Connect with us

Kilátó

Semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés nem igazolhatja ártatlan gyermekek halálát

Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait.

Published

on

Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete
Advanced Ads
Advanced Ads
59 / 100

Ez a háború egész Európát szétrobbanthatja – figyelmeztet Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete, aki szerint fegyverekkel kell segíteni hazáját és itt az ideje a világ „deputyinizálásának”.

Ljubov Nepop nyelvész és diplomata
2016 óta Ukrajna budapesti nagykövete. Első külszolgálati megbízatását is itt teljesítette 1997 és 2000 között. 2004-től három éven át Szófiában volt követségi tanácsos, majd ideiglenes ügyvivő. 2008-tól 2010-ig a NATO főosztály helyettes vezetője Kijevben. Ezt követően Brüsszelbe került, Ukrajna állandó EU-s képviseletére, ahol több mint fél évig ideiglenes misszióvezető is volt.

A nagykövet írásban válaszolt a Népszava kérdéseire.

– A magyar kormány vezetőinek eddig az volt az üzenete, hogy Magyarország maradjon ki ebből a konfliktusból, és megfontolt, higgadt döntésekre van szükség. Egyetért ezzel?

– Ma mindenkinek lehetősége van hozzájárulni Putyin megállításához, akár orosz és fehérorosz tisztségviselők is megtehetik, hogy elhatárolódnak tőle. Aki nem így cselekszik, felelős lesz Putyin gaztettéért. Hogy elegendő-e az, amit Magyarország és más partnereink tesznek? Nem. Akkor lehet majd ezt mondani, ha megállítottuk az orosz agressziót, Ukrajnába visszatért a béke, és a nemzetközileg elismert határok között újraépítettük országunkat. De ehhez most több fegyverre van szükségünk és arra, hogy szövetségeseink lezárják Ukrajna légterét, megakadályozva a békés lakosság további bombázását. Nem kérjük, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái jöjjenek és harcoljanak helyettünk, de támogathatnak azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítenek minket pénzügyileg is. A háború, amelyben a támadók atomerőműveinket is elfoglalják, közeledik a világhoz, és Ukrajna csak az első állomása. Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait. Az ukrán fegyveres erők kötelékében harcoló kárpátaljai magyarok szintén részesei ennek a küzdelemnek. Sokszor esik szó arról a segítségről, amit Magyarország ad a kárpátaljai magyaroknak. Ők ma, az orosz agresszió ellen harcolva Magyarországnak is segítenek.

– Orbán Viktor kormánya a háború kitöréséig előnyben részesítette az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok fejlesztését, miközben hátráltatta Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit. Most viszont támogatja Kijev uniós csatlakozását és a közös európai védelmi lépéseket. Hogyan értékeli ezt az éles fordulatot?

– Amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, olyan választóvonalat jelentett, amelyen számos ország megváltoztatta álláspontját. Magyarország csatlakozása ahhoz a nyolc uniós országhoz, amelyek támogatták, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státust, a magyar kormány következetes lépése, amiért hálásak vagyunk. Úgy vélem, mára az egész világ megértette, hogy az ukránok európaiak, vérrel harcoltuk ki a jogot, hogy az európai közösség teljes jogú tagjai lehessünk. Ami az Oroszországgal való együttműködést illeti, úgy véljük, itt az ideje a világ „deputyinizálásának”. Oroszországnak rá kell ébrednie, hogy a nemzetközi jog brutális megsértéséért, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie. A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű operaénekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit. A magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével. Európai üzletek és vásárlóik lemondanak az orosz árukról. Hálás vagyok azért, hogy Árukereső.hu portál, a Nanushka divatcég és az Átrium Bisztró példát mutatnak ebben, és erre szólítom fel a magyar bolthálózatokat is. Ne hívjanak meg orosz művészeket, ne nézzenek orosz filmeket! Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?

– Milyen lehetőséget lát a háború leállítására? Hazája elfogadna egy kényszerű semlegességet?

– Minél inkább meggyengül gazdaságilag és politikailag Oroszország, annál több esélyünk lesz megállítani az agressziót. Azt kérjük: szakítsanak meg minden gazdasági együttműködést az agresszor állammal, szigeteljék el politikailag, zárják ki nemzetközi szervezeteikből, sport, kulturális, tudományos és üzleti köreikből. Hogy készek vagyunk-e arra, hogy semlegesek legyünk, cserébe a további rombolás megállításáért? A Kreml kiválóan keveri a fogalmakat, de mondjuk ki nyíltan: egy cinikus hazudozó. 2014-ben semlegesek voltunk. Ez vajon megmentett bennünket? Ma a Kreml nem akarja a „semlegességünket”, „nácitlanítani” akar bennünket, amin azt érti, hogy meg akarja semmisíteni az ukrán nemzetet és államiságot. Putyin utál mindent, ami ukrán, mert az ukrán nép szabadságszerető, demokratikus, európai, ami ellentétes egész filozófiájával és értékrendjével.

Budai Gyula a Fidesz országgyűlési képviselője facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg az ukrán nagykövetet, hogy ő “nyilatkozatával nyíltan beszállt a magyar választási kampányba, méghozzá a baloldali ellenzék oldalán!”

“Mi békét szeretnénk és azt, hogy a háború befejeződjön Ukrajnában! Ezért dolgozunk, és ennek érdekében megteszünk mindent! Ezért dolgozik Íjgyártó István, Magyarország Kijevi nagykövete, és Kárpátalján az Ungvári és Beregszászi Főkonzulátus is!”

Teljes interjú a Népszavában

Orbán Viktor: betonszilárdságú biztonságunk van, tehát Magyarországot baj nem érheti

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP