Connect with us

Kék fény

Tavaly 21 ember halt meg szén-monoxid-mérgezés miatt

Szén-monoxid-mérgezés történt csütörtökön egy fábiánsebestyéni családi házban.

Published

on

Tavaly 86 ember szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg
Advanced Ads
Advanced Ads

Ezúttal egy hattagú családot mentett meg a lakásukban lévő szén-monoxid-érzékelő Budapesten.

A készülék jelzése miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapest nyolcadik kerületébe, egy Magdolna utcai lakáshoz csütörtökön, késő este. Az egység méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gázt az ingatlan légterében.

A helyszíni vizsgálat alapján a fürdőszobai fali vízmelegítő hibája miatt áramlott vissza a lakás légterébe a mérgező gáz. A gázművek szakemberei a hibás készüléket kizárták a szolgáltatásból. Az időben történő jelzés miatt nem sérült meg senki.

Szén-monoxid-mérgezés történt csütörtökön egy fábiánsebestyéni családi házban

Egy idős férfit találtak a tűzoltók, tünetei mérgezésre utaltak. A tűzoltók mérőműszerei magas koncentrációban mutatták ki a ház helyiségeiben a veszélyes gázt. A gázszolgáltató szakemberei megvizsgálták a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a mentők a sérültet kórházba szállították.

Tegnap délben egy szén-monoxid-érzékelő jelzett Mezőberényben, egy Tó utcai családi ház nyári konyhájában

Az épületben tartózkodó tulajdonos a riasztást követően kinyitotta az ablakokat, majd elhagyta a helyiséget. A helyi hivatásos tűzoltók, valamint a gázszolgáltató szakembereinek mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A meghibásodott gáztűzhelyt a gázszolgáltató szakembere a műszaki karbantartásig kizárta a rendszerből. Az eset során senki sem sérült meg. 

Tavaly 21 ember szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg

Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat.

Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Negyvenhárom ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és 21-en életüket vesztették. A legtöbben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében.

A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest hatodik kerületében. Az áldozatok közül kettő gyerek volt. 

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik.

A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

1 Comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

 • Tobol Kosztanaj – Ferencváros, BL-selejtező

  szerda, 6 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

TOP