Connect with us

Múzsa

Révész György: Éjfélkor

1956 szilveszterén egy fiatal házaspár arra készülődik, hogy elhagyja az országot. A nagy elhatározás előtt lepereg addigi életük

Published

on

Ruttkai Éva és Gábor Miklós. Fotó: Duna TV
Hirdetések

Kilencvennégy évvel ezelőtt született Révész György Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, filmdramaturg.

Tanulmányait a Szakszervezeti Filmiskolában végezte 1945 és 1948 között. 1948-tól 1950-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola, 1945 és 1950 között az ELTE BTK hallgatója volt. 1946-tól a filmszakmában dolgozott. 1954-től a Mafilm rendezője volt. 1954–1987 között 25 nagyjátékfilmet, 13 órányi tévéfilmet és sok rövidfilmet rendezett, számos forgatókönyvet írt.

Első filmje az 1954-es “2X2 néha 5″ zenés vígjáték Zenthe Ferenccel, Ferrari Violettával, Kállai Ferenccel és Makláry Zoltánnal. Az egykori repülős, magyar “Top Gun” film óriási népszerűségnek örvendett, Fényes Szabolcs szerzeményeit egy ország dúdolta.

Révész György 1962-ben Kassák Lajos 1929-ben megjelent „Angyalföld” című regényéből készítette el az “Angyalok földjén” című filmet. A forgatókönyvet Hubay Miklós írta, a főszerepet a még főiskolai hallgató Végvári Tamás játszhatta el. Édesanyját Tolnay Klári, míg édesapját Zenthe Ferenc alakította. Makláry Zoltán a csavargó szerepében saját dalait adja elő verkli kísérettel.

Hirdetések

A film 1963-ben a Mar del Plata Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó Golden Astor díjat.

Révész 1967-ben készítette el az “Egy szerelem három éjszakája” című filmet, amely az azonos című musicalből készült. 1969-es film “Az oroszlán ugrani készül” Bujtor Istvánnal a főszerepben egy vérbeli akció-vígjáték. A film főcímdala az Illés együttes Miért hagytuk, hogy így legyen? száma.

1973-ban Révész György saját maga írt forgatókönyvet Tersánszky Józsi Jenő “Kakuk Marci” című regényéből. Az azonos című filmben Harsányi Gábor és Haumann Péter játszotta el a két főszerepet.

Egy évvel később Szerb Antal “A Pendragon legenda” című regényét vitte filmvászonra, Révész György ezúttal is maga vállalta a forgatókönyv megírását. Egy újabb nagyszerű páros Latinovits Zoltán és Darvas Iván kápráztatta el a nézőket.

Révész György kevésbé ismert filmje az 1957-ben készült Éjfélkor

“1956 szilveszterén egy fiatal házaspár arra készülődik, hogy elhagyja az országot. A nagy elhatározás előtt lepereg addigi életük: a férj, Károlyi János neves színész, Viki miatt hagyta el első feleségét. Viki balett-táncosnő, zsidó származása miatt sok mellőzést élt meg. 1956-ban, a nászútjukon érte a forradalom híre. Hazaérkezésükkor megtudják, hogy Viki édesanyja már Bécsben várja őket. Viki úgy érzi, karrierje miatt számára nincs más választás, mint az emigrálás. János viszont úgy érzi, minden Magyarországhoz köti. Tanakodnak, tétováznak: a maradni vagy menni? Kérdésre adott válaszukkal, tudják, egész életükről fognak dönteni.”

A film két főszereplője Ruttkai Éva és Gábor Miklós. Az Éjfélkor című filmet október 22-én 13:50-kor az M5 csatornán lehet megnézni.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements