Connect with us

Jut eszembe

Orbán Viktor: még nem érezhetjük úgy, hogy túl vagyunk a járványon

Elhunyt 73, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 237-re emelkedett.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

A magyar miniszterelnök miután három hét eltátozás után visszatért hivatalába, fél kezével megállította egyes élelmiszerek drágulását, majd péntek hajnalban becaplatott az állami rádióba.

A Kunigundja útjára nem érkezett üres kézzel a kormányfő, első kézből értesítette a hallgatókat a koronavírus-járvány csütörtöki adatairól.

Az elmúlt nap Magyarországon 30 337 mintavétel szűrt ki 8921 új fertőzöttet (-295).

Az fertőzöttek száma 128 268-ra emelkedett (+5844). A fertőzöttek száma hétfő óta 16 373-ral nőtt, ami 15 százalékos emelkedés!

Elhunyt 73, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 237-re emelkedett.

Kórházban 2611 koronavírusos beteget ápolnak (-36), közülük 243-en vannak lélegeztetőgépen (–6).

A koronavírus-járvány 5. hulláma

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát, a megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Talán annyi lehet a vigasz, hogy miközben az aktív fertőzöttek száma 15 százalékkal nőtt, a közben a kórhában ápoltak száma folyamatosan csökkent. Ez erősítheti egyes kutatók és orvosok feltétetlezését, hogy az omikron variáns ritkább esetben okoz súlyos megbetegedést.

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap

Orbán Viktor jelezte: csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül felvenni az oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között van erre lehetőség, továbbá a háziorvosok is fognak tartani valamelyik hétvégi napon, a szokásos rendelésen túl oltást – tette hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta: az állam, a közigazgatás, az egészségügyi rendszer készen áll arra, hogy mindenkit beoltsanak; kétmilliónál több Pfizer- és 700 ezer Moderna-vakcina áll rendelkezésre.

Kifejtette: az új variáns, az omikron minden orvosszakértő szerint gyengébb, mint az előző, a delta, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene védekeznünk. Hozzátette: “van a kezünkben egy aduász”, amely mindkét variáns ellen jó, az oltás.

A miniszterelnök mindenkit arra biztatott, hogy vegye fel az oltást, “ha kettőt vett föl, vegye föl a harmadikat”, a szülők pedig fontolják meg a gyermekek beoltatását.

Megjegyezte: a karantén hossza tíz napról hétre csökken, negatív teszttel pedig öt nap után elhagyható.

Kitért arra is, hogy február 15. után már csak oltás alapján jár a védettségi igazolvány, a védettségi igazolványból tehát oltási igazolvány lesz.

Kiemelte: a szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét, ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti.

Orbán Viktor mindenkit a vakcina felvételére biztatva arról beszélt, hogy már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása.

Megemlítette: a tavalyi “már majdnem olyan karácsony volt, amilyet elképzel az ember”, hiszen itt volt ugyan a vírus árnyéka, de már összejöhettek a családok.

Hozzátette: még nem érezhetjük úgy, hogy túl vagyunk a járványon

Forrás: kormany.hu/koronavirus.gov.hu

Sikerült azonosítani a koronavírus súlyos lefolyásáért felelős génmutációt

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

 • Tobol Kosztanaj – Ferencváros, BL-selejtező

  szerda, 6 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

TOP