Connect with us

Sport

Pekingben megkezdődött a téli olimpia

Nincs két egyforma hópihe, de voltaképpen mégis mindegyik hasonló.

Published

on

Tóth Zita (b) és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Advanced Ads
Advanced Ads
67 / 100

Megkezdődött a XXIV. téli olimpia pénteken Pekingben: a február 20-ig tartó játékokat hivatalosan Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg.

A Nemzeti Stadionba harmincnegyedikként bevonuló magyar küldöttség nemzeti zászlaját két alpesi síelő, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte, mögöttük öten vonultak.

Pekingben 91 ország 2871 versenyzője – köztük 14 magyar – indul. Az ötkarikás eseményen 15 sportág 109 versenyszámában avatnak győztest. Peking az első város, amely nyári (2008) és téli olimpiának is otthont ad.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy ambíciójának eredményeként Kína sportnemzeté vált, és ma már mintegy 300 millióan űznek ebben az országban valamilyen téli sportot. Ezt nagyszerű eredménynek nevezte, és úgy fogalmazott: a mostani olimpia új korszakot nyit, új szintre emeli a téli sportokban való részvételt világszerte.

“A kínai népnek köszönhetően írhatunk most új fejezetet a sporttörténelemben” – hangoztatta.

A sportolóknak azt mondta, most válthatják valóra álmaikat. Kiemelte, egyben ők azok, akik megmutathatják, milyen az a világ, amelyben mindenki azonos szabályok szerint játszik, miközben békében élnek az olimpiai faluban, ahol nincs semmiféle megkülönböztetés. Egyúttal kérte a világ politikai vezetőit is, hogy adjanak esélyt a békének.

A XXIV. téli olimpia nyitóünnepsége a pekingi Nemzeti Stadionban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Caj Csi, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy a koronavírus-járvány komoly feladat elé állította a rendezőket, de ebben a helyzetben is igyekeznek a legjobban megfelelni az elvárásoknak. Hangsúlyozta az összefogás, a megértés és a támogatás szükségességét, és arról is beszélt, hogy az olimpia nemcsak az eredményekről szól, hanem az összetartozásról, a különbségek áthidalás és a megértésről.

A helyi idő szerint péntek esti ünnepségre a pandémia miatt a 80 ezres Madárfészekbe mintegy 25 ezer nézőt engedtek be, a programot pedig lerövidítették kétórásra. A mínusz öt fokos hidegben rendezett megnyitó központi eleme a Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt hópehely volt. Már a küldöttségek bevonulásakor is hópelyhekben jelenítették meg az országok nevét, majd a színes műsor is arról szólt, hogy nincs két egyforma hópihe, de voltaképpen mégis mindegyik hasonló.

Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A műsor mintegy háromezer szereplőjének 95 százalékát tizenévesek tették ki

A sportolók bevonulása előtt jégből készült hatalmas méretű olimpiai ötkarikát emeltek a bejárat elé. Az olimpiai lobogót a program vége felé hat hazai téli sportoló hozta, köztük Csang Hung, Kína első olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója, Han Hsziao-peng síakrobata, Kína első “havas” olimpiai bajnoka, Sen Hszüe műkorcsolyázó, a sportág első kínai ötkarikás bajnoka, és Luo Cse-huan, aki gyorskorcsolyázóként még 1963-ban megszerezte Kína első világbajnoki címét téli sportágban. 

Az olimpiai esküt Vang Csiang sífutó, Liu Csia-jü hódeszkás, valamint egy bíró és egy edző mondta el. 

Az olimpiai lángot a stadionban generációk adták át egymásnak, legendás, különböző évtizedben született kínai sportolók, végül a 2000-es években született Dinigeer Jila-mucsiang és Csao Csia-ven vitte fel a lángot egy emelvényre, majd egy hópehely közepébe került.

A fenntarthatóság jegyében az utolsó fáklya lett az olimpiai láng, ami ott fog égni február 20-ig.

Magyar éremesély az első hivatalos versenynapon

A pekingi téli olimpia első teljes versenynapján, szombaton megszülethet az első magyar érem, ugyanis ekkor rendezik a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyesváltóinak küzdelmeit.

A téli játékokon most debütáló számot annak ellenére is jó előjelekkel várhatja a magyar küldöttség, hogy a csapat egyik alapembere, Liu Shaoang korábbi pozitív koronavírustesztje miatt csak szerdán érkezett meg a kínai fővárosba. A világkupa-sorozatban a magyarok egy pekingi hatodik hellyel kezdtek (ott a kisdöntőben Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Nógrádi Bence és Liu Shaoang futott), Nagojában harmadikként zártak (Jászapáti, Kónya és Liu Shaoang mellett Krueger John-Henry szerepelt a fináléban), Debrecenben, hazai jégen egy döntős bukás miatt negyedikként értek célba, majd a dordrechti zárókörben a második helyet szerezték meg.

Utóbbi két versenyen már a legerősebb összeállításában, a két fix női versenyző mellett a Liu fivérekkel (Shaoang mellett Shaolin Sándor) indult az együttes, a pekingi csapatösszetételnél ugyanakkor nagy kérdés lesz, hogy Liu Shaoangnak mennyire sikerül leküzdenie az időeltolódás miatti fáradtságot.

Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az MTI-nek elmondta, hogy a férfiakat illetően a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Krueger John-Henry hármasból kell kiválasztaniuk, ki legyen a két induló. A nőknél nincs kérdés, mivel két magyar szerzett kvótát, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia. Ők bevethetők a vegyesváltóra. 

Bánhidi Ákos csapatmenedzser, Li Csul Von videóelemző, Liu Shaoang, Tiborcz Dániel, Liu Shaolin Sándor, Nógrádi Bence és Krueger John-Henry, Csun Dzse Szu és Emil Imre edzők (hátul b-j), valamint Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Németh Rebeka és Csang Csing Lina vezetőedző (elöl b-j) a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bánhidi jelezte, hogy mivel a vegyesváltó előtt rendezik a férfi 1000 méter selejtezőjét, azoknak a futamoknak a “látványától, nem is az eredményeitől” teszi függővé a háromtagú edzői stáb, melyik az a két férfi versenyző, aki lehetőséget kap a vegyesváltóban.

“A rajt előtti utolsó napon az edzőpályán leszünk, nem a versenyhelyszínen. Finomítunk a munkán, a váltóra gyakoroljuk a mindig kritikus váltásokat. Mindig a következő futamra figyelünk, aztán meglátjuk, hogy a végén ez mire lesz elegendő.”

Hozzátette: a világkupa-sorozatot nyerő Kína mellett a Koreai Köztársaság, Hollandia, Kanada, Oroszország és Olaszország csapata is kemény ellenfél lesz szombaton. A magyar váltó az orosz, japán és amerikai kvartett ellen lép jégre a harmadik negyeddöntős futamban. Futamonként az első kettő, illetve a két legjobb harmadik jut tovább az elődöntőbe.

Kína otthon tartaná a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó aranyát

A szezon négy világkupa-futamából az ázsiai nagyhatalom kétszer is diadalmaskodott – főleg Zsen Ce-vej, Vu Fa-csing, Fan Ko-hszi és Csang Jü-ting összeállításban -, és fölényesen megnyerte a sorozatot. A magyarok harmadikok lettek, két dobogós helyezéssel, de ők is jó eséllyel várják a szombati rajtot a pekingi Fővárosi Fedett Stadionban.

A kínai válogatott nem nyilatkozott a külföldi médiának, ugyanakkor a csapattagok a helyi médiában elmondták: jó formában vannak.

“Nem csak én vagyok így, az egész csapatunk jó formában van, és mindenki aktívan készül a közelgő olimpiára” – mondta Zsen Ce-vej, aki négy éve tagja volt a magyarok mögött ezüstérmet szerző férfi váltónak. 

“Ezúttal kevesebb izgalmat és feszültséget érzek a legutóbbi olimpiához képest, amikor is az elmém üres volt, és zavart állapotban voltam. Ezúttal úgy készülök, mintha egy hétköznapi verseny lenne. Viszonylag nyugodt vagyok, és a csapat nagyon egységes.”

A vegyesváltók küzdelmei mellett – a program közép-európai idő szerint 12 órakor kezdődik – a nőknek 500 méteren, a férfiaknak 1000 méteren rendeznek selejtezőket, összesen öt magyarral (Jászapáti, Kónya, Krueger és a két Liu). Vegyesváltóban előbb negyeddöntőkre, majd elődöntőkre kerül sor, a finálét a nap zárásaként rendezik.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP