Connect with us

Nem mondod...

Titkok és városilegendák Mária Terézia haláláról és szerelmiéletéről

Szívbaj? Megfázás miatti himlőbetegség? A legdurvább legenda szerint sem az egyik, sem a másik, hanem egy lóval folytatott nemi aktus okozta Mária Terézia uralkodó osztrák főhercegnő, Magyaror­szág és Csehország királynője (1740–1780), német-római császárné halálát.

Published

on

Mária Terézia
Mária Terézia negyven évig uralkodott, és közben 16 gyermeknek adott életet.
Advanced Ads
Advanced Ads
Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Szívbaj? Megfázás miatti himlőbetegség? A legdurvább legenda szerint sem az egyik, sem a másik, hanem egy lóval folytatott nemi aktus okozta Mária Terézia uralkodó osztrák főhercegnő, Magyaror­szág és Csehország királynője (1740–1780), német-római császárné halálát.

Mária Terézia szerette a szexet

Két és fél évszázaddal később is élnek még a felvilágosult uralkodó perverz nemi életével kapcsolatos mendemondák, hogy rendszeresen hált kutyákkal és lovakkal, azaz zoofil volt. (A zoofilia kifejezés görög eredetű jelentése: az állatok szeretete, és szexuális vonzódást illetve kapcsolatot jelöl ember és állat között.) Ha ez nem is igaz, abban minden történeti kutatás egyetért, hogy Mária Terézia szerette a szexet. Talán épp ez lett a táptalaja az ízléstelen vádaknak.

Mária Terézia frigye politikai érdektől függött. Spanyol, bajor, porosz vőlegények neve merült fel, végül a választás a nála kilenc évvel idősebb Lotharingiai Ferenc Istvánra esett. Az esküvő 1736. február 12-én volt, és bár nem ez volt az eredeti szempont, a felek kivételesen szerelmesek is voltak egymásba. Erre bizonyíték, hogy a fáma szerint a pár alatt leszakadt az ágy azon az estén Karintiában, amikor megfogant a később 1780 és 1790 között uralkodó II. József. Sokan úgy vélik: a pár szokásosnál is intenzívebb szexuális élete annak is volt köszönhető, hogy szükség volt minél több gyermekre a dinasztia és a politika érdekében. Összesen 16 utódjuk született.

A bécsi üreges faló legendája

Szerették egymást, bár Ferenc nem maradt hűséges: két grófnő is a szeretője volt az 1765-ben bekövetkezett haláláig, ami után felesége csak feketét volt hajlandó viselni. Hogy Mária Terézia valaha félrelépett-e, az nem bizonyított, mégis kaptak róla szárnyra olyan legendák, amelyek szerint azokat a férfiakat, akik nem elégítették ki, kivégeztette. A legképtelenebb történet mégis az róla, hogy készíttetett magának fából egy belül üreges lovat, ami a nemi szervénél ki volt vágva abból a célból, hogy belebújhasson és oda helyezkedhessen a megfelelő pozícióban. Így közösült egy élő lóval, ami után lefejeztette azokat, akik a falovat készítették. Mivel emiatt sokan meggyűlölték, a legenda szerint néhány szolga meg akarta leckéztetni. A következő akció során a mén hátsójára csaptak egy akkorát, hogy az állat hirtelen hátrált egyet, ezzel halálos belső sérülést okozva Mária Teréziának.

Kedvenc lánya leszbikus volt

A királynő meglepően és modern nevelési elveket valló anya kedvenc gyereke Mária Krisztina volt. Ő volt az egyetlen, akinek megengedte, hogy szerelemből házasodjon, és úgy éljen, ahogy szeretne. Mária Krisztina ennek ellenére óriási botrányt okozott, miután kiderült, hogy viszonyba keveredett bátyja, József feleségével, Mária Izabella Bourbon pármai hercegnővel. Az udvarban rengeteg pletyka terjengett a két nő kapcsolatáról, még rajongó szerelmes leveleket is küldözgettek egymásnak. Ezek közül sok fenn is maradt, de más írott dokumentumok is utalnak a viszonyra. A többi között Mária Terézia egyik levele, ami szerint: „e rajongó kapcsolat valójában túllép azon a határon, amelyen belül egy ilyen rokonszenvnek meg kellene maradnia, a mi felfogásunk szerint”.

Így halt meg valójában

1780. december 6-án a Magyar Hírmondóban Mária Terézia temetése címmel a következőket lehetett olvasni: „Ő maga az évek előrehaladtával folyamatosan nehezedett, és erősödő szívbaja folytán mindig gyöngébb lett. Utolsó évében már járni sem tudott, gyakran vették elő fulladások, s ilyenkor minden pillanatban a halált várta. Nem sokkal ezután vízkórba esett, és el sem hagyhatta többet az ágyat. A halál 1780. november 29-én érte utol.”


Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP