Connect with us

Jut eszembe

Orbán Viktor: Ez nem egy kóceráj!

Magyarországon van egy szilárd alkotmányos rend. Nem lehet egy-egy szabályt kihúzogatni, megváltoztatni.

Published

on

Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Advanced Ads
Advanced Ads

A magyar miniszterelnök utolsó nyilvános szereplése december 22-én volt, az emlékezetes nemzetközi sajtótájékoztató. Azóta nélkülözni vagyunk kénytelenek Orbán Viktor gondolaltait.

A kormány facebook oldalán is csak archív képek és “gondolatok” tűntek fel. Orbán Viktor 16 napja szabadságolta önmagát, de erről és arról éppen hol van az ország első embere egyetlen nyílvános információ sincs. Elűnt, mint szürke szamár a ködben.

Ezért érdemes felidézni a nemzetközi sajtótájékoztató három fontos momentumát.

Az első kérdezz-felelek a Telex.hu tudósítójához kötődik, aki arra kérdezett rá, hogy mennyire viselte meg a miniszterelnököt a hatalom. Orbán Viktor magabiztos válasza komoly személyiségzavarról tanúskodik. Bárki, akit megkérdeznek vezetői beosztásáról és hatalmáról, arról, hogy ez mennyiben torzítja a személyiségét.

Nos, aki még nem torzult, az egészséges választ tud adni, és megfontolja a kérdésben elrejtett választ; magyarul magába néz és bevallja: “lehet, hogy már másképp viselkedek és érzek, amióta hatalom van a kezemben”.

Ám, akinek már torzult a személyisége, abban fel sem merül a kétely. Valahogy úgy, mint a Gyűrűk urában Szméagolban az eltorzult, öreg hobbitban, akit megbabonázott a gyűrű hatalma.

A következő körben a Pesti Srácok újságírója érdeklődött Orbánnál az ellenzék tervéről, miszerint akár sima többséggel is megváltoztatnák az alkotmányt. A miniszterelnök egyfelől komyoltalannak találta a felvetést, másrészt a “gránit szilárdságú” alaptörvényre utalva azt mondta:

“Magyarországon van egy szilárd alkotmányos rend. Nem lehet egy-egy szabályt kihúzogatni, megváltoztatni, szóval ez nem egy kóceráj vagy nem egy sufni, ez egy alkotmányos rendszer.”

Világos beszéd, ugyanakkor a válasz mégis paródiába hajló, hiszen mindenki tudja, hogy a Fidesz kénye-kedvére írogatta át saját alaptörvényét, persze nekik megvolt a 133 bátor szavazójuk az Országgyűlésben.

A harmadik kérdéssorban Pelva Csenge a 168 óra újságírója szorította sarokba Orbán Viktort. A miniszterelnök a hat kérdésből lényegében csak kettőre tudott részleges választ adni. El kellett ismernie, hogy a Szputnyik vakcina engedélyeztetése nem volt szabályos, ezt azzal igyekezett kimagyarázni, hogy a magyar szakemberek többször is Oroszországba utaztak ez ügyben. Persze ez nem válasz semmire.

A Merkely Béla-féle statisztikai trükközésre már nem volt válasza, inkább hárított, majd azzal dicsekedett ő olvassa az operatív törzs összefoglalóit, de hogy azokból mit olvasott ki a kormányfő már nem tudhattuk meg.

Ez volt az egyetlen csörte, amit csúnyán elbukott Orbán Viktor, és egyben ez a magyarázata annak, hogy miért nem ül le független médiumok (RTL, ATV) mikrofonja, kamerái elé.

Pelva Csenge kitűnően és élesen kérdezte a miniszterelnököt.

Fábián Tamás (telex.hu): Ha megengedi, egy személyesebb jellegű kérdés, Ön most már, ugye, ha jól számolom, akkor nagyjából 15 éve vezeti az országot miniszterelnökként, ugye, nem folyamatosan, de hogy ennyit töltött el a hatalom csúcsán, hogy az Ön személyiségét hogyan változtatta meg ez az időszak?

Orbán Viktor: Abban reménykedem én is, mint mindenki más, hogy javamra változom. De hát ezt majd az idő eldönti.


Szarvas Szilveszter (Pesti Srácok): Köszönöm szépen! Szarvas Szilveszter vagyok a Pesti Srácoktól és a Pesti TV-től. Miniszterelnök úr, az ellenzék boszorkánykonyhájában számos terv készült és készül a magyar alkotmányos rend megdöntésére. Többen is úgy nyilatkoztak, hogy feles többséggel is megváltoztatnák az alkotmányt, és a kétharmados törvényeket átírnák. Legutóbb pedig Hadházy Ákos képviselő úr mondta azt, hogy rossz esetben nemcsak választásokon, hanem forradalom útján is meg lehetne dönteni ezt a rendszert. Arra kérném, hogy Hadházy Ákos képviselő úr szavait is kommentálja, de a feles többséggel történő alkotmányozás Ön szerint veszélyezteti-e a földtörvényt és a nemzeti vagyon törvényt?

Orbán Viktor: Többfajta módon lehet megközelíteni ezt a kérdést, amit Ön most fölvetett. Az egyik az az ösvény, amin Ön indult el, és én nem szeretném Önt követni, hogy komolyan veszi. És akkor egy mély spekulációba bonyolódik az ügyet illetően, de ez egy komolytalan dolog. Visszaadom a diplomámat, komolyan mondom, hogyha ebből egy szó is igaz. Az a helyzet, hogy Magyarországon van egy nagyon világos jogrendszer, ez egy politikai blöff. Tehát én megértem, hogy választás előtt ilyenek fölreppennek, nyilván ott baloldalról nyomás is van, ezt is értem, de azért komolyan ne vegyük. Magyarországon van egy szilárd alkotmányos rend. Nem lehet egy-egy szabályt kihúzogatni, megváltoztatni, szóval ez nem egy kóceráj vagy nem egy sufni, ez egy alkotmányos rendszer.


Pelva Csenge (168 Óra): Nemrég a magyar hatóságok kiadták a keleti vakcinák engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat, és ebből világosan kiderül, hogy a szakembereknek az utolsó pillanatig komoly aggályaik voltak a Szputnyikkal és a Sinopharmmal szemben. A kormány tudott-e erről abban a pillanatban, amikor elindították az oltási kampányt?

Orbán Viktor: A kormány tudott róla, hogy a WHO kiadta, és elismerte a kínai vakcinát.

Pelva Csenge (168 Óra): És a Szputnyikot?

Orbán Viktor: A Szputnyikot nem. De a Szputnyik esetében két különböző gyárban is jártak a magyar szakemberek. Tehát nem abból állt a magyar hatósági vizsgálat, hogy itthon ültek, megvárták a papírokat, hanem abból állt, hogy fölkerekedtek szakmai delegációk, és kimentek Oroszországba, azokba a gyárakba és laboratóriumokba, ahol gyártották ezeket a vakcinákat. És ilyen útra, emlékeim szerint, nem is egyszer, hanem kétszer került sor, és lassabban is jött ki az engedély, mint ahogy ideális lett volna, de nem tudtuk megspórolni ezeket az ellenőrzési köröket.

Pelva Csenge (168 Óra): Mégis tudvalevő, hogy ezekből a dokumentumokból elég sok minden ki lett satírozva. Erről mit gondol, Miniszterelnök úr, hogy ennek mi lehet az oka?

Orbán Viktor: Ha ismerném ezeket a dokumentumokat, biztosan tudnék válaszolni, de ezeket én nem olvastam.

Pelva Csenge (168 Óra): Egyesek szerint itt felmerül a gondatlanságnak vagy legalábbis a súlyos felelőtlenségnek a gyanúja. Erről mit gondol?

Orbán Viktor: Az biztosan ki van zárva, mert több operatívtörzs-ülésen rendszeresen beszámoltattam, akkor még az elején voltunk a válságnak, és még nem láttam világosan, hogy működik-e a válságelhárító rendszerünk, és minden reggel személyesen vezettem az operatív törzs üléseit, illetve minden hajnalban. És minden hajnalban be is számoltattam a vakcináért felelős embereket, hogy hol tartanak a vakcinabeszerzéssel, hol tart az ellenőrzés, milyen nehézségeik vannak, milyen segítségre van szükségük. Énszerintem ott a jó gazda gondosságával jártunk el.

Pelva Csenge (168 Óra): Köszönöm! Merkely Béla többször is a SOTE-val egyeztetett adatokra hivatkozott, amikor azt mondta, hogy a kórházakban 65 év alatti oltatlanok fekszenek a lélegeztetőgépeken. És az Szél Bernadett kérdésére kiderült, hogy Merkely Bélának sem állnak rendelkezésére ilyen adatok, sem a SOTE-nak. Ez hogyan lehetséges? Miért hivatkozott erre?

Orbán Viktor: Én szívesen válaszolnék Merkely Béla helyett is, de higgyék el, hogy túl van a kompetenciámon, tehát nem tudom megmondani. Meg nem is tudom, miért kéne igazából ezt nekem tudnom, a professzor úr nem arról híres, hogy elzárkózik a nyilvánosság elől.

Pelva Csenge (168 Óra): A kormány gyűjt rendszeresen adatokat a kórházban fekvő oltottak és oltatlanok arányáról?

Orbán Viktor: Nem a kormány, hanem az előbb mondtam, hogy van egy külön hatóságunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és ő minden adatot gyűjt és elemez. És időnként, amit én egy jó módszernek tartok, nagy összefoglaló tanulmányokat is szoktak közölni mindenfajta függelékekkel, diagramokkal. Szerintem azokat érdemes olvasni.

Forrás: kormany.hu

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sopron Basket-Salamanca, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Spar Girona – DVTK Hun-Therm, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock

  csütörtök, 8 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Horvátország – Brazília

  péntek, 9 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Corona Brașov – SC Csíkszereda

  péntek, 9 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:00 DU. - 19:30 DU.

 • DVTK Jegesmedvék – DEAC

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Budapest JAHC – UTE

  péntek, 9 december  18:40 DU. - 20:40 DU.

 • A-Híd-VasasPlaket - FTC-Telekom, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 21:30 DU.

 • Hollandia – Argentína

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – CSM București, női kézilabda BL

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Marokkó – Portugália

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Férfi vízilabda Magyar Kupa, döntő

  szombat, 10 december  18:45 DU. - 20:15 DU.

 • Anglia – Franciaország

  szombat, 10 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Békéscsaba 1921 Előre – PÉcsi MFC, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • Szentlőrinc – Gyirmót FC Győr, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • CS Rapid București – Győri Audi ETO KC, női kézilabda BL

  vasárnap, 11 december  14:00 DU. - 16:00 DU.

 • Diósgyőri VTK – BFC Siófok, NB II

  vasárnap, 11 december  15:45 DU. - 17:45 DU.

 • SC Csíkszereda – Gyergyói HK

  vasárnap, 11 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DVTK Jegesmedvék

  vasárnap, 11 december  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • Szeged-Csanád Grosics Akadémia – MTK Budapest, NB II

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • UTE – FTC-Telekom

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák

  vasárnap, 11 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP