Connect with us

Múzsa

Nyerd meg az életed! – Spoilermentes Netflix beharangozó

A 2004-es Lost első két epizódja óta nem láttam olyan brutálisan jó sorozatkezdést, mint amilyen a SQUID GAME első része.

Published

on

Fotó: Netflix
Advanced Ads
Advanced Ads

A 2004-es Lost első két epizódja óta nem láttam olyan brutálisan jó sorozatkezdést, mint amilyen a SQUID GAME első része.

Aki nem olyan nagy sorozatjunkie talán csodálkozik azon, hogy a Netflix legújabb globális dobása egy dél-koreai sorozat. Pedig nincs ebben semmi meglepő, a koreai sorozatgyártás két évtizede hozza a jobbnál-jobb szériákat. Ráadásul míg a skandináv producerek rendre gyilkosos bűnügyi sorozatokkal operálnak, addig a dél-koreai showrunnerek sok hangszeren játszanak.

Csináltak már óriási sikert hozó sorozatot klasszikus korrupciós, bűnügyi témában. Az egyik kedvencem Doona Bae két évadon keresztül nyomozott együtt a Stranger (비밀의 숲; Secret Forest) sorozatban ügyészt alakító Cho Seung-woo-val.

Arra is volt már példa, hogy koreai sorozatot adaptál amerikai stúdió. Lásd a “The Good Doctor”-t, magyar tévében “Doktor Murphy”, ez a széria eredetileg koreai. A Gut Dakteo (굿 닥터) csak egy évadot ért meg odahaza, majd Daniel Dae-Kim elvitte Amerikába, míg azóta japán és török változat is készült az autizmus spektrumzavarral élő orvos történeteiből.

Az amerikai “Designated Survivor” fordított utat járt be, és egyértelmű, hogy a koreai verzió sokkal jobb az eredeti Kiefer Sutherlandes verziónál. A “Designated Survivor: 60 Days” sokkal több fordulattal operált, mint az eredeti amerikai sorozat, ráadásul Ji Jin-hee is meggyőzőbb volt, mint a 24-ből már “kiégett” Kiefer.

Az amerikai Netflix már évek óta egyre nagyobb sikerrel kísérletezik a nem angol nyelvű szériákkal. A német “Dark” és a spanyol “Nagy pénzrablás” (La casa de papel / Money Heist) után itt volt az ideje, hogy egy koreai sorozat kapjon globális marketinget.

És akkor eljött a SQUID GAME ideje

Baromira nehéz úgy egy sorozat első epizódjáról írni, hogy ne spoilerezzünk el semmi lényegeset.

De vágjunk bele! A “SQUID GAME” első részének első fele tökéletesen behúzza a nézőt egy többé-kevésbé lassan csörgedező történetmesélésbe. A főszereplő figura egy egykori autógyári dolgozó, aki miután munkanélküli lett belevágott egy büfékocsi üzemeltetésébe, de tönkrement és nyakára járnak nemcsak a bank képviselői, de az uzsorások is.

Szóval van ez a lecsúszott figura, aki elvált, van egy tízéves kislánya, taxizásból él és persze az édesanyjával lakik együtt. Seung Gi-hun úr (Jung-jae Lee) vérbeli játékos, legjobb haverjával egy fogadóirodában lóg és lovakra teszi fel minden pénzét.

Ezúttal azonban rámosolyog a szerencse és több millió vont nyer. Persze azonnal megjelenik az uzsorása, aki miután mégsem jut pénzéhez a főhős veséjére köt szerződést.

Miután Seong Gi-hun lekési az utolsó metrószerelvényt felbukkan egy különös férfi, aki, mint Morpheus a Matrixból egy igazán izgalmas játékot ajánl fel főhősünknek. Egy pofonegyszerű koreai játékról van szó, mindkét játékosnak van egy kártyája, egy összehajtogatott papírlapja, egy vörös és egy kék lap. Az egyiket leteszik a kőre, míg a másikkal úgy kell megdobni a lent lévő kártyát, hogy az megforduljon. Ennyi, semmi több.

Százezer von a tét. Persze Seong folyamatosan veszít, míg a győztes idegen minden egyes győzelem után százezer von helyett, amolyan fizettség gyanánt lekever egy pofont Seongnak.

Így megy ez, míg vörösre nem pofozzák a főhősünket, akinek a végén mégis sikerül egyetlen egyszer felfordítani a különös férfi lapját. Seong Gi-hun nyer, kap százezer vont és egy kártyát egy telefonszámmal. Játékostársa csak annyit mond neki, ha akar még játszani és sokat szeretne nyerni, akkor hívja fel a kártyán lévő számot.

Jó vicc, Seongnak van százezer vonja vacsorára vesz egy jó adag makrélát és hazamegy. Anyjával megvacsoráznak, ám ekkor Seong megtudja, hogy a születésnapos kislánya édesanyjával és mostohaapjával Amerikába készül, így hosszú időre elveszítheti őt.

Seong Gi-hun lefekszik, de nem tud aludni. Az éjszaka közepén felkel és mégis felhívja a kártyán lévő telefonszámot.

És innentől kezdve nem árulhatok el semmit!

A SQUID GAME első részének második fele szó szerint brutális. Minden a feje tetejére áll és a készítők totálisan lesokkolják a nézőket.

Tényleg brutális, ami következik. Egyetlen jó tanács, aki megnézi az első epizódot, az csakis felnőttekkel tegye, egyetlen 18 év alatti kamasznak sem ajánlom, hogy belevágjon ebbe a történetbe…

Öveket becsatolni, ez nagyon durva lesz!

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Kisvárda Master Good-Újpest FC

  szombat, 1 október  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • Debreceni VSC-Budapest Honvéd

  szombat, 1 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • Budapesti Honvéd Sportegyesület-Falco KC Szombathely, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Kometa Kaposvári KK-Szolnoki Olajbányász, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • MVM-OSE Lions - Egis Körmend, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Sopron KC-DEAC, férfi kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • VBW CEKK Cegléd-Sopron Basket, női kosárlabda NB I

  szombat, 1 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Pick Szeged-Ferencvárosi TC, férfi kézilabda NB I

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Vasas FC-Zalaegerszeg

  szombat, 1 október  19:30 DU. - 21:30 DU.

 • Corona Brasov – SC Csíkszereda, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Kecskeméti TE-Ferencvárosi TC

  vasárnap, 2 október  16:30 DU. - 18:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák - FTC-Telekom, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FEHA19-UTE, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DEAC, jégkorong Erste Liga

  vasárnap, 2 október  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - SERCO UNI Győr, női kosárlabda NB I

  vasárnap, 2 október  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Puskás Akadémia FC-MOL Fehérvár FC

  vasárnap, 2 október  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP