tervezett (becsült?) költsége 338 milliárd forint, a nagy munkára a nemzet és a főváros lakói iránt kivételes hajlandóságot mutató vállalkozó: Mészáros Lőrinc cége kapott megbízást. (A vállalkozó Petőfit olvasott előző este.) Egyetlen méter vasúti sín a kalkuláció – és a zuglói polgármester – szerint 56 millió forintba kerül. A kérdés mintegy önként adódik: mi kerül ezen a hat kilométeres szakaszon ennyi pénzbe? A válasz is önként adódik: a választás. Rövidesen választás lesz Magyarországon (már ha lesz?!) és könnyen elképzelhető, hogy a kivitelezéskor a gon-dos munka révén megtakarított összegekből néhány fillér, sőt akár forintok is a Fidesz választási kasszájába kerülnek a nagyvállalkozó tisztes és jogos nyereségéből. (Ez – nemde? – az ő dolga!)
Jómagam a sörözőben eszmecserét folytattam a TKKMHP párttagsággal, s megálla-podtunk abban: mi is pályázhattunk volna a szakasz megépítésére. A Garay téren vásárolhattunk volna a pályázásra, vállalkozásra feljogosító papírokat, s uccu neki, be-nyújthattuk volna tervezetünket – mondjuk fele költséget ígérő kivitelezésre – azonos műszaki tartalommal. Mit gondolnak? Megkaptuk volna a megbízást?

 

2./ Már megint az a nyavalyás EU

A múlt héten Magyarországon járt az Európai Parlament küldöttsége. A delegáció vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield az Euronews hasábjain nyilatkozott útjukról. Azt mondta: „Nem azért mentünk Budapestre, hogy politikai állásfoglalásokat tegyünk, hanem azért, hogy figyeljünk és jegyzeteljünk.“ És majd Strasbourgban el-mondják, amit láttak. Az Euronews oldalain megjelent nyilatkozata már kétségtelenül tartalmaz komoly politikai értékítéletet: a képviselő hangsúlyozta, hogy a jövő évi magyarországi választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában. (Márpedig nem kap. Lp.)
Gwendoline Delbos-Corfield még azt is elmondta: útjukkal kapcsolatban nagyon sok álhír jelent meg a magyar sajtóban: „Óriási a dezinformáció, szörnyű dolgokat írtak le rólunk, és az egész Európai Parlamentet támadták a kormánypárti magyar sajtóban, olyanoknak írtak le minket, amilyenek nem vagyunk.“
Na! Szépen vagyunk. Ez nem éppen csendes, visszafogott kritika. Vajon mi lesz a jelentésben, decemberben?
Lehet, hogy abban már Kövér Lászlótól is idéznek majd, akinek nyilatkozata kedden az Inforádóban hangzott el. A Fidesz választmányának elnökét aggasztja az Európai Unió jelenlegi állapota. Amint mondta, az unió lejtőn van, s habár még nincs a gödör fenekén, vannak, akik nyomják a gázpedált.
– A visegrádi négyek (V4) vagy a csatlakozásra váró országok azonban egy normális világ megőrzésében érdekeltek, azt szeretnék, ha a nemzetközi együttműködés és a nemzeti szuverenitás optimális egyensúlyba kerülne vissza. Most a baloldal, amely a kommunistáktól már a néppártig tart, úgy érzi, mindent megengedhet magának – je-lentette ki, hozzátéve: nemcsak visszaél a létező szabályokkal, hanem figyelmen kívül is hagyhatja őket.
Kövér László az Európai Parlamentet gittegyletnek nevezte, amelynek nincs komoly hatásköre, bár ezt nem hajlandó elfogadni, de szerinte az Európai Bizottság és az Eu-ópai Bíróság is átlép olyan határokat, amelyeket tíz éve még senki sem gondolt vol-na. Az ilyen működés, amelynek szabályait rákényszerítik a legkülönbözőbb adottságú országokra, tartósítja a történelmi okokból kialakult egyenlőtlenségeket.
Lenyűgöző ez a pimasz magabiztosság. Csak Kövér László (meg talán még Orbán Viktor) tudja, hogy milyen a normális világ, hogy milyen a nemzetközi együttműködés és a szuverenitás optimális egyensúlya, hogy miként kellene működni az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak és az Európai Bíróságnak. (A Fidesz nyomja a gázpedált, kifelé Magyarországot az EU-ból. Lp.)
Nem szólt róla ugyan, de ezek után az is nyilvánvaló, hogy csak Kövér László és a Fidesz tudja, miként kell vasutat építeni és a munkát finanszírozni. A költségek fedezetét mi, magyar és uniós adófizetők adjuk össze közösen önként és dalolva a Fidesz és Mészáros Lőrinc jóléte érdekében.

Előző

Napló Hungarikum 1. (Budapest, 2021. október 5. kedd.)

 

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Kisvárda Master Good-Újpest FC

  szombat, 1 október  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • Debreceni VSC-Budapest Honvéd

  szombat, 1 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • Budapesti Honvéd Sportegyesület-Falco KC Szombathely, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Kometa Kaposvári KK-Szolnoki Olajbányász, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • MVM-OSE Lions - Egis Körmend, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Sopron KC-DEAC, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • VBW CEKK Cegléd-Sopron Basket, női kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Pick Szeged-Ferencvárosi TC, férfi kézilabda NB I

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Vasas FC-Zalaegerszeg

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Corona Brasov – SC Csíkszereda, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Kecskeméti TE-Ferencvárosi TC

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák - FTC-Telekom, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FEHA19-UTE, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DEAC, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - SERCO UNI Győr, női kosárlabda NB I

  vasárnap, 2 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Puskás Akadémia FC-MOL Fehérvár FC

  vasárnap, 2 október  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP