Connect with us

Járvány

Telt ház a királyhelmeci Covid-osztályon

Szeptember óta csak azok haltak bele a fertőzésbe, akik ebbe a csoportba tartoznak.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

A Bodrogköz és Ung-vidék mintegy 60 ezer ember ellátásáról gondoskodó királyhelmeci kórház igazgatója Hencel Klára szomorúan vélekedik a jelenlegi helyzetről. Szerinte az emberek hozzáállása nemcsak az ő kórházukat, de az egész szlovák egészségügyet térdre fogja kényszeríteni.

Németi Róbert az Új Szó munkatársa múlt szerdán látogatott el a tőketerebesi Svet zdravia hálózathoz tartozó tőketerebesi kórház Covid-osztályára, betekintést nyert a frontvonal „sűrűjébe”, abba a harcba, melyet az orvosok, egészségügyi dolgozók vívnak meg nap mint nap a világjárvánnyal szemben.

Tőketerebesen is sok a beteg, rémisztően magas az elhalálozás aránya, a betegségbe túlnyomórészt azok halnak bele, akik különböző okokból kifolyólag nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást.

“Amikor besétáltam a tőketerebesi kórház Covid-részlegére, hátborzongató látvány fogadott: épp egy idős férfi testét tolták ki az osztályról, szervezete mindössze percekkel érkezésem előtt adta fel a harcot a fertőzéssel szemben. Elszomorító látvány volt, de talán még elszomorítóbb volt azt hallani az orvosoktól, hogy az osztályon kezelt és a hozzájuk érkező fertőzöttek közel kilencven százaléka nem kéri az oltást.”

Gerenyi Andrea, a királyhelmeci kórház Covid-osztály főnővére. Fotó: Németi Róbert/Új Szó

Az újságírót a a királyhelmeci kórház Covid-osztályán Gerenyi Andrea főnővér vezette körbe.

“Az osztály 20 ágyának mindegyike foglalt volt. Sok volt az idős beteg, de fiatal, testalkatukat tekintve életerős fiatalból is jó néhányat ápoltak odabenn. Volt olyan, aki viszonylag jó állapotban feküdt az ágyon, de olyat is láttam, aki élet-halál között lebegett. Az egyik oxigénellátásra kapcsolt néni szólt is valamit, de olyan gyenge volt a hangja, hogy nem értettem, mit szeretne mondani. Három olyan beteg mellett is megálltam, akiket a lélegeztetőgép tartott életben.”

Hencel Klára, a királyhelmeci kórház igazgatója

„A Covid-osztályunkon összesen húsz ágy van, és csakúgy, mint más kórházakban, a járvány fékezése érdekében mi is intenzíven dolgozunk az emberek oltásán, a PCR- és az antigéntesztelésen. Ahhoz, hogy az oltópont és a Covid-részleg, nem utolsósorban pedig az úgynevezett fehér, vagyis a nem covidos páciensek ellátásáról gondoskodó sürgősségi osztály is működhessen, minden egyes nap meg kell szabnunk, ki hol fog dolgozni. Ez kegyetlen fárasztó munka, pláne, hogy a jelenlegi állapotunkat tekintve a különféle megbetegedések miatt körülbelül húsz alkalmazottal kevesebbel működünk. Megesett, hogy a Covid-osztályon dolgozó orvos kimerültség miatt összeesett, és volt olyan is, hogy az egyik doktornő elkapta a fertőzést az iskolás gyermekétől. Egy ideje a katonák is besegítenek a reggeli irányításban, de karszalagokat is adunk az alkalmazottaknak, hogy megjegyezzük, ki merre található”.

Fotó: Németi Róbert/Új Szó

A királyhelmeci kórházban kezelt, koronavírussal fertőzött páciensek oltottsági aránya hasonló a többi kórházéhoz. Az igazgató statisztikája szerint a beérkező betegek 90 százaléka még nem kapta meg a koronavírus elleni oltást, és szeptember óta csak azok haltak bele a fertőzésbe, akik ebbe a csoportba tartoznak.

Az alkalmazottak óriási terhelés alatt vannak

“A tesztelőpontok működését külsős egészségügyi alkalmazottak bevonásával erősítettük meg, de többen dolgoznak a laborban is. Hangsúlyozni szeretném, hogy míg az idei év elejétől novemberig nagyjából 7 ezer PCR-tesztet értékeltünk ki, addig novemberben 5 ezret. Ez óriási különbség, ami szintén azt bizonyítja, hogy az alkalmazottak óriási terhelés alatt vannak. Bár a beosztást már legalább egy hétre előre elkészítjük, minden a kötelező reggeli tesztelések eredményétől függ. Ha valamelyik alkalmazottnál fertőzést mutat a teszt, azonnal át kell alakítani a napi beosztást” – mondta az igazgató.

Fotó: Németi Róbert/Új Szó

„Senkit sem akarok meggyőzni a védőoltás fontosságáról, de egy biztos: igaz, hogy a beoltott személy is megfertőződhet, de nem hal bele a betegségbe! Jöttek már hozzánk oltott betegek is, de ők pár nap alatt leküzdötték a fertőzést. Mindenki a saját döntése szerint cselekszik, de ha nem változik a helyzet, az egészségügy térdre fog kényszerülni. El fog jönni az a pillanat, amikor nem leszünk képesek ellátni a kórház 32 orvosával a Covid- és az akut osztályokat, a tesztelőpontokat, az oltópontokat és a gyerekosztályt. A számok pedig ijesztőek. Szeptember óta legalább 112, koronavírussal fertőzött páciensünk volt, 27 százalékuk belehalt a betegségbe. Az elhalálozott páciensek 64 százaléka nem került le a lélegeztetőgépről, fennmaradó részük el sem jutott addig, hogy gépre kapcsoljuk őket” – mondta Hencel azzal, hogy a betegek elhelyezésében nagyon sokat segít az egészségügyi minisztérium által nemrég elindított online rendszer, melynek köszönhetően látják a kórházak telítettségét.

Forrás: Új Szó

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP