Connect with us

Kilátó

Szijjártó: nem kellenek további NATO-csapatok, mert meg tudjuk védeni magunkat

Magyarország nem akarja bomlasztani az európai egységet.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Magyarország egyelőre gondolni sem akar az Oroszország elleni további uniós szankciókra, mert azt szeretné, hogy a felek kerüljék el a legrosszabb lehetőséget és találjanak diplomáciai megoldást – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Euronewsnak adott exkluzív interjújában Lyonban.

A miniszter azt mondta, eddig azért nem vétózták meg ezeket a szankciókat Brüsszelben, mert nem akarták megbontani az unió egységét.

Interjút adott az Euronews központi stúdiójában, a franciaországi Lyonban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki az uniós külügyminiszterek és egészségügyi miniszterek ülésére érkezett a városba, ahol részt vesz az ottani magyar konzulátus megnyitóján is.

Fontos a párbeszéd Moszkvával

Az interjú elején riporterünk arról érdeklődött, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti moszkvai útján miért ismételte meg lényegében Vlagyimir Putyin álláspontját arról, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megtámadni Ukrajnát. Válaszában a miniszter a magyar diplomáciai modellt méltatta, amely szerint az EU és NATO-tagállamainak is van lehetőségük arra, hogy jó kapcsolatot építsenek ki Oroszországgal.

“Ami azt a kérdést illeti, hogy Oroszország szeretne-e háborút indítani Ukrajnában, bízunk abban, hogy a válasz még hosszú ideig nem lesz.”

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor kapott-e biztosítékokat erről Putyintól, a külügyminiszter így felelt.

“Ez Putyin elnök nyilatkozata volt a tárgyalás alatt. Ez kétségtelen. Ezért említette ezt a miniszterelnök. Én hiszek abban, hogy minél többet beszélünk egymással és minél többet fektetünk a diplomáciába, annál annál nagyobb esélye van a világnak és Európának arra, hogy békés úton rendezhetik ezt a válságot.”

Minél több találkozó, minél több látogatás, minél több párbeszéd van, annál jobb – tette hozzá a miniszter.

A kormány gondolni sem akar a szankciókra

A minisztert riporterünk megkérdezte arról, hogy Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatna-e újabb szankciókat Oroszország ellen, ha az mégis megtámadná Ukrajnát.

“Nézze, erre nem is akarunk gondolni”

Szijjártó Péter szerint Ukrajnától több ezer kilométerre lévő országokban könnyen beszélnek a legrosszabb eshetőségről. Majd a Bloomberg hírügynökség hétvégi bakijára utalva azt mondta,

“Úgy tűnik, az nem felelőtlenség, kitenni a weboldalra egy hírt, hogy a hadjárat megkezdődött. De a mi régiónkban ez a mi életünkről szól. Ezért többet kell fektetni a diplomáciába. Számunkra, kisebb közép-európai országok számára nagyon veszélyes lenne az, ha erőszakos események történnének.”

Magyarország nem akarja bomlasztani az európai egységet

Az Euronews riportere ekkor emlékeztette arra a minisztert, hogy Magyarország eddig megszavazta az Oroszország elleni uniós szankciókat.

“Igen, mert nem akartuk bomlasztani az európai egységet. Soha nem vétóztunk, mindig igazodtunk ezeknél a döntéseknél. Vagyis soha nem vétóztunk meg ilyen döntést. “

A miniszter szerint azonban egyértelmű, hogy a szankciók nem működnek, ezt bizonyítja az is, hogy Németország és Oroszország, illetve Franciaország és Oroszország kereskedelme is nőtt a korábbi szankciók bevezetése óta. Ezért őszinte elemzést sürget a miniszter az érvényben lévő szankciókról.

Szijjártó Péter a NATO Kelet-Európában zajló csapatösszevonásairól azt mondta, Magyarországra nem jöhetnek újabb NATO-erők.

“Nem, ebbe nem egyeztünk bele és nem is fogunk beleegyezni. Hiszen már vannak NATO-csapatok az ország területén, a Magyar Honvédség és a magyar fegyveres erők.”

Ezek Szijjártó Péter szerint megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy garantálják az ország biztonságát, ezért nincs szükség további csapatokra az ország területén.

Az Euronews riportere ehhez hozzátette, azt szeretné megérteni ebben a válságban, hogy Magyarország NATO és EU-tagként közelebb van-e a saját szövetségeseihez, mint Oroszországhoz.

“Ugyan már! Természetesen igen. A NATO és az EU tagjai vagyunk. De szeretném még egyszer aláhúzni azt, hogy a hadseregünk megfelelő állapotban van ország biztonságának garantálásához.”

Forrás: EURONEWS

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sampdoria – Fiorentina

  hétfő, 16 május  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Juventus – Lazio

  hétfő, 16 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Newcastle United – Arsenal

  hétfő, 16 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Southampton – Liverpool

  kedd, 17 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Genesy OSC-Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo, férfi vízilabda ob I, döntő, 2. mérkőzés

  szerda, 18 május  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Aalborg Handbold – Telekom Veszprém, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Lomza Vive Kielce – Montpellier HB, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  szerda, 18 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Eintracht Frankfurt – Rangers, Európa Liga, döntő

  szerda, 18 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Barca – SG Flensburg-Handewitt, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Everton – Crystal Palace

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • THW Kiel – PSG Handball, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő

  csütörtök, 19 május  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Aston Villa – Burnley

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

 • Chelsea – Leicester City

  csütörtök, 19 május  21:00 DU. - 23:00 DU.

TOP