Connect with us

Kék fény

Tizenhét évre ítélték terrorcselekmények miatt Budaházy Györgyöt

2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
59 / 100

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet további 5 vádlottat sújtott tíz évnél hosszabb fegyházzal, több másik vádlott pedig 5 év körüli szabadságvesztést kapott.

A bíróság a rendelkező rész kihirdetése után nyomban határozott Budaházy György és több társa letartóztatásáról is, amit azonnal végrehajtottak.

Budaházy szimpatizánsai tapssal, kiabálással zavarták meg a rendet, ezért a bíró eltávolíttatta őket a tárgyalóteremből.

Bud@házy György üzenete:” A személyes sérelem nem előrébb való a nemzet ügyénél. Szavazzatok a jelenlegi kormányzat megmaradása mellett!”

Az ítéleti tényállás szerint az I. rendű vádlott a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból olyan csapatot szervezett, amely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartást végző rendőri erőkkel szemben. Ugyanezen év szeptemberében és októberében Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ és MSZP pártirodák ellen, majd decemberben az I. rendű vádlott személyes sértettségből eredően verette meg az MSZP volt képviselőjét.

Az év végén országos figyelmet kapott az egészségbiztosítási törvény reformja

Az I. rendű vádlott társaival ekkor döntött úgy, hogy a kormánykoalíció magasrangú politikusai ellen végrehajtott támadásokkal próbálja arra kényszeríteni az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslat ellen szavazzanak. 2007 decemberében két támadást hajtottak végre: rálőttek az akkori oktatási miniszter családi házára, továbbá Molotov-koktélokat dobtak egy másik miniszter épülő félben lévő házára.

2008 februárjában további hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre – azonos időben –
összehangolt gyújtogatásos támadást. A későbbiekben támadásaikat a nemzeti radikális eszmékkel össze nem egyeztethető életvitelt folytató közösségekre összpontosították: 2008 áprilisában felgyújtották a Broadway Jegyirodát, 2008 nyarán a Budapest Pride-ra időzítve meleg férfiak által látogatott két szórakozóhely ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást.

Szeptemberben a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni.

2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását

2009. április 8-án négy helyszínen terveztek robbantást, végül azonban az I. rendű vádlott megbízásából csak két helyszínre indult el egy-egy csapat. A merényleteket a
vádlottak tevékenységét már jó ideje figyelemmel kísérő rendőrök akadályozták meg.

Budaházy Edda: “Rákosista bírák Magyarországon. Szegény hazám.” Fotó: Budaházy Edda

A Fővárosi Törvényszék (FT) elsőfokon terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt B. Gy. I. rendű vádlottat 17 év, S. J. II. rendű vádlottat 14 év, Sz. E. III. rendű vádlottat 15 év, Sz. F. IV. rendű vádlottat 8 év, M. Cs. V. rendű vádlottat 7 év, P. G. VII. rendű vádlottat 4 év, T. Cs. VIII. rendű vádlottat 13 év 6 hónap, N. Z. IX. rendű vádlottat 11 év, F. R. XI. rendű vádlottat 12 év egyházbüntetésre ítélte.

E vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatóak, a terhükre megállapított bűncselekményeket bűnszervezetben követték el

További négy vádlott kapott végrehajtandó szabadságvesztést: az ügy XVIII. rendű vádlottja 4 év, a XIII. rendű 3 év 6 hónap fegyházbüntetést, míg a X. rendű és a XII. rendű vádlottak 2 év 6 hónap börtönbüntetést.

Valamennyi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottat hosszú időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság az ítélet szóbeli indokolásakor hangsúlyozta, hogy a vádlottak bűnösségét szokatlanul nagy mennyiségű bizonyíték támasztotta alá. Többek között a szervezet két tagja is teljeskörű, a szervezet által elkövetett, valamennyi bűncselekményre kiterjedő beismerő vallomást tett.

A nyomozóhatóság által – törvényesen – beszerzett vádlottak közötti levelezések, a telefon lehallgatások eredményei és az egyik vádlott által használt autó lehallgatása során szerzett adatok, információk, a merényletek helyszínén, valamint az annak közelében feltalált és lefoglalt bombák.

A terrorcselekmény elkövetését a Büntető Törvénykönyv tíz évtől életfogytig tartó
szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A gyújtogatások és a Molotov-koktélos támadások esetében csupán a szerencsének, míg a robbantásos merényleteknél az időben történt rendőri fellépésnek köszönhető, hogy a cselekmények emberáldozatot nem követeltek.

A büntetés kiszabásakor mindezt a bíróság valamennyi vádlott esetében értékelte.

Forrás: Fővárosi Törvényszék

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP