Connect with us

Kilátó

Szlovéniában a tiltakozás jelképe a magyar piros-fehér-zöld volt

A Diófa Alapkezelőhöz kerülhet a Száva-csoport.

Published

on

Fotó: Damjan Žibert / 24ur.com
Advanced Ads
Advanced Ads
64 / 100

A magyar piros-fehér-zölddel tiltakoztak a minap Ljubljana mellett más szlovén városokban is az ellen, hogy egy nagymúltú szlovén idegenforgalmi lánc magyar kezekbe kerülhet.

A helyi lapok arról írnak, hogy a Janša-kormány egyenesen Orbán bizalmasainak a kezére játssza a Száva-csoportot, amelynek termálfürdői és luxuskempingjei mellett előkelő szállodái vannak az Adrián. Ezekben évente összesen hatszázezer vendéget szállásolnak el. Az amerikai társtulajdonos kiszállt volna az üzletből, a szlovén állam azonban nemcsak, hogy elővásárlási jogával nem kíván élni, hanem még saját üzletrészétől is megválna.

A névleges magyar vevő, és az üzletet finanszírozó magyar alapkezelő egyaránt az Orbán családhoz, egészen pontosan a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – írták a szlovén lapok.

Szlovénia „kiárusítása” ellen tüntettek magyar színekkel – nem először – 2022 februárjának első péntekén immár nemcsak Ljubljanában, hanem sajtóhírek szerint Izolában, Celjeben, Slovenj Gradecben és más szlovén városokban.

A tiltakozás jelképe a magyar piros-fehér-zöld volt. Ezekkel a színekkel festették át Szlovénia térképét, rajta 12, szintén piros-fehér-zöld pöttyel. Ezek a Száva-csoport tulajdonában levő, a jelek szerint magyar, Orbán Viktor köreinek tulajdonába kerülő szállodákat jelölték.

A demonstrálók a hatalom és birtokátvétel szimbólumaként a magyar trikolórral világították ki a szlovén törvényhozás épületét is. A tudósítók megjegyezték: tévesen, a vízszintes helyett függőlegesen – bizonyára azért, mert a fényforrásokat műszaki okokból horizontálisan nem tudták elhelyezni.

A február 4-i demonstráció csak egyik erőpróbája volt az április 24-i szlovén parlamenti választások előtti egyre tömegesebb megmozdulásoknak.

A magyar motívum visszatérő eleme a Janez Janša miniszterelnök elleni össztűznek

Kormányát azzal vádolják, hogy „az elmúlt hetekben választás előtti kiárusításba fogott (…), gyanús és korrupt üzleteket kötött”.

A Szávához tartozó szállodák eladásával kapcsolatban leszögezték: a cégcsoport 43 százalékos részesedésének vásárlója a Diófa magyar ingatlanalap, amelynek tulajdonosa az egyik leggazdagabb magyar.

Jellinek Daniel szorosan kötődik Janez Janša politikai szövetségesének, az Orbán Viktor vezette kormányzó Fidesznek az üzleti hálózatához”áll a tüntetés előtti közleményben.

Mondjunk nemet Szlovénia elkótyavetyélésére! – írták a magyar színekre alapozott szórólapon, amelyen a magyar és a szlovén miniszterelnök a Brezsnyev és Honecker meghitt pillanatára emlékeztető intim közelségben áll egymás mellett.

A február 4-i tüntetés szórólapja. Forrás: vecer.com

Ezen felidézték, hogy a Száva szállodái mellett a Mol már megvásárolta az OMV szlovéniai kúthálózatát, az OTP bankokat vett, magyarok terjeszkednek a szlovén médiapiacon, és egyre türelmetlenebbül, még a Janša-kormány esetleges bukása előtt próbálnak hozzájutni a koperi kikötőhöz.

A Száva-csoport tulajdonában három muravidéki termálfürdő, változatos bledi pihenőhelyek és három tengerparti nyaralóhely van az előkelő Portorožban, Izolában és Strunjanban. A lánchoz összesen tizennyolc szálloda, öt apartman komplexum, négy kemping és két, ún. glamping (azaz glamour camping, luxuskemping) tartozik. A szállodai szobák száma meghaladja a 3000-et, a kempinghelyeké az 1200-at. A Száva öt aquparkjában, nyolcvanegy úszómedencéjében, huszonöt csúszdáján, egy golfpályáján, tíz wellness- és három egészségügyi központjában kezeltethetik magukat, lazíthatnak és pihenhetnek a vendégek. Számuk évente meghaladja a 600 ezret, és ebben nem kis szerepet játszik, hogy hatvan konferenciateremben évente 1300 üzleti és szakmai találkozót szerveznek.

A Diófa Alapkezelőhöz kerülhet a Száva-csoport

A szlovén Necenzurirano portál szerint már január végén szinte biztosra vehető volt, hogy a Száva-csoport amerikai részesedését nem a szlovén állam, hanem a magyarok fogják megvásárolni.

A vevő, pontosabban a finanszírozó a Jellinek Dániel tulajdonában álló Diófa Alapkezelő. Jellinek egyébként a Forbes szerint a tizedik leggazdagabb magyar: vagyonát 107,5 milliárd forintra becsülik. Vezetésével az Indotek – amelynek ügyvezető igazgatója és többségi tulajdonosa – szép csendben az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmát vásárolta össze bevásárlóközpontokból, irodaházakból és raktárakból. Már összesen 21 pláza tartozik a csoporthoz, és az övé az egykori Csepel Művek iparterület egy része is.

Önmagában semmi kivetni való sincs abban, hogy egy uniós országban ténykedő vállalkozó egy másik uniós országban szerez gazdasági részesedést, elvégre az alapelvek egyike a tőke szabad mozgása. A kérdés ez esetben inkább az, hogyan és milyen körülmények között jut tulajdonhoz.

A Száva-csoport Bledben is várja vendégeit. Forrás: Faceboook/@SAVA Hotels & Resorts

A „Száva-saga” még 2015-ben kezdődött, amikor a cég kényszerfelszámolás felé sodródott. Az adósságtörlesztésről folytatott tárgyalások során két tulajdonosi tábor alakult ki. Az egyik az állam, a másik a York volt. Az amerikai vagyonkezelő sikertelenül próbálta megszerezni a Száva többségi tulajdonrészét. Végül az ingatlanban ragadt, a szlovén nemzeti vagyonkezelő ugyanis nem akarta eladni a részesedését, ugyanakkor nem akarta megvásárolni a York tulajdonrészét sem.

Az idő azonban vészesen múlott. A cégcsoportnak több mint 50 millió eurós tartozása van a legnagyobb tulajdonosaival szemben. A hitelek rövid lejáratúak, és magas kamatozásúak. A Száva-csoport 2021 végén indította el a szállodákat birtokló Sava Turizem cég eladását. Lapértesülések szerint 14 nem kötelező érvényű ajánlat érkezett, köztük olyanok is, amelyek több mint 200 millió eurót kínáltak a láncért. Miután a Száva-csoport jelenlegi adósságállománya nagyjából százmillió euró, az értékesítés után legalább ekkora összegen osztoznának jelenlegi tulajdonosai.

A Necenzurirano úgy tudja: az állam 35 millió eurós vételárban állapodott meg a Yorkkal a kisebbségi tulajdonrész fejében. Elfogadta, hogy ennél lejjebb nem alkuszik, és a Yorknak azt a kikötését is, hogy a szerződés ne tartalmazzon felfüggesztő kitételt.

Forrás: Euronews

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP