Connect with us

Kilátó

Orbán Viktor: Eltéljük Oroszország katonai fellépését

Az Ukrajna elleni támadás az orosz államfő, Vlagyimir Putyin háborúja, aki súlyos hibát követett el azzal, hogy rárontott az oroszok testvérnépére.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
72 / 100

A miniszterelnök közösségi oldalára feltöltött videójában számolt be a nemzetbiztonsági operatív törzs üléséről.

Orbán Viktor azt mondta: „Oroszország ma reggel megtámadta Ukrajnát katonai erővel, ezért a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülést tartott. Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését.”

A kormányfő a csütörtök esti EU-csúcsra utalva hozzátette: „Vésztanácskozást fogunk tartani ma Brüsszelben.” Megjegyzte: Úgy látja, hogy az európai egység fenntartható lesz és közös lépéskere szánhatják el magukat.

„Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, mert számunkra legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért

szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába,

humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd” – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy nem fogadják el a baloldal azon javaslatait sem, amelyek veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, ezzel pedig veszélybe sodornák a rezsicsökkentést.

„A katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán–magyar határ térségében.

Sajnos arra kell számítanunk, hogy a mai katonai támadást követően a Magyarországra érkező, föltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő, az ő ellátásukra fölkészültünk, képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással” – ismertette a helyzetet Orbán Viktor.

Scholz: “ez Putyin háborúja” 

Az Ukrajna elleni támadás az orosz államfő, Vlagyimir Putyin háborúja, aki súlyos hibát követett el azzal, hogy rárontott az oroszok testvérnépére – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár a szövetségi kormány biztonsági kabinetjének ülése után tett nyilatkozatában felszólította Vlagyimir Putyint, hogy azonnal hagyja abba az ukrajnai katonai műveletet és vonja ki az összes orosz katonát a szomszédos ország területéről.

Mint mondta, Vlagyimir Putyin “szenvedést és pusztulást hoz közvetlen szomszédjaira, megsérti Ukrajna szuverenitását és határait és számtalan ártatlan ember életét veszélyezteti Ukrajnában, Oroszország testvérnemzetében”. 

Az orosz elnök “végsősoron kontinensünk békerendjét is megkérdőjelezi. Semmi sem indokolja mindezt. Ez Putyin háborúja” – szögezte le a német kancellár.

Hozzátette: Németország kiáll közép-, és kelet-európai partnerei mellett, és “megérti félelmeiket”, ezért kezdeményezi, hogy a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői tartsanak mielőbb személyes – jelenléti, nem online – megbeszélést. 

lmondta, hogy ezt a javaslatot már a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport vezetőinek csütörtök délutáni online tanácskozásán is megteszi, este pedig részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amelyen újabb büntetőintézkedésekkel sújtják Oroszországot.

A kancellár felkérte a szövetségi parlament (Bundestag) elnökét, hogy hívjon össze rendkívüli ülést vasárnapra

Hozzátette, hogy Németország és partnerei a szankciókkal megmutatják a moszkvai vezetésnek, hogy “nagy árat fizetnek az agresszióért”, és így világossá válik, hogy “Putyin súlyos hibát követett el a háborújával”.

Németországban valamennyi országos politikai párt és egy sor társadalmi szervezet – például a német olimpiai bizottság (DOSB) – elítélte az orosz támadást, és a máltai szeretetszolgálat (MHD) szervezésében már csütörtök délelőtt elindult az első segélyszállítmány Ukrajnába. 

Megindult a társadalmi-politikai vita is a háborúhoz vezető folyamatok értékeléséről és Németország szerepéről. Ezzel kapcsolatban Annegret Kramp-Karrenbauer volt védelmi miniszter, a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) korábbi elnöke a Twitteren azt írta, hogy  

“annyira dühös vagyok magunkra, amiért történelmileg kudarcot vallottunk. Grúzia, a Krím-félsziget és a Donyec-medence után nem készítettünk elő semmit, ami valóban elrettentette volna Putyint”.

Szijjártó: a háború nem megoldás

A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bahreinben.

Szijjártó Péter első magyar külügyi vezetőként tett hivatalos látogatást a Bahreini Királyságban. Manámában partnerével, Abdullatif bin Rashid Al Zayanival tárgyalt, ezt követően közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik, aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – jelentette ki a tárcavezető. 

Hangsúlyozta: szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból. Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát – jelentette ki. 

Szijjártó Péter hozzátette: vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba. 

A miniszter ezt rendkívül felelőtlennek nevezte és kijelentette: a kormány ezeket nem támogatja és nem tesz ilyet, mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe és nem is engedjük, hogy bárki belesodorja Magyarországot, a magyar embereket bármilyen háborús konfliktusba.

“Folyamatosak az egyeztetések arról, hogy a NATO és az Európai Unió milyen közös válaszokat adjon erre a válságos helyzetre. Mi is részei vagyunk a közös válasz előkészítésének, az Európai Tanács csütörtök esti ülésen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumba csütörtökön délelőtt berendeltük az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét és vele is közöltük a magyar kormány álláspontját”

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: rendkívüli módon sajnálja, hogy a világ legerősebb és legnagyobb országainak diplomáciai erőfeszítései sem voltak elegendőek a háború elkerüléséhez.

“Arra kérem az Ukrajna középső és keleti területén tartózkodó magyar állampolgárokat, használják ki a kijevi magyar nagykövetség által nyújtott biztonságot”  – fogalmazott.

Forrás: Hirado.hu/MTI 

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP