Connect with us

Sport

Szijjártó Péter intézett állást Deutsch Tamás 23 éves unokaöccsének

Published

on

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Deutsch Tamás, az MTK elnöke, európai parlamenti képviselő a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének első fordulójában játszott MTK Budapest - FK Vojvodina mérkőzésen Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2015. július 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Advanced Ads
Advanced Ads
64 / 100

Szijjártó Péter kérésére kapott állást a külügyminisztériumban Deutsch Domonkos, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőjének unokaöccse – derült ki a Szabad Európa birtokába került dokumentumból.

A Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumban 2018-ban hozták létre a Sportdiplomáciai Főosztályt Menczer Tamás államtitkársága alatt.

“A sportdiplomáciai főosztályt én álmodtam meg a 2018-as választás után. Korábban is foglalkozott persze a külügyminisztérium sportdiplomáciával, de nem főosztály szintjén. Így viszont a kultúrdiplomácia kis testvére lett, s örömmel mondhatom, szépen növekszik. Olyan közös történeteket keresünk más országokkal, amelyek még inkább összehoznak bennünket; több száz közös projektet valósítottunk meg az évek során. De ha az a kérdés, mi a legfontosabb megvalósításra váró tervünk, akkor a Magyarok Világjátékát említem. Erről már sok szó esett az elmúlt években, a rendezésről kormányhatározat született, ám a koronavírus közbeszólt. Abban bízom, hogy a választásokon a kormánypártok újra bizalmat kapnak, és akkor megrendezhetjük ezt a hatnapos összmagyar ünnepet. Mindenkit várunk majd a világból, aki magyarnak érzi magát, azokat a sokadik generációsokat is, akik már nem beszélik a nyelvünket, de a részvétellel erősítenék a magyarságtudatukat.”

Menczer Tamás és a sport, Nemzeti Sport.

Az új szervezeti egységre azért volt szükség, hogy „kihasználjuk a sportban rejlő diplomáciai előnyöket”, hogy „a diplomácia segítségét kérjük a sportban”, valamint hogy „bemutassuk a világnak, hogy Magyarország egy sportnemzet” – mondta Iglói-Nagy István főosztályvezető. Szerinte „teljesen kézenfekvő volt Magyarország sportról vallott nézetei alapján, hogy legyen egy ilyen főosztály a külügyminisztériumban”.

A kézenfekvő kifejezés használata már csak azért is indokolt lehetett, mert Szijjártó eddigre már számos korábbi futsalos csapattársát és volt élsportolót vett fel a minisztériumba.

Dunakesziről már 2014-ig is legalább hat korábbi focista került a külügyhöz, de olyan korábbi élsportolóknak is munkát adott Szijjártó, mint Vincze Ottó (a barcelonai magyar örökség feldolgozásáért felelős személy), Taróczy Balázs (barcelonai főkonzul), Gór-Nagy Miklós (a New York-i főkonzulátus külgazdasági attaséja).

Menczer Tamás a Testnevelési Egyetem (TF) harmadik Sport és innováció elnevezésű nemzetközi konferenciájának 2019-es megnyitóján azt mondta: megfelelő alapok nélkül nem lehet fejlesztésekről beszélni.

„Balliberális barátaink sem a sportot, sem semmilyen olyan területet nem támogattak eléggé 2010 előtt, amely a közösséget erősíti és a nemzeti büszkeségre okot adhat” – mondta Menczer Tamás.

Kökény Roland (a külügyminisztérium sportdiplomáciai tevékenységében való közreműködés, valamint a sportdiplomáciai márkaépítő tevékenység támogatása), valamint Gyurta Dániel (sportdiplomáciai tevékenység folytatása). Ez utóbbi kettő szerződéses alapon dolgozik a minisztériumnak, tavaly Kökény 9,6 millió forintot, Gyurta pedig 11 hónapra bruttó 12 142 944 forintot kapott a munkájáért.

Pap István, sportdiplomáciai tanácsadás a KKM Sportdiplomáciai Főosztály számára bruttó 9 000 000 Ft 11 hónapra.

„Egykori sportolóként pontosan tudják, milyen a hazáért küzdeni, ezt tették egész pályafutásuk alatt. Keresem a lehetőséget, hogy további, pályafutásukat befejező, külföldi tapasztalattal rendelkező sportolókat vonjak be a diplomáciai munkába”indokolta maga a miniszter a Nemzeti Sportnak, miért foglalkoztat a külügy ennyi sportolót.

„Tájékoztatom, hogy – figyelemmel miniszter úr döntésére, miszerint Deutsch Domonkos a Sportdiplomáciai Főosztály állományába kerüljön felvételre – rendkívüli, egyedi döntésem alapján a Sportdiplomáciai Főosztály részére 2021. szeptember 30. napjától vezető kormánytanácsos besorolási kategóriájú alaplétszámba tartozó álláshely kerül biztosításra bruttó 400.000 Ft bérfedezettel. Ennek eredményeként a Sportdiplomáciai Főosztály engedélyezett álláshelyeinek száma hatról hétre módosul.”

Ezt tartalmazza az a feljegyzés, amely lapunk birtokába került. Ebből nemcsak az derül ki, hogy Deutsch Domonkos kedvéért növelték a főosztály álláshelyeinek számát, de az is, hogy nem a kezdő pozíciót jelentő kormánytanácsosként (vagy esetleg gyakornokként) kezdhette meg munkáját a minisztériumban, hanem egyből vezető kormánytanácsosként.

Egy másik a Szabad Európa birtokába került dokumentum szerint pár hónap elteltével már elő is léptették sportdiplomáciai referenssé. Deutsch Domonkost nem volt hajlandó válaszolni a Szabad Európa kérdéseire. Azt sem árulta el, lediplomázott-e már.

Deutsch Domonkos 1998-ban született, járt az ELTE PPK-ra és a Testnevelési Egyetemre is. Amúgy az MTK magasugrója, kiemelkedő eredményének (egy 2015-ös ifjúsági aranyérmen kívül) nincs nyoma, ahogy annak sem, hogy részt vett volna rangos külföldi versenyen.

Deutsch Domonkos apja, Deutsch Péter maga is magasugró volt, jelenleg az MTK ügyvezető elnöke. Deutsch Domonkos nagybátyja pedig Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Fidesz egyik alapítója és európa parlamenti képviselője.

Forrás: Szabad Európa

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP