Connect with us

Lépten-nyomon

Semjén Zolt legújabb merénylete a kiskereskedelem ellen – a pofátlan lenyúlás magasiskolája

Semjén Zsolt már be is nyújtotta a törvényjavaslatot, ami miatt a pékáru akár el is tűnhet az áruházak polcairól Két nagyobb csapásra is készül a kormány a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncokkal szemben írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Published

on

programajánló
Advanced Ads
Advanced Ads

Semjén Zsolt már be is nyújtotta a törvényjavaslatot, ami miatt a pékáru akár el is tűnhet az áruházak polcairól Két nagyobb csapásra is készül a kormány a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncokkal szemben írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A pofátlan lenyúlás magasiskolája

Korábban megírtuk, olvasható a portálon, hogy alakulóban van a törvény, amely értelmében a lejárathoz közeli termékeket egyszerűen be kellene szolgáltatni az államnak a nagyáruházaknak. Most Semjén Zsolt már be is adta a javaslatot, ami beszolgáltatási törvényként híresült el.

Eltűnhet a pékáru a nagyobb áruházak polcairól, ha megvalósul a kormány tervezett támadása a kiskereskedelmi láncokkal szemben.  A lejárathoz közeli termékeket egyszerűen be kellene szolgáltatni az államnak. Sokak szerint a törvénytervezet kifejezetten a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok ellen szól.
A két lépés közül a nagyobb értetlenséget és egyben felháborodást keltő a nagy láncoktól ingyen elvonná az áruiknak egy részét, azokat, amelyek közelednek a minőségmegőrzési határnapjukhoz. Amennyire tudni lehet, a láncok kötelesek lennének felajánlani az államnak, egészen pontosan a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) – amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál – minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával.

Van más is

A törvény másik eleme, hogy a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz.
A Telex több kérdést is feltett az Agrárminisztériumnak:

 • Az AM ismer-e ilyen törvényjavaslatot, véleményezte-e, támogatja-e azt?
 • Van-e már arról elképzelésük, hogy a gyakorlatban, hogyan néz ki az élelmiszer-felajánlások rendszere, a láncoknak kell valahová elszállítani, vagy lesz, aki begyűjti a termékeket?
 • Ha egy adott termék minőségmegőrzése 48 óránál rövidebb idő (például fehér kenyér) azt azonnal fel kell ajánlani az államnak, vagy külön végrehajtási rendeletet terveznek?

Az elsőre már megvan a válasz, ugyanis Semjén törvényjavaslatát Nagy István agrárminiszter nevével fémjelzik, a másik kettő kérdésre még nem kaptak választ.

Mit mond az olvasó?

A lap rengeteg levelet kapott az olvasóktól, akik elolvasták a reggeli, beszolgáltatási törvényről szóló cikküket. Volt, aki azt emelte ki nekik, hogy eddig a hamarosan lejáró termékeket sokszor akciós áron lehetett megvenni, olyanokat is, amelyek nem igazán segítenek a részorulóknak.

(Respublika friss!)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Marokkó – Spanyolország

  kedd, 6 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Fejér-B.Á.L. Veszprém - Tatran Presov, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FTC-Telekom – Gyergyói HK

  kedd, 6 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencváros-Valur Reykjavík, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Portugália-Svájc

  kedd, 6 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Alpla HC Hard-Balatonfüred, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Pick Szeged – Lomze Industria Kielce, férfi kézilabda BL

  szerda, 7 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock

  csütörtök, 8 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP