Connect with us

Jut eszembe

Napló Hungarikum 6. Budapest, 2021. október 26. Magyarország működik, a Nap felkel és lenyugszik

Napló és jegyzőkönyv egy képzeletbeli párt képzeletbeli taggyűléséről, nagyon is valóságos sörökkel

Published

on

napló
Advanced Ads
Advanced Ads

Naplót az ember magának ír, no meg természetesen csemetéinek és unokáinak, mert éppen nincs jobb dolga. Mellékesen pedig bujkál benne a remény, hogy szigorúan privát véleményét majd mások is olvassák, s így valamelyes hasznára válhat a közönségnek is. (Vagy bosszanthatja az olvasót, szóval legalább valamiféle hatást kelt.) A Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártjának kültagjai (sajnos a törzstagság nélkül) helyzetértékelő taggyűlésre sorakoztak fel fel a szervezet törzshelyén, s miután ellenőriztük a felszolgált sör minőségét, megvitattuk közügyeink pillanatnyi állását. Előre jelzem: nem jutottunk a dolgok végére.

1./ Az ellenzék történelmi győzelmet aratott

A TKKMHP kültagjai az első korsó frissítő nedű legurítása után némi kiegészítéssel egyetértett a fejezet címében foglaltakkal, mondván, a helyzetjelentés így pontos: az ellenzék történelmi győzelmet aratott – önmaga felett. Az első fordulóban alig valamelyes személyes torzsalkodás árán sikerült 106 jövendő képviselő-jelöltet megválasztani. Győzött az ellenzék, mert úgy tetszik, rövid másfél-két év alatt nagyjából egységes egésszé szerveződött közös céllal, Orbán Viktor és rendszere leváltásának céljával.

A második fordulóban

A szavazók nagyjából fele kicserélődött, s az új ellenzék az urnáknál felváltotta a régit. A magyar történelemben ilyen még nem volt, amint nem volt még országos előválasztás sem, s most azoknak – élükön a győztessel – akik aktív szervezői-programadói-irányítói szerepet vállalnak, a győztes ellenzéket meg a vesztes ellenzéket egy csapatba kell tömöríteni, hogy a jövő tavaszi választáshoz kötődő teendőket együtt végezzék el. A „tiszták“ a flepnisekkel? Igen bizony! Szorosan együtt! Mert a Fidesz-kommunikációs verőemberei az előválasztást illetően ugyan vaskosan pofára estek, de azt ne remélje senki, hogy az ellenzéki szerveződés csak úgy akadály nélkül választási győzelemmé fejlődhet. Tekintsünk most el az ellenzék belső feszültségeitől, a közös program és a választási lista összeállításának várható bonyodalmaitól, és mozgassuk meg kissé fantáziánkat a Fidesz lehetséges választási felkészüléséről.

Annyi biztos, hogy finom és decens lépések a Fidesztől nem várhatók

A Fidesz kampány alaphangját a miniszterelnök adta meg a minap ünnepi beszédében a maga megszokott, kulturált módján. Megtudtuk, hogy nagyjából a fél világ feni a fogát Magyarországra, Az Európai Unió, tengerentúli hatalom, Gyuri bácsi, azaz Soros György és az ő pénztárcájából szemelgető sötét háttérhatalom. (A Fidesz-kommunikációban e rendre visszatérő gondolat magva – magánvéleményem szerint – a Cion bölcseinek jegyzőkönyve c. fércműben olvasható!) Eddig semmi új. De Orbán Viktor mostani szónoklatában megjelent az ellenzék, élén az Országház fantomjával, Gyurcsány Ferenccel, aki immár 15 éve bolyong a honi politika színpadán és ijesztgeti a jó magyarokat. Na már az is valami, hogy Orbán Viktor egyáltalán megemlítette az ellenzéket, mint közéleti tényezőt, biz’isten nem tudom, honnan vette ezt, hiszen ő alighanem a közszolgálatiból tájékozódik az országos dolgokról, ott pedig nem sokat foglalkoztak az előválasztással.
Pedig talán még fideszéknek is hasznos lenne több figyelmet szentelni az ellenzéknek, mert ők most éppen arra készülnek, hogy az Országgyűlést az illiberális fideszes keresztény áldemokrácia biodíszletéből jövő tavasszal a nemzet érdekében működő törvényhozó hatalommá változtassák. Márpedig ez elég nagy átalakulásnak ígérkezik. A képviselőház jelenleg Orbán Viktor és Kövér László, a két jóbarát személyes játszótere, ahol szabályokat a fideszes többség rögzíti, az ellenzék kérdezősködik, panaszkodik, vádol, a kormánypárt pedig válaszképpen elmondja, hogy mi minden csúfság történt az országban 10-12 évvel korábban, és hogy az ország minden jelenlegi bajáért a baloldal felelős, no meg az EU, Soros és persze a gender. Törvényalkotás nincs. Törvényhozás persze folyik, az engedelmes, bátor 133 eddig a kormány minden ostoba javaslatát is csont nélkül megszavazza és ez így lesz mindaddig, amíg a Fidesz döntő többséget élvez a Házban. Minden egyéb csak a süketek párbeszéde, és ebből a szembenállásból nem ígérkezik békés kibontakozás.

(Respublika friss!)

2./ Közeledik a jövő

De haladjunk, mert már kihozták a második korsót. Elnöki előterjesztésemben elmondtam: ünnepi beszéde alapján valószínűnek látszik, hogy Orbán Viktor ismét nyerni akar, mert nagyon sok a veszteni valója, talán még a személyes szabadsága is. Valahol a fideszes hátországban már összeült az ötletbörze, s a javaslatok talán már meg is születtek, miként lehet megőrizni Orbán rendszerét és hatalmát.

Egyáltalán lesz választás?

Ha a járvány nekilendül, jó okot adhat a bátor kétharmadnak saját mandátuma meghosszabbítására, és a választás elhalasztására. Európának ez nem tetszene, de ha úgyis kilépünk, akkor ez kit érdekel? De ha nem, még születhet Fidesz-párti javas-lat a választási rendszer továbbfejlesztésére a nemzet és a (fideszes) választói akarat érdekében. (Például törvényt hoznak, hogy képviselőjelölt csak az lehet, aki az F be-tűvel kezdődő és idesszel folytatódó párt jelöltje. Abszurdisztánban minden megeshet, és volt már ilyen a magyar történelemben.) A kormány, ha kedve szottyan, rászabadíthatja az abszolúte pártatlan Állami Számvevőszéket az ellenzéki pártokra és az előválasztási kiadásokra, s ad absurdum még az eredményeket is megsemmisíttetheti kezes ügyészségével, és a már engedelmességre szorított bíráival. Ekkor egy tagtársunk lecsapta korsóját az asztalra, és rám förmedt, hogy ezt hagyjam abba, de tüstént!
E nyomatékos kérésnek kénytelen-kelletlen eleget tettem. De a kocsmai közönség harmadik tagja bejelentette felszólalási szándékát, s egy további lehetőségre világított rá: mi van akkor, ha Orbán most nem is akar nyerni?

Az ország állapota eléggé siralmas

Az államkasszát a választásig csupaszra ürítik, csak adóslevelek maradnak benne. Az új törvényhozói és végrehajtói hatalom az élet minden területén beleütközik majd a Fidesz elmozdíthatatlan képviselőibe. Az új kormány bénultan vergődik majd, a(z új) kormánypártok belső ellentétei kiéleződnek, s mindezt kíséri majd az útszéli Fidesz-kritika és áskálódás. A kormány megbukik, jön az új választás és jön vissza a Fidesz. Na akkor jön majd igazán a fekete leves.
A pultos ekkor ránk szólt, hogy vagy mondjunk már valami biztatót is vagy kotródjunk a fenébe. Így – minthogy pártom politikai alaptevékenységét éreztem veszélyben – visszavettem a szót, s felvázoltam az optimista ellenzéki variációt: MZP egyben tartja és szoros harci egységgé kovácsolja az ellenzéket, amely így kétharmad erejéig megnyeri a választók támogatását. Hamarosan helyreáll a demokratikus jogállam, a tolvajok börtönbe vonulnak, az Európai Unió megbékél velünk és folyósítja a támogatásokat, s a ciklus végére bevezetjük az eurót. A járvány eltűnik, a kórházakban gyógyítanak, az iskolákban tanítanak majd. És mindenki tisztességes fizetést kap a munkájáért – teljesítménye szerint. Megszületik a stabil, virágzó IV. Magyar Köztársaság. Hogy‘ tetszik ez a változat – tettem fel a kérdést a tagtársaknak, s erre mindenki rábólintott, a pultos pedig a ház költségére külön nekem kihozott egy bónusz pikolót.

3./ Kell maszk, vagy nem kell maszk?

A sajtó már tele van kampány-hírekkel, de azért történtek mifelénk egyéb dolgok is, amelyek érdemelnek némi figyelmet. Például: az elmúlt napokban sokezer új korona-vírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, nő az elhunyt betegek száma is. Járvány van és a járvány erősödik! A Magyar Tudományos Akadémia szerint a népesség jelenlegi átoltottsága nem elegendő a járvány megfékezéséhez, és szükség lenne védelmi intézkedésekre, például a maszkok viselésére is a zárt helyiségekben, tömegközlekedésben. Ezt javasolják a virológusok, járványügyi szakemberek is. Épelméjű városvezetők saját hatáskörben már elrendelték a védelmi intézkedéseket, a kormány még nem. Az EMMI szerint aki akarja, viseljen maszkot bátran, aki akarja, oltassa be magát. Mert az oltás működik. (Nem véd, hanem működik. Szerencsére nem éppen úgy, mint Magyarország.).

4./ Brüsszel a dorgálásról áttér a büntetésre?

Magyarország működik. A Nap felkel és lenyugszik. A miniszterelnök majd‘ minden pénteken tájékoztatja népét a fontos közügyekről. A gazdasági növekedést illetően Európa csak a hátunkat nézi, a jóból mindenki részesedik a választások előtt, még repülőtérre is futja a pénzünkből. No persze. Utóvégre választásra készül az ország, és a krumpliosztogatásnál hatásosabb érvelés a készpénzosztogatás. A választók megnyerése érdekében lesz nyugdíjprémium, minimálbér-emelés, adókedvezmény, új családtámogatás, és propaganda. És lesz sajnos infláció is, amely még a pénzecskék kiosztása előtt megeszi a támogatások felét, utána pedig a másik felét. Lesz romló forint, ami tovább növeli az inflációt, benne a benzin és az energia árát. A gonosz brüsszeli sorosista és gyurcsányista bürokraták pedig visszatartják a nekünk járó támogatást.

De sebaj!

Felveszünk néhány milliárd dollár hitelt, hisz‘ hitelképesek vagyunk. Kicsit nagy így az államháztartási hiány, de ha Orbán hatalmon marad, majd talál rá megoldást a maga módján; ha pedig nem, ez majd a jelenlegi ellenzék gondja lesz. De fontosabb, hogy most megint testvéreinket, a lengyeleket fenyegetik Brüsszelben.
Nos, igen. Az Európai Bizottság rövidesen aktiválhatja a jogállamisági mechanizmust – jelentette be Didier Reynders igazságügyi biztos a Bloombergnek. Ki tudja? Az Európai Parlement számon kéri a Bizottságtól a jogállamiságról szóló határozat végrehajtását, Ursula von der Leyen az egyik nap szigorúságot ígér, a másik nap várakozást ajánl. Az eljárás közvetlenül egyelőre csak Lengyelországot fenyegeti, mert a lengyel alkotmánybíróság a közösségi jog elé helyezte a nemzeti jogrendszert, ami felrúgja az uniós alapokmányt. De a magyar kormány támogatja ezt az álláspontot. Lengyelország és Magyarország együttesen támadta meg az Európai Bíróságon a jogállami szabályok megsértésének és a támogatások kifizetésének összekötését. A lengyel miniszterelnök szerint az Európai Uniót szétfeszíthetik az országa ellen indított brüsszeli eljárások – írta az Euronews. Varga Judit igazságügyi miniszter pedig úgy véli, a brüsszeli bürokraták azt sem tudják, hogy mi is a jogállam, csak beszélnek összeviszsza. A jelek szerint az Európai Unió tagállami vezetőinek és brüsszeli illetékeseinek éppen ellenkező a véleménye. A csúcson csúcsvita folyt, döntés nem született. Ettől függetlenül persze Magyarország még működik. Úgy, ahogy‘! Hogy‘ is?
Ne legyen kétségünk a felől, hogy drágul a sör is, következésképpen a TKKMHP keretében végzett, alapszabály szerinti áldozatos minőségellenőrző munkánkat alkalma-sint ritkítanunk kell majd, mert nem győzzük tagdíjjal a költségeket.

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Kisvárda Master Good-Újpest FC

  szombat, 1 október  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • Debreceni VSC-Budapest Honvéd

  szombat, 1 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • Budapesti Honvéd Sportegyesület-Falco KC Szombathely, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Kometa Kaposvári KK-Szolnoki Olajbányász, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • MVM-OSE Lions - Egis Körmend, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Sopron KC-DEAC, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • VBW CEKK Cegléd-Sopron Basket, női kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Pick Szeged-Ferencvárosi TC, férfi kézilabda NB I

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Vasas FC-Zalaegerszeg

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Corona Brasov – SC Csíkszereda, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Kecskeméti TE-Ferencvárosi TC

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák - FTC-Telekom, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FEHA19-UTE, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DEAC, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - SERCO UNI Győr, női kosárlabda NB I

  vasárnap, 2 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Puskás Akadémia FC-MOL Fehérvár FC

  vasárnap, 2 október  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP