Connect with us

Jut eszembe

Süli János: atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi

Magyarország áramigényének harmadát a paksi atomerőműben állítják elő.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
63 / 100

Atomenergia nélkül nincs klímavédelem, nincs zöld jövő és nincs alacsony rezsi – hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón tartott előadásában szerdán.

A magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához – fejtette ki.

“A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen csak így lehet érvényesíteni az ellátásbiztonsági szempontokat”

– jelentette ki Süli János.

Magyarország áramigényének harmadát a paksi atomerőműben állítják elő

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tárca nélküli miniszter felidézte: azzal, hogy a visegrádi országok kiállnak az atomenergia alkalmazása mellett, fenntartható utat választottak. Ezt az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) tanulmánya is alátámasztja, amely az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Számításaik szerint az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb – jelezte.

Magyarország elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett – hangsúlyozta Süli János

Előadásában elmondta: az Európai Unió országaiban egyre nagyobb terhet ró a lakosságra a növekvő rezsiköltség, az uniós tagállamok közül ugyanakkor Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági áramár. Pontosan a harmada annak az összegnek, amennyit Berlinben egy fogyasztó fizet – tette hozzá.

Süli János kitért arra is, hogy a fővállalkozó Roszatom technológiája lehetővé teszi, hogy a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal összhangban valósuljon meg a Paks II. projekt.Ismertette: Paks II. már rendelkezik jogerős környezetvédelmi engedéllyel és telephelyengedéllyel, folyamatban van a létesítési engedély elbírálása.

Az elmúlt hetekben indult a reaktortartályok engedélyezése, miközben a felvonulási területen már zajlik a kiszolgáló épületek kivitelezése, a leendő blokkok helyszínén pedig megkezdődtek a résfal- és a talajmegerősítés tesztek munkálatai.

Az atomerőmű megépítése rendkívül komplex folyamat, de megéri, stratégiai, pénzügyi és klímavédelmi szempontból egyaránt – fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

LMP: miért titkolóznak Paks II. ügyében?

Keresztes László Lóránt (LMP) arról kérdezte az erőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert, “miért titkolózik a kormány Paks II. ügyében”.

Felvetette, egyetlen érintett sem nyilatkozott arról, miért nem kapta meg a szükséges hatósági engedélyeket a létesítmény, ahogy azt sem közölték, mi az a félszáz nyitott kérdés, ami ezt indokolta, illetve szerepelnek-e köztük egyebek mellett a földrengés- vagy hűtésbiztonsággal kapcsolatos témák.

Süli János tárca nélküli miniszter válaszában kiemelte: a hatóság hiánypótlást rendelt el, mert az összesen 410 ezer oldalas dokumentumra átlagosan 800 oldalanként tett egy észrevételt. 

Megemlítette: minden kérdésre tudnak megnyugtató választ adni, nincs titok, a képviselő által felvetett problémákat pedig már a létesítési engedély kiadása során, 2017-ben tisztázták. 

Az interpelláló nem fogadta el a választ.

(MTI)

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP