Connect with us

Kilátó

Samuel Paty-re emlékezik Franciaország

Minden francia iskolában megemlékeztek pénteken arról a történelemtanárról, akit egy évvel ezelőtt egy csecsen terrorista ölt meg kegyetlenül.

Published

on

Hirdetések

Minden francia iskolában megemlékeztek pénteken arról a történelemtanárról, akit egy évvel ezelőtt egy csecsen terrorista azért ölt meg kegyetlenül, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed profétáról készült karikatúrákat is bemutatott.

Az iskolák maguk dönthették el, hogyan emlékeznek meg, volt, ahol vitanapot rendeztek, másutt a szekularizáció történetéről vetítettek dokumentumfilmet, és volt, ahol egyperces csenddel adóztak a Franciaországban a szólásszabadság mártírjaként tisztelt tanár emléke előtt. 

“Az intézmények szabadon szervezik meg a megemlékezést. Lehet vita, beszélgetés is. Ez jó alkalom annak megvitatásra, hogy mi is a tanár vagy a tudás szerepe”

– mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter egy interjúban. 

Frédérique Vidal, a felsőoktatásért felelős tárca vezetője a France Info hírrádióban elismerte: nagyon nehéz a gyerekeknek elmagyarázni, hogy mi is történt egy évvel ezelőtt.

Gérald Darmanin belügyminiszter pedig arra kérte a prefektusokat, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a megemlékezések idején ne történjenek incidensek az oktatási intézmények körül. 

Hirdetések

A 47 éves Samuel Patyt egy 18 éves csecsen iszlamista 2020. október 16-án először megkéselte, majd levágta a fejét a nyílt utcán, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine egyik középiskolájának a közelében, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.

Samuel Paty egy tavaly novemberi utcai plakáton Conflans-Sainte-Honorine-ben. Fotó: Thomas Coex, AFP

Az orosz állampolgárságú csecsen gyilkossal, Abdoullakh Anzorovval, néhány perccel a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen végeztek.   

Mielőtt a rendőrség végzett vele, Abdoullakh Anzorov orosz nyelvű hangüzenetben vállalta a tettét: azt mondta, hogy a prófétát akarta megbosszulni, amiért a tanár szerinte “sértő módon mutatta be”. A dzsihadista gyilkost az interneten közvetlenül Szíriából irányította  szintén dzsihadista “mentora”.  

A merénylettel kapcsolatban 15 ember ellen indult eljárás, köztük egy fiatal francia nő ellen is, aki zárt iszlamista csevegő csoportban ráirányította a figyelmet az iskolában kialakult vitára. A gyanúsítottak között van az iskola hat tanulója is, közülük öt ellen terrorista gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik eljárás, miután ők segítették a 18 éves gyilkost a tanár azonosításában. 

A párizsi nagymecset jelezte, hogy az imámok pénteken megemlékeztek annál a középiskolánál, ahol Samuel Paty tanított.

Szombaton, a terrortámadás egyéves évfordulóján a oktatási minisztérium falán emléktáblát avatnak fel a tanár emlékére a családja és a tárcavezető jelenlétében.

Egy Párizs melletti, conflansi középiskolában tanított a történelem és földrajz szakos tanár. A diákok és szüleik szerint a gyilkosság által okozott sebek sokáig megmaradnak bennük. Sokuk szerint a legjobban úgy emlékezhetnek a pedagógusra, ha tovább viszik az ő hitét és elveit.

“Azt hiszem, sokkal többel tartozunk Samuel Paty emlékének, mint, hogy évente egyszer virágot hozunk az iskolába. Többel tartozunk, és ez a mi kollektív felelősségünk”

– mondta a szülői munkaközösség elnöke, Cecile Ribet-Retel.

A hozzátartozókat délután az elnöki hivatalban fogadja Emmanuel Macron államfő, aki a tavalyi búcsúztatáson a Francia Köztársaság “nyugodt hősének” nevezte a tanárt. Szombat délután egy teret is elneveznek Samuel Paty-ről a párizsi Sorbonne egyetemmel szemben, s a kisvárosban, ahol tanított, könyv formájú szobrot avatnak a tiszteletére.

Forrás: Euronews/MTI

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements