Connect with us

Nem mondod...

Sikeresen meghatározták a Turul-nemzetségre jellemző genetikai profilt

A fog és sziklacsont porból a helyszínen vett mintákból a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai laboratóriumában a kutatók sikeresen nyerték ki a DNS információt

Published

on

Hirdetések

A Győri Egyházmegye júniusban engedélyezte a Magyarságkutató Intézet számára a Szent László koponyaereklye interdiszciplináris kutatását.

A fog és sziklacsont porból a helyszínen vett mintákból a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai laboratóriumában a kutatók sikeresen nyerték ki a DNS információt, amelyből az egykor élt egyén teljes örökítőanyaga meghatározásra kerül.

A tudománytörténet szempontjából mindenképpen megemlítendő a kutatás eredményességének előfeltétele: mérföldkő volt az, hogy a Mátyás templomban nyugvó III. Béla földi maradványaiból vett DNS-ből sikeresen meghatározták a Turul-nemzetségre jellemző genetikai profilt, amellyel összevetve a dinasztia minden tagja – mai elnevezéssel: Árpád-házi uralkodó – azonosítható.

További előzmény, hogy a Szent László-hermán és koponyaereklyén évekkel ezelőtt végzett kutatások eredményeit, a “Szent király, Lovagkirály. A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai” című kötetben foglalták össze a témával korábban foglalkozó kutatók.

Hirdetések

Az új kutatás többek között azért is merült fel, mert más tudományterületekhez képest akkor az archeogenetikai vizsgálatok sikertelenül záródtak.

A Magyarságkutató Intézet közölte: a végleges eredményekről – az erről szóló tudományos publikáció megjelenése után – később számol be részletesen, illetve, hogy a két kutatás között eltelt idő, és az új kutatócsoport által kidolgozott vizsgálati módszerek fejlődése, több mint reménykeltőek. 

Egyedi Szent László-ábrázolás Székelyszentléleken

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

 1. Gusztos István

  2021.11.17. at 14:24

  Bazmeg! Hát mondja valaki, hogy a magyarságkutatas fölöskeges…
  Sok sikert kívánok a tovabbi azonosítasokhoz…
  🙂
  Bevallom, én eddig azt sem tudtam, miféle népség az a Turul-dinasztia: nem Emese álmodta őket..?

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements