Connect with us

Múzsa

Retró plakátok – emlékszel még?

A plakát amit nem kapart le az idő sem!

Published

on

plakát
Hirdetések

A plakát eredetileg az utcán rohanás közben megemészthető üzenetű műalkotás, így az igazi terepe nem egy galéria, gondolnánk, ám mégis időről időre feltűnnek a “zártterekben” is az utca szobadíszei, és az sem ritka, hogy tarol egy, egy ilyen kiállítás.

Bánó Endre, grafikus centenáriuma

Október 7-én 18 órakor nyílik galériánkban a 100 esztendeje született Bánó Endre grafikusművész retró plakátkiállítása. 1940-ben az Atelier Művészeti és Tervező Műhelyiskolában folytatta tanulmányait, ahol mesterei Beron Gyula, Kolozsvári Sándor, Végh Gusztáv és Orbán Dezső voltak. Munkássága kiterjedt a tervezőgrafika legkülönbözőbb területeire, a tipográfiától az újságrajzon át az embléma- és plakáttervezésig. Gyakran dolgozott együtt Czeglédi Istvánnal és Gál Mátyással, akikkel kereskedelmi vásárok kiállításgrafikai munkáit készítette. Ő alkotta meg a Népszabadság című napilap grafikusaként az újság fejlécét. Illusztrációkat készített az Ifjúsági Könyvkiadó és a Táncsics Könyvkiadó számos ismeretterjesztő kiadványához, több hazai és külföldi kiállításon is részt vett.
A kiállítást Káldor Katalin grafikusművész nyitja meg, akinek édesapja Káldor László grafikusművész Bánó Endre pályatársa volt.

Ez is október

Október végén kerül a magyar mozikba a Post Mortem

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements