Connect with us

Lépten-nyomon

Szabó Tímea: Orbán Viktor bűnszervezete lop, lehallgat, megfigyel, hazudik

A Pegasus-ügyben a lehallgatásokra az a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár adott engedélyt, aki elleni hivatali vesztegetés miatt folyik most eljárás.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

A Völner-ügyről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Szabó Tímea (Párbeszéd) kijelentette: Orbán Viktor és a Fidesz egy bűnszervezetet működtett az ország házában. Orbán Viktor bűnszervezete lop, lehallgat, megfigyel, hazudik – hangoztatta, majd mindezt azzal magyarázta, hogy a kormány fél a választási vereségtől.

Kiemelte Kövér László kabinetfőnökének 240 millió forintos villavásárlását, a házelnök titkosszolgálatok előtt elmondott beszédét.

Elmondta, a Pegasus-ügyben a lehallgatásokra az a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár adott engedélyt, aki elleni hivatali vesztegetés miatt folyik most eljárás. Követelte Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását is. Felidézte más fideszes politikusok, Mengyi Roland, Simonka György, Boldog István, Farkas Flórián ügyét is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Kövér László kabinetfőnökének ügyéről azt mondta, az nem érinti a kormány hatáskörét. Hozzátette: a Pegasus-ügyben a belügyminiszter minden tájékoztatást megadott.

Közölte, Völner Pál maga is kérte mentelmi jogának felfüggesztését, és bíznak benne, hogy az eljárás alatt tisztázza magát.

Korrupcióban a Fidesz kiválóan teljesít

Jelentette ki napirend előtti felszólalásában Tóth Bertalan (MSZP), aki szerint a kormányoldalon újabb és újabb ügyekben hoznak szégyent a magyar emberekre, hazudnak cinikusan és lopnak szemrebbenés nélkül, kormányzásuk alatt pedig “Magyarország ma már az európai unió legkorruptabb országa lett”.

Eközben, tette hozzá, sorozatosan teszik annak ellenkezőjét, mint amit mondanak; keresztény értékekről beszélve “árokba rúgják a segítségre szorulókat”, nemzeti érdeket említve “magyarellenes, ultranacionalista pártokkal akarnak szövetséget kötni az unió szétverésére”, a korrupció elleni küzdelem közben pedig “rendszerszintűen lopják el az uniós pénzeket”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt hangsúlyozta: 2010 óta 7000 milliárd forinttal nőtt a nemzeti vagyon mértéke, 50 százalék fölé bővítették a stratégiai szektorokban a hazai tulajdon arányát, jól szolgálva ezzel a magyar gazdaság érdekeit, ennek eredménye pedig a 6 százalékos gazdasági növekedés és a korábbi ráta harmadára zuhanó munkanélküliség.

Azonnali kérdés: elfogadható-e, hogy Völner Pál nem mond le a mandátumáról?

Nunkovics Tibor (Jobbik) szerint számos kérdést vet fel az, hogy az igazságügyi miniszter a lehallgatások engedélyezését átadta az azóta súlyos korrupciós gyanúba keveredett és ezért lemondott államtitkárának, VölnerPálnak. Ugyancsak válaszra vár, hogy kiket hallgattak le  – tette hozzá.

Azt kérdezte: elfogadható-e, hogy Völner Pál nem mondott le a képviselői mandátumáról, és az, hogy ha valaki ilyen ügybe keveredik, 4 millió forintos végkielégítést kap.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára azt felelte: a törvények mindenkire vonatkoznak, a törvények előtt mindenki egyenlő, az ügyészség pedig független, ezt bizonyítja a jelen eljárás is.

A gyanúba keveredett államtitkár azonnal lemondott, ezzel vállalta a politikai felelősséget. A tárcánál a belső szervezeti rendet, így a helyettesítést is nyilvános miniszteri utasítás és szervezeti szabályok garantálják, mindenki ezek szerint járt el az ügyben. Jogon kívüli felhatalmazásra vagy helyettesítésre nem került sor – hangsúlyozta.

Hozzátette: az igazságügyi miniszter egyetértett államtitkára lemondásával.

MSZP: lemond-e az igazságügyi miniszter?

Mesterházy Attila (MSZP) azt kérdezte az igazságügyi tárca államtitkárától: lemond-e a főnöke és vállalja-e a politikai felelősséget azért, ami tárcájánál történt. 

Hozzátette: az ellenzék szerint a miniszternek két okból kellene távoznia: ha tudott a korrupciós ügyről, akkor bűnrészes volt, ha azonban nem tudott róla, akkor alkalmatlan a feladata ellátására. 

Répássy Róbert azt felelte: az államtitkár levonta a politikai következtetést és abban a pillanatban lemondott, hogy a legfőbb ügyész átiratban kérte a mentelmi jogának felfüggesztését. A mentelmi jog felfüggesztését aztán Völner Pál maga is kérte.

Hozzátette: a miniszter egyetértett a lemondással, az ügyészség független vizsgálatát pedig a tárca tudomásul veszi és együttműködik abban.

Párbeszéd: ki ellenőrizte Völner Pál munkáját?

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) Völner Pál volt igazságügyi államtitkár ügyével kapcsolatban azt firtatta, ki ellenőrizte a munkáját a bírósági végrehajtások kapcsán.

Hozzátette: a végrehajtók kinevezése miatt gyanúsítják korrupcióval a volt államtitkárt. Indult-e a minisztériumban vizsgálat a bírósági végrehajtással kapcsolatban Völner Pál tevékenysége miatt? Elmondta, felmerült a gyanú, hogy az elmúlt másfél-két évben kinevezett végrehajtók korrupció útján szerezték meg munkájukat. Vizsgálják-e őket? – tudakolta.

Répássy Róbert államtitkár szerint súlyos következményei vannak az ügynek. Kijelentette: a törvények szerint járnak el, úgy jártak el eddig is. Amikor ilyen súlyos gyanú felmerül, a tárca, vagy bármelyik másik minisztérium támogatja a vizsgálatot és együttműködik a vizsgáló szervekkel – részletezte.

Szerinte a képviselő által feltett kérdések csak a büntetőeljárás során tisztázhatók.

Kocsis-Cake Olivio azt mondta, nem hangzik túl jól, hogy semmilyen vizsgálat nem indul a tárcánál és nem vizsgálják az elmúlt két évben kinevezett végrehajtókat. Azt kérdezte még, hogy ki felügyeli a végrehajtási ügyeket és ki engedélyezi a lehallgatási ügyeket.

Répássy Róbert közölte, az október elsejétől létrejött Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felügyeli a végrehajtók tevékenységét.

Hozzátette: csak azokat a végrehajtókat kell számon kérni, akik ellen a gyanú beigazolódik és megállapítják büntetőjogi felelősségüket.

Rendben van-e a végrehajtás rendszere Magyarországon? 

Gyüre Csaba (Jobbik) a Völner-ügyet érintve azt kérdezte: rendben van-e a végrehajtás rendszere Magyarországon, nem kell-e a sorozatos problémák miatt változtatni a rendszeren. Úgy fogalmazott, a végrehajtói karnál a lakásmaffiával való sorozatos együttműködést, devizahitelesek ezreinek kilakoltatását és százmilliós jövedelmeket látni. 

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: az elmúlt évtizedben folyamatosan szigorodott a végrehajtókkal szembeni szakmai elvárás és a végrehajtás szervezetét is átalakította az Országgyűlés. Jelezte: a végrehajtók felügyelete október elsejétől a szabályozott tevékenységek felügyeleti hatóságához került. 

A mentelmi bizottság Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését javasolja

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyhangúlag Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését  javasolja – közölte Hargitai János (KDNP) a testület elnöke hétfőn az MTI-vel. A parlament várhatóan kedden délután szavaz a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Hargitai János elmondta: az ülésen Völner Pál személyesen nem vett részt, egy levelet küldött, amelyet ismertetett a bizottság tagjaival. 

Az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára a levélben jelezte, kéri, függesszék fel a mentelmi jogát, hogy a vádakat bíróság előtt is tisztázni tudja. A politikus, országgyűlési képviselő jelezte azt is, mindenben áll a nyomozók rendelkezésére.

A Legfőbb Ügyészség kedden jelentette be, hogy Polt Péter legfőbb ügyész Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését kérte a házelnöktől bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

Völner Pál jogi képviselője aznap közölte: ügyfele kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről. Az ügyvédi iroda közleményében az állt: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, “államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el”.

Forrás: MTI/Párbeszéd

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Marokkó – Spanyolország

  kedd, 6 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Fejér-B.Á.L. Veszprém - Tatran Presov, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FTC-Telekom – Gyergyói HK

  kedd, 6 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencváros-Valur Reykjavík, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Portugália-Svájc

  kedd, 6 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Alpla HC Hard-Balatonfüred, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • A. Carraro Imoco Conegliano (olasz)-Vasas Óbuda, női röplabda BL

  szerda, 7 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Pick Szeged – Lomze Industria Kielce, férfi kézilabda BL

  szerda, 7 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock

  csütörtök, 8 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Horvátország – Brazília

  péntek, 9 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Corona Brașov – SC Csíkszereda

  péntek, 9 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:00 DU. - 19:30 DU.

 • DVTK Jegesmedvék – DEAC

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Budapest JAHC – UTE

  péntek, 9 december  18:40 DU. - 20:40 DU.

 • A-Híd-VasasPlaket - FTC-Telekom, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 21:30 DU.

 • Hollandia – Argentína

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

TOP