Connect with us

Jut eszembe

Vissza a jövőbe! Az árSTOP az új fegyver?

Egységben Magyarországért: Legyen 5% az alapvető élelmiszerek ÁFÁja!

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

A két pólusú Orbán Viktor három hét elvonulás után visszatért a manézsba és rögtön kormányülést tartott, ahová a Paks 2 beruházásért felelős Süli János tárca nélküli, havi bruttó 5 milliót kereső miniszter egy rádioaktivitás jelzéssel ellátott zokniban ült be.

Egy ilyen fuszekli felhúzása még egy farsangi bálon vagy bolond ballagáson is ciki lenne, nemhogy egy kormányülésen. Aztán “egeret szültek a hegyek”, pontosabban Brüsszel megállítása, a benzinár befagyasztása, a jelzáloghitel kamatstopja után a kormány és annak fője két nappal a 2022-es országyűlés választások napjának kitűzése után gondolt egyet belemarkolt a virtuális “fogasztói kosárba” és kiemelt onnan hat terméket, amelynek az árát az október 15-i szinten rögzítette.

Ezek a búzafinomliszt, kristálycukor, napraforgó-étolaj, csirkemell, sertéscomb és a 2.8-as százalékos zsírtartalmú tej.

Ennyi, punkttum!

A jóságos miniszterelnök koronás faragott bársonyszékében ülve sokat gondolkodott azon, hogy a 25 éven aluliak adómentessége, a 13. havi nyugdíj kiosztása és a gyeremekek után járó adóvisszatérítés után mi jót adjon még a népének. Így jutott a nagy elhatározásra, hogy ennek a hat terméknek az árát senki más, mint maga a kormány megrendszabályozza, befagyasztja, megtapossa, beleállítja a földbe; ha törik, ha szakad.

Persze, hogy mi lesz a sertés és a csirke többi részével, a repcéből készült étolajjal vagy a durumliszttel az már nem a miniszterelnök dolga. Ő csak megsuhintotta a pálcáját és 108 nappal visszatekerte a naptárat. Az már nem rá tartozik és nem az ő dolga, hogy 2021. október 15-én éppen hol, mennyibe kerültek ezek a termékek.

Még az is lehet, hogy van ahol egyik vagy másik drágább volt, mint manapság. De még az is elfordulhatott, hogy egy-egy kereskedőlánc azon a héten éppen akciós áron adta a lisztet vagy a cukrot. Nem, nem emberbaráti okból, csupán szabadulni akart a raktárkészlettől és így akarta becsábítani a vevőket. Régi fogás ez, mindenki ismeri. Nem lennék a helyükbe azoknak, akik október 15-én éppen akciósan adták a csirkemellet vagy a sertéscombot.

A Központi Statisztikai Hivatal az Egyes termékek és szolgáltatások fogyasztói átlagára (nyers adatok), havonta” nyilvános adatbázisa szerint 2021. októberében a következő átlagárak voltak:

ÉlelmiszerÁtlagár 2021. októberében, KSH szerint
Kristálycukor, kg261 forint
Liszt, finomliszt, kg203 forint
Napraforgó étolaj, liter713 forint
Sertéshús, comb (csont és csülök nélkü), kg1420 forint
Csirkemellfilé (csont és bőr nélkül), kg1600 forint
UHT tartós tej dobozban, 2,8% zsírtartalom, liter268 forint

A probléma az, hogy itt statisztikai átlagárak szerepelnek. Természetesen egyes éltolajok sokkal olcsóbbak is lehettek, míg a márkás termékek ennél drágábbak voltak. Persze, ha egyes kategóriánként minden termék ára visszautazik az időben, akkor a KSH októberi átlagárai is visszatérhetnek.

Az is mindjárt kiderül, hogy októberről novemberre nem változott a sertéscomb átlagára (1420 Ft/kf), ám a csirkemell kilója 30 forinttal olcsóbb lett. A tej literenként 4 forinttal drágult, míg az étolaj átlagosan 7 forinttal került többe novemberben, mint októberben. A kristálycukor kilója 6, míg a liszté 15 forinttal lett drágább egyetlen hónap alatt.

Egységben Magyarországért: Legyen 5% az alapvető élelmiszerek ÁFÁja!

Szerencsére az egységesnek tűnő ellenzék végre azonnal vette a lapot és a DK-tól a Jobbikig egy emberként álltak ki az alapvető élelmiszerek 5 százalékos ÁFA-ja mellett, ami egy piacgazdaságban valódi eszköz, ám nem borítja fel a piac logikáját.

“Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez az orbáni gazdaságpolitika teljes kudarca. Hatósági árazás helyett a rekordméretű ÁFA csökkentésével segítenénk az embereket: az április 3-i kormányváltás után 5%-ban maximáljuk az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját.”

(DK – Jobbik – LMP – MMM – Momentum – MSZP – Párbeszéd)

Hol tart ma az ellenzéki választási felkészülés?

A Városi Kurír szerdán szemlézte a 24.hu cikkét, amiben az utóbbi időszak alighanem egyik legtárgyilagosabb elemzését készítették el az ellenzék választási felkészüléséről.

A múlt héten készült el a közös arculat, erre a hétre várják a közös szóróanyagokat, és pénteken befejezik a közös program írását is, melyet ezt követően nem sokkal nyilvánosságra hoznak. A legnehezebb kérdés most a közös lista, amelynek lezárása – egy egyéni jelölt szerint – megtörténhet „két héten belül is, de elhúzódhat egy jó hónapig is.” A téma azért ennyire ingoványos és időigényes fejezete az ellenzéki együttműködésnek, mert miközben alapvetően határozhatja meg a választás utáni erőviszonyokat, mégis

„egy olyan társasjátékot kezdtünk el játszani, amelynek nem fektettük le a szabályait az előválasztás előtt. Akkor meg kellett volna mondani azokat a szempontokat, amely alapján kialakítható lett volna egy algoritmus, és nem kellene az alkudozás felé menni. De most ez történik. A pártok 45 befutó hellyel számolnak, de mindenki közel 30 százalékkal mond a valós igényei felett, ezért sem jön ki a matek.”

Hátráltatják a megállapodást Márki-Zay Péter elvárásai is (három roma politikus a lista befutó helyén), de az árnyékkormányban sincs egyetértés: az természetesen a kormányzati pozíciófogás közvetlen előszobája lenne, a pártok azonban erről nem akarnak a választás előtt dönteni.

Egy ellenzéki politikus így összegzi a helyzetet:

Nincs olyan felállás, hogy ez a kirakós, a sok egyeztetés a hét szereplő közt, akik között számos érdekellentét is van, könnyű legyen. Pláne úgy, hogy bizalmatlanság és más tényezők is nehezítik ezt. Ha valaki enged, akkor egyből kér érte valamit. Ha Márki-Zay lemond a hetedik frakcióról, kér érte valamit, például nagyobb beleszólást a kampányba. Alkudozás, csencselés megy: pont úgy, mint egy koalíciós kormányban.

Olvassa el Nagy Gergely Miklós teljes cikkét a 24.hu-n!

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

 • Tobol Kosztanaj – Ferencváros, BL-selejtező

  szerda, 6 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

TOP