Connect with us

Jut eszembe

“Mindig készen állok rá, hogy ne történjen semmi…” Tandori Dezső és felesége Ágnes hagyatéka

Published

on

Hirdetések

Jó ismerőse lehettem Tandori Dezsőnek, a szelíd szavú, de minden játékra kész költőfejedelemnek. Soha nem beszéltünk meg találkozót, soha sehova nem ültünk be, de ha összefutottunk, mindig nagyokat beszélgettünk. A téma legtöbbször közös nagy kedvencünk, Szép Ernő költészete volt, de olykor “kedves barátairól”, kertje lakóiról a madarakról is beszélt.

A halhatatlan halála

Amikor meghalt, nem akartam elhinni, hiszen nekem valahogy maga volt a parttalan idő. Még akkor sem lepődtem volna meg, ha egyszer csak kiderül, személyesen beszélt anno Homérosszal. 

A hagyaték

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, miután az örökösök több mint 6400 kötetet adományoztak a Kossuth-díjas magyar költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes könyvtárából a váci felsőoktatási intézménynek – közölte az Apor Vilmos Katolikus Főiskola csütörtökön az MTI-vel.

Tandori Dezső 2019-es halála és felesége, Tandori Ágnes egy évvel később bekövetkezett halála után az örökösök úgy döntöttek, hogy a házaspár könyvtárának jelentős részét, 6413 kötetet az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának adományozzák.

Hirdetések

Kérésük az volt, hogy az átadott könyvek maradjanak egyben és a gyűjtemény legyen kutatható. Az intézmény a köteteket egy külön erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el. A helyszín azért is szimbolikus, mert Tandori Ágnes gyermekkorának jelentős részét Vácon töltötte testvéreivel.

“Tandori Dezső könyvtárának megőrzésénél fontos szempont volt, hogy egyben maradhasson a könyvtár, hiszen így tudunk igazán teljes képet alkotni arról, milyen könyvek ölelték körül Dezsőt, milyen könyveket olvasott”

– idézi a közlemény Tandori Dezső örököseit.

Kortársak a kortársnak

A könyvek a házaspár legendás Lánchíd utcai lakásából dobozokban érkeztek a főiskolára. Jelenleg a katalogizálás zajlik, ami várhatóan jövő decemberre zárul le. A gyűjtemény előzetes időpont-egyeztetéssel addig is látogatható.
A katalogizálás során sok olyan kötet is előkerült, amelyet az írónak dedikáltak a magyar irodalom jelentős alakjai, így például Esterházy Péter, Háy János, vagy Ágh István. Az egyik kötetben, amely a díszmadarakról szól, Tandori személyes jegyzetei láthatók .

“A lemondást nem holtunkban (halálunkon) kell gyakorolni. Ott már nincs benne semmi élvezet.” (Tandori Dezső)

Respublika friss!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements