Connect with us

Kilátó

Teljes téboly! V4-ek-Türk Tanács csúcsot gründol Orbán Viktor

Published

on

Türk Tanács
Kép: MTI
Hirdetések

Mi jöhet még, hogy és miért próbálhat alámenni a Türk Tanácsnak a magyar miniszterelnök. Eddig egy majdnem ártalmatlan -ha eltekintünk a bele ölt több milliárdtól (persze nem tekintünk)- miniszterelnöki hobbinak tűnt az ázsiai volt Szovjet köztársaságokhoz, és a “nagy oszmán” birodalomhoz történő simulás, ami mostanra súlyos korképpé alakult. 

Tessék?

Magyarország indítványozza, hogy a Türk Tanács és a visegrádi országcsoport (V4) tartson legmagasabb szintű vezetői tanácskozást Budapesten 2022 első felében – jelentette be pénteken az MTI szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának isztambuli csúcstalálkozóján.

Orbán megint 19-re húz lapot, de minek?

Úgy látszik Orbán Viktor lassan maga is elhitte a “saját kipcsak” csacsiságát, és egyre komolyabban gondolja, hogy nekünk ott a helyünk ahol azok a népek vannak. Mostanra azonban már szemmel láthatóan nem éri be ennyivel, hanem be akarja ebbe az őrületbe rángatni az egyébként is sok sebből vérző visegrádi együttműködés(?) országait is,és ehhez nyilván latba veti majd minden meggyőző képesége mellett azt a tényt is, hogy 2022 júliusáig Magyarország vezeti a V4-ek csoportját.

Orbán Viktor felszólalásának fontos mondata, ami felér egy Európai Unióval szembeni hűségnyilatkozatnak is:

Hirdetések

  A magyar miniszterelnök ennek kapcsán biztosította a Türk Tanácsot, hogy nem fog hozzájárulni egyetlen olyan uniós döntéshez sem, amely figyelmen kívül hagyja a türk országok biztonsági érdekeit

De mi köze ehhez a többi visegrádi országnak?

Így indokolt Orbán a mai tanácskozáson: a magyar és a türk népeket hosszú évszázadokra visszanyúlóan történelmi és kulturális örökség köti össze.

Hogy csak néhányat említsünk: Mohács, Eger, Szigetvár, a Buda elfoglalása, stb.

Türk Tanács

A Türk Tanács egy 2009-ben létrehozott kormányközi szervezet. Jelenleg öt török nyelvű tagállamot, Törökországot, Azerbajdzsánt, Kazahsztán, Üzbegisztánt és Kirgizisztánt tömöríti. Magyarország 2018. óta megfigyelő státusszal rendelkezik. Türkmenisztán a mostani – immár nyolcadik – csúcstalálkozón szintén megfigyelői státuszt kapott.

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements