Connect with us

Lépten-nyomon

Nógrádi György: Donald Trump alkalmatlan elnök volt

Az oroszok egy puccsot hajtottak végre Krímben, pontosan úgy, ahogy a nyugatiak tették Szarajevóban.

Published

on

Nógrádi György. Fotó: Polgár Tóth Tamás/Debreciner.hu
Advanced Ads
Advanced Ads
72 / 100

Nógrádi György biztonságpolitikai elemző szerint az oroszok nem fogják megtámadni Ukrajnát, ugyanis erről tájékoztatták Magyarországot.

Nógrádi február 14-én az április 3-i országgyűlési választási kampány keretében, a helyi Fidesz szervezésében érkezett Hajdúszoboszlóba, hogy a választókerületben újrainduló Bodó Sándor (Fidesz) foglalkoztatásügyi államtitkár győzelmét segítse.

A Kovács Máté Városi Művelődési Központban tartott előadása teltházat hozott, több mint 200-an voltak kíváncsiak a mondandójára.

Akiket a Világpolitika 2022 – Migráció és az európai érdek cím fogott meg, e témák miatt mentek el a kormányközeli körökben kedvelt Nógrádi estjére, azok legfeljebb tíz perc után már gyanakodhattak, hogy valami nem stimmel, az elemző ugyanis előadás helyett inkább egy témafelsorolást tartott, néhány mondatonként emlékeztetve a közönséget, hogy a könyvei megvásárolhatók, a mondandója végén pedig bármilyen témában kérdezhetik őt, mindenre tud válaszolni.

A Nógrádi által felvázolt világpolitikában három „nagy játékos” van: az Egyesült Államok, Kína és Oroszország. Az elemző hosszan beszélt arról, hogy melyik nagyhatalomnak milyen motivációi, stratégiái vannak és milyen kihívásokkal néznek szembe. Az amerikai elnökökről azt mondta, hogy a második világháború óta egyikük sem volt kiemelkedő képességekkel megáldva. Donald Trumppal kapcsolatban – akit a brit The Guardian szerint Orbán Viktor miniszterelnök a napokban meghívott Budapestre, hogy segítse a Fidesz-KDNP kampányát – pedig kifejtette: alkalmatlan elnök volt, igaz, szerinte Joe Biden még nála is alkalmatlanabb.

Nógrádi szerint az ukránoknak az fáj, hogy nem tudnak gázt lopni

A pattanásig feszült orosz-ukrán viszony miatt bizonyára sokan voltak kíváncsiak a közönség soraiból a potenciális orosz invázió esélyeire. Nógrádi György a téma kapcsán elmondta, szerinte az oroszok egy puccsot hajtottak végre Krímben, pontosan úgy, ahogy a nyugatiak tették Szarajevóban.

Az elemző szerint úgy foglalták el a Krím-félszigetet, hogy a nyugati hírszerzés nem is értesült az eseményekről, mert az elektronikus üzenetküldést letiltották, futárok vitték az írógéppel írt anyagokat.

„19. századi technikával megnyerték a szupermodern NATO-hírszerzéssel szemben a háborút”

– – mondta Nógrádi.

Úgy látja, az oroszok a Donyec-medencét nem akarják elfoglalni, csak autonómiát akarnak, amibe az ukránok nem akarnak beleegyezni, nem véletlen, hogy nem írtak ki még népszavazást az ügyben. Azt is kifejtette, az ukránok sérelmezik, hogy több milliárd dollár veszteségük származik az őket elkerülő Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséből, valamint azzal is bajuk van, hogy „nem tudnak gázt lopni”.

Egy közönségkérdésre válaszolva Nógrádi még egyszer szóba hozta az ukrajnai krízist, ekkor azt mondta, az e hét szerdai orosz támadásról szóló CIA-értesülés az amerikai hírszerzés negyedik biztos tippje a háború kitöréséről tavaly ősz óta. Megjegyezte, Magyarországot ezzel szemben az oroszok arról tájékoztatták, hogy nem akarnak támadni.

Forrás: Debreciner.hu

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP