Connect with us

Lépten-nyomon

Nesze semmi fogd meg jól! – Szijjártó: Magyarország elvégezte házi feladatát az energiapiaci válság következményeinek elhárításáért

Szijjártó a mindenhez (is) értő miniszter, az energiáról mínusz benzinár

Published

on

Szijjártó
Hirdetések

Magyarország elvégezte házi feladatát annak érdekében, hogy az energiapiaci válság ne érintse súlyosan – jelentette ki Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvény csütörtöki, a hagyományos energetika jövőjéről tartott panelbeszélgetésén.

A semmit mondás magasiskolája

“Nem túlzás azt mondani, hogy válság van az európai energiapiacon. Ezt a válságot alapvetően három tényező idézte elő: először a politikai kérdések összekeverése az energetikai kérdésekkel, ami nem szabadna, hogy megtörténjen, másrészt a földgázzal szembeni ellenséges hozzáállás, harmadrészt pedig az európai-orosz viszony további elhidegülése. Hogyha ezeken a hibákon tudna javítani az Európai Unió, akkor közelebb lehetne kerülni ennek a nehéz helyzetnek a megoldásához. (…)  Magyarország elvégezte a maga házi feladatát annak érdekében, hogy ez a válság ne érintse súlyosan. Megteremtettük annak lehetőségét hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen. Továbbra is meg tudjuk tartani a rezsicsökkentés vívmányait”

Magyarország bezzeg-ország, (legalábbis Szijjártó szerint)

A semmiféle konkrétumot nem tartalmazó politikai nyilatkozat után a magyar külügyminisztere emlékeztetett arra :

Magyarország hosszútávú gázvásárlási szerződést kötött Oroszországgal, amelynek keretében biztos ellátási hátországa alakult ki. Emellett a magyarországi gáztárolók feltöltöttsége 82 százalékos, ami jóval magasabb szint, mint az európai átlag.
Szijjártó Péter szerint az európai országok is meghozhatták volna azokat a stratégiai döntéseket, amelyek az ilyen feltöltöttségi szinthez szükségesek, de ezek elmaradtak. Mint mondta, ez is egyik oka annak, hogy Európában ilyen nehéz energiapiaci helyzet alakult ki.
Szijjártó Péter csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszandr Novak orosz és Zorana Mihajlovics szerb energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, valamint Parviz Shabazovval, Azerbajdzsán és Szuhail Mohamed al-Marzuei-jel, az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi miniszterével.

A mindenhez is értő magyar tárcavezető, ha már ott volt, a témától függetlenül találkozott Oleg Matyicin orosz sportminiszterrel is.

Hirdetések

(MTI)

Na meg az alapkő!

Az alapkövet letettük, nagy baj már nem lehet

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements