Connect with us

Kilátó

Orbán Viktor: elítéljük Oroszország fegyveres támadását

A szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
70 / 100

Magyarország elítéli Oroszország fegyveres támadását, “elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban.

A kormányfő azután beszélt erről a Facebookra feltöltött videonyilatkozatában, hogy Londonban megtartották a V4 országok miniszterelnökeinek és Boris Johnson brit kormányfőnek a csúcstalálkozóját, majd a magyar kormányfő a brit miniszterelnökkel kétoldalú megbeszélést folytatott. 

Kiemelte: a háború témája minden más témát elsöpört. Az világos, mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon – szögezte le, hangsúlyozva: minden erőfeszítést meg fognak tenni, hogy a következő hetekben a béke helyre álljon.

A tárgyalásokon érintették a gazdasági szankciók hatásait is, amelyet mindenki megszenved egész Európában, és ez alól Magyarország sem kivétel.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára.
    Kiemelte: világossá tette, hogy “elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg”. 

Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni – jelentette ki.

Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok 90 százaléka gázzal fűt. Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság – mondta a miniszterelnök.

Boris Johnson a visegrádiaknak: Putyinnak buknia kell

A brit miniszterelnök az orosz hadsereg Ukrajnába való betörését Putyin visszataszító inváziójának nevezte, amelynek az a célja, hogy leigázza az országot.

„A küldetésünk világos: Putyinnak el kell buknia” – tette hozzá Johnson. Petr Fiala (Polgári Demokrata Párt, ODS) cseh, Mateusz Morawiecki (Jog és Igazságosság, PiS) lengyel, Orbán Viktor (Fidesz) magyar és Eduard Heger (OĽaNO) szlovák miniszterelnök először négy-oldalú egyeztetést tartott, majd ezt követően találkoztak a brit kormányfővel. Johnsonnal elsősorban az ukrajnai helyzetről, de az energetikai és a kiberbiztonságról is tárgyaltak.

Petr Fiala, Orbán Viktor, Boris Johnson, Eduard Heger és Mateusz Morawiecki. Fotó: TASR/AP

Heger ezt követően bejelentette, London kész Szlovákiába küldeni egy ezer fős katonai kontingenst, amely a humanitárius helyzet kezelésében segédkezne.

Fiala a találkozó után pedig azt közölte, megállapodtak, hogy csökkenteni fogják az Oroszországtól való energiafüggést és együtt fognak fellépni az Ukrajnát ért orosz agresszió ellen. Ehhez tartozó hír, hogy Nagy-Britannia megtiltja az orosz kőolaj behozatalát. A V4-ek és a szigetország a kiberbiztonság területén is erősíteni szeretné az együttműködését.

A cseh miniszterelnök arról beszélt, országa továbbra is küld Ukrajnának humanitárius segítséget és hadianyagot is. „Minden rendelkezésre álló eszközünkkel segítünk” – tette hozzá.

Fiala azt is elmondta, nagyvonalakban a magyar kormány is egyetért az Oroszország elleni szankciókkal, és azzal is, hogy nyitottabban álljanak Ukrajnához.

„Csehország azonban egyik olyan állam, amely a legkeményebb szankciók bevezetését követeli, ahogy például Lengyelország is. Olyan ország vagyunk, amely a kezdetektől fogva segíti Ukrajnát. Nemcsak humanitárius, hanem katonai segítség formájában is. Itt elsősorban a fegyverek és katonai eszközök szállítására gondolok. Ezt Magyarország, különböző okoknál fogva, nem teszi meg” – mondta a cseh kormányfő.

A felek egy közös nyilatkozatot fogadtak el.

“We, the leaders of the Visegrád Group (V4) Countries and the UK, stand united in condemning Russia’s aggression on Ukraine – a brutal, unprovoked and premeditated attack against a sovereign, peaceful democratic state. The actions of Russia, and those who enable them, represent an egregious violation of international law and the UN Charter that undermines European security and stability.”

Forrás: MTI/ujszo.com

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP